Impressie bezoek & tegenbezoek Leuvenaren + Bosschenaren

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-06-2012 | Gewijzigd op: 05-06-2012
Onderaan dit artikel een foto-impressie van het bezoek van riuim 700 Leuvenaren aan Den Bosch.

Extraatje gestuurd via Leuven vanuit 'De Graven van Leuven' met schepen Dirk Vansina en diens vader.
Midden: Schepen van Leuven Dirk Vansina in 'De Graven van Leuven' met diens vader, die  ere-burgemeester  is van Leuven en indertijd de zustersacte ondertekende. 

foto © rob hoogeboom.

Bericht van zondagmorgen 3 juni 2012
Zaterdag 2 juni 2012 zijn al vroeg met 15 bussen 750 Bosschenaren naar Leuven vertrokken voor  een kennismakingsdagje met de zusterstad,  waarmee al 750 jaar een vriendschapsband bestaat*. Daar kon eenieder, óf op eigen gelegenheid, óf onder begeleiding van gidsen een stadsbezoek doen.

Een dag later - zondag 3 juni 2012 -  ontving 's-Hertogenbosch meer dan 700 burgers uit Leuven. Vanmorgen- zondag 3 juni 2012 -begroette burgemeester Rombouts de Leuvenaren in het Jeroen Bosch Art Center.

Daarna voltrok zich een dagprogramma met onder meer een wandeling, een Diezetocht en een lunch. 25 restaurants hadden speciaal voor dit bezoek om 12.00 uur hun deuren opengesteld.
Hieronder een foto-impressie van het het bezoek aan de stad en aan het Jeroen Boschcentrum.

De gidsen van 'De Kring Vrienden' leidden de 700 Leuvenaren, die  uitgerust waren met plastic regencapes, door de Bossche straten en gaven een toelichting bij de monumenten.
Anderen kozen voor een vaartocht op de Binnendieze:  Water van boven en water van onderen....

foto's © paul kriele, 3 juni 2012.


*Het vriendschapsverdrag werd op 28 januari 1262 getekend en ook op die datum -750 jaar later- herdacht . Zie het artikel van 28 januari 2012 van de start van de viering 750 jaar vriendschap Leuven -'s-Hertogenbosch in Den Bosch.

Korte ceremonie in Leuven rond Bosch' bier.
  Rob Hoogeboom van onder meer het 'Linie bier 1629'
schenkt loco burgemeester van Leuven, Dirk Vanisa, een literfles Casimir Bier van 't Levenswater uit Rosmalen. 

In de Bossche deputatie bevond zich ook een afvaardiging van de Groene Vesting en van het Liniebier 1629.
Voor deze gelegenheid heeft Toon van der Heijden van St. Servatumus uit Schijndel 2 liter flessen laten afvullen met beugeldop. Deze flessen waren voorzien van een etiket Casimir Bier van 't Levenswater uit Rosmalen. Rob Hoogebooem overhandigd aan schepenen Hr. Dirk Vansina een fles van dit bier.

Leuvens burgemeester Louis Tobback lukte het niet om in de ochtend langs te komen, maar de vader van Dirk Vanisa is ook burgemeester  van Leuven geweest.
Met alle officiële plichtplegingen tussendoor kon dit informele opzetje plaatsvinden, waarin veel promotie Den Bosch en voor deze Bossche bieractiviteiten werd verwerkt. 

Afsluiting Bosch bezoek aan Leuven
Afsluiting met goepsfoto van bezoek 'Den Bosch' aan Leuven.

foto © dirk vansina, 2 juni 2012.

Bezoek van 700 Leuvenaren aan Den Bosch het deel van de afsluiting in het Jeroen Boschcentrum
Het Leuvense bezoek op zondag 3 juni 2012 verliep helaas onder veel en in vaak druilerige regenbuien. Burgemeester Louis Tobback kon het niet nalaten er op een gevatte manier op te reagere'n :als Leuven in Den Bosch is, regent het en als Den Bosch naar Leuven komt is het mooi weer...
Maar die woorden zijn ontleend aan zijn dankwoord, dat hij na afloop hield in het Jeroen Boschcentrum, waar met een uitgebreide broodmaaltijd de afsluiting plaatsvond.
De indruk van de regenbuiien staat bovenaan dit artikel afgebeeld.
Om 17.00 vond in het Jeroen Bosch Art Centre de afsluiting plaats.

Als eerste daad zette Louis Tobback in het gastenboek de zin over het mooie weer in Leuven en het regenweer in Den Bosch, de zin die hij ook verwerkte in zijn dankwoord.

foto © paul kriele, 3 juni 2012.

In een overvol Jeroen Bosch Art Center kwamen de Vlaamse bezoekers bij met een broodmaaltijd, koffie en thee en fruit toe.

foto's © paul kriele, 3 juni 2102.
 
Rondleiding langs Jeroen Boschwerken
Voordat burgemeester Tobback zich onder zijn burgers begaf, werd hij nog rondgeleid door de conservator van het Jeroen Boschcentrum Willeke Cornelisse van de Steeg. Beide burgemeesters [Rombouts wordt waarschijnlijk voor een nieuwe ambtsperiode herkozen, maar Toeback moet dat nog afwachten, zo liet hij merken. Want in Vlaanderen moet je niet alleen herbenoemd maar ook nog gekozen worden.
Waarop Rombouts aangaf, dat in Nederland tussentijds weggestuurd kunt worden.. en dat is in Vlaanderen niet zo..'

Willeke Cornelisse gaf aan de speciale gasten op deze 'Leuven-Den Bosch-dag' een deskundige rondleiding langs de 30 gefotografeerde werken van Jeroen Bosch die zijn opgehangen in de 40 meter hoge Jacobtoren.
Deze foto's zijn met een speciale techniek in Gent gemaakt. Maar die stad heeft dan ook een echte  Bosch hangen....
Op  de vele aandacht die Jeroen Bosch kreeg, repliceerde Tobback dat in 2016 Leuven ook een gedenkwaardig moment mee maakt. In dat jaar is het 500 jaar geleden dat van Thomas More zijn Utopia verscheen. Het zit er wel in dat beide steden dan ook weer tot een coproductie komen.

De conservator van het Jeroen Boschcentrum Willeke Cornelisse-van de Steeg gaf aan de speciale gasten op deze 'Leuven-Den Bosch-dag' een deskundige rondleiding langs de 30 gefotografeerde werken van Jeroen Bosch ,die zijn opgehangen in de 40 meter hoge Jacobtoren.

foto's © paul kriele, 3 juni 2012.
 

Toespraak
Burgemeester Rombouts was sympathiek en verveelde de gasten niet met een lange toespraak. Rombouts gaf alle eer  van een slotwoord aan zijn collega LouisToeback.

VoobvelealdjusToebakcwashe rtdeerts ekee rdat zijinFDenNBoschenweleichiNewdlnagdskwa,mne DSommgen msioshgcie10% zijooit eensinelrndmaarfdnanog alleeniSnsterdmgeweest. De meetsen i90% heefty nooitewerder he tburland bezocht..Aan het slot van de dag was er gelegenheid  voor een officiële foto met de directeur van het Jeroen Boschcentrum Nort Lammers [l.], die zijn gast een ingelijste drie-dimensionale inkijk in het het JBC cadeau deed.
-Rechts een onderonsje tussen burgemeester Tobback [l.] en de oud-schepen Arthur van Zeebroek [r.], die 40 jaar raadslid in Leuven is geweest, waarvan 6 jaar schepen
.

foto's © paul kriele, 3 juni 2012.

Tobback, die sprak als 'de tolk van allemaal, dat  wij als collega van 's-Hertogenbosch, hem en zijn  medewerkers van harte mogen bedanken,dat  hij zeker en vast  hard gewerkt heeft om ons hier zo een mooie dag te bezorgen. In Leuven zorgen wij ervoor dat het goed weer is, dat heeft Den Bosch goed gemaakt met een geslaagde ontvangst in een prachtige omgeving.
Over 4 jaar zal Den Bosch een expo van wereldformaat opzetten over 500 jaar Jeroen Bosch  en wij- Leuven- doen dat rond Thomas More van wie in 1516 diens gedrukte Utopia verscheen.'

De ook als bezoeker aanwezige oud-schepen Arthur van Zeebroek betreurde de neerslag. 'Dat was op deze dag erg bederfelijk, maar al die vrijwilligers hebben nochthans een grote inspanning gedaan,' aldus de Leuvenaar.

Terug naar boven