Schuldhulpverlening voor mensen met een eigen woning

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-06-2013 Woningbezitters, die onder meer door de economische crisis, in de schulden raken kunnen terecht bij schuldhulpverlening. Daarmee kan voorkomen worden dat ze gedwongen hun huis moeten verkopen. Of dat ze dieper in de schulden komen.

Vroeger moesten huiseigenaren eerst hun huis verkopen om uit de schulden te komen. De gemeenteraad maakte eind 2011 geld vrij voor het project Schuldhulpverlening bij Eigen Woning Bezit (SEW). Doel van de aanpak is dat mensen hun woning kunnen behouden en uit de schuldregeling blijven.
De gemeente maakte afspraken met hypotheekverstrekkers over snelle en open informatie-uitwisseling. Om zo een oplossing te vinden voor klanten met een betalingsachterstand van hun hypotheek.
Resultaten
Van de 128 woningbezitters die tot nu toe aanklopten voor schuldhulpverlening, bleven er 72 uit de schuldregeling omdat er afspraken werden gemaakt met schuldeisers. Een aantal mensen kreeg budgetbegeleiding om weer overzicht te krijgen in de financiële administratie.
Tijdens het project zijn structurele samenwerkingsafspraken gemaakt met de top vijf van hypotheekverstrekkers en met overige geldverstrekkers. Door de samenwerking gaat het regelen van schulden aanzienlijk sneller en beter.