Gemeente koopt t uniek 'Beleg 's-Hertogenbosch 1629'

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-08-2013 | Gewijzigd op: 19-08-2013
De gemeente presenteerde vanmorgen, 19 augustus 2013, in de BAM het onlangs aangekocht schilderij dat het Beleg van 1629 van de stad voorstelt. Uniek omdat vanuit Orthen de situatie is geschilderd en omdat het eiken houten paneel een belangrijke cultuur-historische waarde heeft ,aldus wethouder Huib van Olden in een toelichting. Het kunstobject, dat voor  € 10.700 euro bij een Antwerpse kunsthandel werd gekocht, verscheen  voorjaar 2013 op een veiling in Duitsland. Daar stond het eerst nog bekend als 'Het beleg van Antwerpen'.* 
De BAM heeft  nog aan Het Noordbrabants Museum het voorkeursrecht van koop aangeboden. Maar de directie zag, mede vanwege de geringere kunsthistorische waarde- van koop van af.  

* zie toelichting

Tafereel van 'Het beleg van 's-Hertogenbosch', dat slechts kort er na is vastgelegd. Uniek omdat er nog op wordt geschoten aldus Ronald van Genabeek en ook door zijn historische waarde, aldus wethouder Huib vanOlden. die het een opvallend plaatsje gaat geven in het stadhuis.

foto © paul kriele, 19 augustus 2013.


Restaurator [bij het Rijksmuseum]  en Bosschenaar Michel van de Laar heeft nog voor de aankoop het paneel onderzocht en kwam tot de conclusie dat het niet alleen om een bijzonder stuk gaat, maar dat ook technisch gezien -ondanks diverse opeenvolgende restauraties en vernissingen- het in goede staat verkeert.
Van de Laar gaat de komende maanden een technisch [o.a. infra rood onderzoek] beginnen. 'Daarbij zullen we nog heel wat puzzeltjes tegen komen , mogelijk ook de signatuur van de maker, ' aldus Van de Laar. 'Op de achterkant staat wel Pieter van Laer, maar die aanduiding is een negentiende eeuwse toevoeging.'

Ronald  van Genabeek van de BAM onderstreept ook de uniciteit van het werk omdat op het tafereel er ook daadwerkelijk geschoten wordt en de stad vanuit Orthen wordt belicht ipv de gangbare benadering vanuit het Zuiden, waar Frederik Hendrik in kasteel Maurick zijn verblijf had. Goed zijn de schanskorven en de loograven te zien, die telkens opschoven in de richting van de stadsmuur. Maar de uiteindelijke inname gebeurde aan de Zuidenkant van de stad, stelt Van Genabeek.

Wethouder Huib van Olden antwoordt op vragen: 'Waar komt dit  beleg nu te hangen?, dat er een  zichtbare plek in het stadhuis wordt gezocht waar elke bezoeker en stadsgids het kan vinden. 

Een detail van 'Het beleg van 1629' met tafereel van een soort markthandel [boven] - .

foto' s© paul kriele, 19 augustus 2013.Restaurator Michel van de Laar gaat  'Het beleg van 1629' onderzoeken en hoopt de maker dan te kunnen vinden.
 
*Algemeen werd aangenomen dat dit tafereel 'Het Beleg van Antwerpen' verbeeldt, omdat de Westtoren enigs afwijkt  en de middentoren te hoog is. Ook het priesterkoor is, hoewel eerst langer afgebeeld, later ingekort.
 'Maar alle torens en zelfs een bruggetje bij de Oliemolensingel duidt erop dat het de stad 's-Hertogenbosch betreft,'aldus Ronald van Genabeek. De suggestie was niet zo heel gek, omdat de drie vlaggen die er op voorkomen, ook toen nog in Antwerpen werden gevoerd. De stad keerde pas, na Den Bosch, terug van Spaanse in Staats-Hollandse handen.
Door de inname van de stad werd het traject ingeluid van de Vrede van Munster in 1648.
Alles bij elkaar genomen is het een bijzonder tafereel dat bij velen toen al tot de verbeelding sprak, zegt Van Genabeek. 

Twee fragmenten van 'Het Beleg van 's -Hertogenbosch van 1629', soldaten in het kampement aan de Noordzijde van de stad.  en soldaten met de Staatse driekleur.

foto' s © paul kriele, 19 augustus 2013.


Terug naar boven