KW1C: Techniek & Innovatiemiddag in School voor de Toekomst

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-05-2018 | Gewijzigd op: 18-05-2018

Het Koning Willem 1 College had donderdagmiddag 17 mei 2018 in de School voor de Toekomst een inspiratiemiddag ‘Innovatie & Techniek belegd. Daar kwamen diverse innovaties in de techniek, zoals de 3D -bril en andere ontwikkelingen van Virtual Reality langs [bijv. een robot].

-Links vlnr: Docent elektro-tecniek Thomas
van Doremalen, Bestuurslid van het KW1-College
Cor van Gerven en Thomas Smits van Heijmans.
 
foto's © paul kriele, 17 mei 2018.

Een van de markante feiten op deze informatieve middag was dat elektro-techniek docent Thomas van Doremalen sprak over een les die hij via youtube had gegeven omdat die was uitgevallen en daarop de leerlingen, die dus thuis zaten, les gaf. Een andere keer kon een pas geopereerde leerling, ook thuis via youtube de les volgen. Dat systeem komt voor leerling die voor een toets of examen staan, de laatste lessen nog eens op te halen. Daarin loopt het College voorop en niet alleen daarin… Maar er zitten nog wat haken en ogen aan wat betreft de privacywet….

Via dit voorbeeld liet Van Doremalen ook merken dat het belangrijk is dat leerlingen nog meer inzicht krijgen in de mogelijkheden/toepassingen van VR. Dat heet ‘computional thinking’. Maar ook het creatief denken is bij een studie [elektro-] techniek belangrijk. In een grafiek liet de docent  een rits skills [foto hieronder] zien die voor de leerlingen van belang zijn om mee te kunnen met de techniek van de toekomst.

-Boven: De collega's van Thomas van Doremalen.
-Rechts boven:  De skills die
voor leerlingen elektro-techniek van belang zijn. 

-Rechts : Een robot is straks onmisbaar
in  de bouw of elke andere branche van werk
.

foto's © paul kriele, 17 mei 2018.
.....................................................................................................

Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO- VNI, bekritiseerde het gebrek aan samenwerking/uitwisseling tussen  bedrijfsleven en het onderwijs [bijv. in het mbo en vmbo] en het gemis aan informatie aan basisschoolleerlingen over  techniek. Ouders kiezen voor hun kinderen bij voorkeur voor de Havo dan voor een mbo –opleiding,' sprak Terpstra die tot slot voorspelde dat Techniek niet meer iets is uit het verleden. Maar binnenkort zal  techniek in elk speelveld van de samenleving een alles bepalende rol gaan spelen. Niets zal meer gaan zonder techniek,' aldus Terpstra. ‘Het wordt het fundament van de samenleving’.Terpstra betreurde het dat ‘..de instroom bij het vmbo enorm is ingezakt. Het is noodzakelijk dat de maatschappij het vmbo overeind houdt’.

Voorzitter UNETO-VNI Doekle Terpstra.


...............................................................................

In de lijn van kritiek op het onderwijs legde Cor van Gerven, bestuurslid van het KW1-College de zere vinger aan de pols waar hij de meerderheid aan mannen in het onderwijs, en ook bij de toehoorders in de zaal, constateerde.

Na afloop demonstreerde o.a Thomas Smits van Heijmans de laatste snufjes op het gebied van Virtual apparatuur, zoals een soort robot die bij wijze van spreken elke huisvouw kan bedienen. Maar ook een metselaar wordt geleerd straks in zijn werk daarmee om te kunnen gaan. Of de mogelijkheid dergelijk ontwikkelde apparatuur toe te passen in de bouw. Waarbij met dergelijke 3D-presentaties de klant beter geïnformeerd kan worden. ‘Zien  en inzicht doet verkopen’.Van Doremalen liet een drone zien om gebouwen [bijv. het dak]  te kunnen inspecteren. In Amsterdam is al een  opleiding voor piloten van een drone gestart, gaf Van Doremalen als antwoord op een vraag van een geïnteresseerde uit de zaal in dat beroep.

-Boven: Thomas Smits van Heijmans bij een sterrenhemel voor AHOY die mbv VR-technieken bij de bouw ingesteld kon worden.

-Rechts: Thomas van Doremalen demonstreert 
hoe tijdens een voordracht in een zaal elk detail [houding en actie van  spreker en toehoorders] geregistreerd kan worden.foto's © paul kriele, 17 mei 2018.
........................................................................................................

De inspiratiemiddag eindigde met enkele demonstraties en een samenzijn onder een borrel.Terug naar boven