KW1College start met cateraar VITAM koksopleiding mbo nivo 2

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-10-2018 | Gewijzigd op: 01-11-2018

Woensdagavond 31 oktober 2018 is met een kick-off formaal de koksopleiding aan de Middelbare Horecaschool van het KW1-College, die samen met  de Schijndelse cateraar VITAM is opgezet, gestart.  Op die kick-off werden de eerste twintig studenten ingeleid in de aanpak die uitgaat van de vijf principes van de Dutch Cuisine: duurzaam, seizoensgebonden streekproducten en rekening houdend met de natuur en mens en dier. De eerste lichting van de koksopleiding is bijvoorbeeld werkzaam als [assistent-] restaurantmanager of [chef]kok. of als cateringmedewerker bij VITAM. 
De studie, die in januari 2019 aanvangt, duurt een jaar en bevat deels algemeen vormende [AVO] lesuren en uren vakopleiding. 


De eerste groep deelnemers aan de koksopleiding  
mbo nivo 2 bij het KW1C. 


foto © paul kriele, 31102018.
....................................................

Na een welkom door de directeur van de horecaopleiding aan het KW1-College Marcin Raaijmakers, gaven opleidingscoördinator / kontakpersoon/ opleidingsverantwoordelijke voor nivo 2 en 3 Twan Musters en Ferdie Olde Bijvanck van Dutch Cuisine en kok Jeroen van Oijen een inkijk  in de opleiding.

Ook de Nierstichting was van de partij vanwege haar streefpunten: het verminderen van zout en suikers bij de voedselbereiding. Zoals Corinne Hamming van de Nierstichting het zei: ‘Koken zo zilt als de zee.’

Allereerst was er een welkom door Marlies Martens CEO bij VITAM: de cateraar die 900 medewerkers telt en actief is op tientallen locaties in het land. Martens: Wij gaan als bedrijfscateraar uit van een op en top co-creatie waarbij vitaliteit en duurzaamheid leidend zijn. Dat is onze missie. Het nieuwe koken is juist meer gericht op de  seizoensgebonden gerechten. De koks van de toekomst  richten zich meer op het bereiden van plantaardige eiwitten, denken vanuit groenten en zij zien dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis en gevogelte als garnituur.  

..
-Boven De directeur van de
horecaopleiding aan het KW1C Martin Raaijmakers.

-Rechts boven: Ferdie Olde Bijvank van de Dutch Cuisine.

-Rechts:  Twam Musters opleidingsco
ördinator en contactpersoon voor de nivo's 2 en 3. Musters is verantwoordelijk voor de niv4 gespecialiseerd koks opleiding. 

foto © paul kriele, 31 oktober 2018.
 
......

Ferdie Olde Bijvank van Dutch Cuisine roemde de Nederlandse eetcultuur. Die vele invloeden kent vanuit onze VOC-geschiedenis.  Bijv. die grote verscheidenheid willen we verder en commerciëler ontwikkelen en uitdragen. Nederland heeft de op een na grootste export van groente en fruit in Europa en telt de grootste Michelin-sterrendichtheid.
Die nieuwe manier van koken en het vitaliteits-idee willen we op de kaart gaan zetten via deze opleiding op mbo nivo 2.  
De middelbare horecaschool 's -Hertogenbosch volgt in alle opleidinge de nieuwe manier van koken op basis van de  vijf principes van de Dutch Cuisine,  zo ook de nieuew opleiding voor VITAM.

.............................................
Kok/ ondernemer  Jeroen van Oijen geeft aan de hand
van tal van databases uitleg hoe de creativiteit,
kennis en inzicht van een kok tot ontplooiing
en tot zijn recht kan komen.
 
foto's © paul kriele, 31 oktober 2018.
.........................................................................................
 

Tot slot van deze informatieve kick-off verduidelijkte kok/ ondernemer Jeroen van Oijen aan de hand van een daartoe opgezette website hoe koks hun creativiteit kunnen ontwikkelen en  hun kennis van ingrediënten kunnen vergroten en welke combinaties er van bestaan. Gastronomix is de tool die het startpunt is van het creatieve materiaal in de keuken.

‘Vroeger had je het kookboek van de Amsterdamse huishoudschool. Dat is onze bijbel. Hier vinden we de basis. Daar maak ik nog wel eens gebruik van. 
De database geeft je de volledige route van aankoop, schoonmaken, combinaties met andere ingrediënten, allerlei zijwegen naar tal van mogelijkheden, tot aan de bereiding  toe.

Van Oyen:’Ieder ingrediënt  is even bijzonder en even waardevol. Waarmee ik wil zeggen het bezit een scala aan mogelijkheden. Maar het vereist wel inzicht. Gastronomix is de tool die het startpunt is van het  materiaal in de keuken.’  

Inkijkje in de keuken
van de horecaopleiding van het KW1C.
foto's © paul kriele, 31 oktober 2018.

Hierna werd door docent horeca Twan Musters de inschrijving  afgehandeld, een groepsfoto gemaakt, waarna ter afsluiting van deze kick-off een door de studenten bediening  een walking diner werd geserveerd, dat door de leerling koks van horecaopleiding was bereid.  

 Terug naar boven