Nieuwe theateropleiding ROC Tilburg en KW1C

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-03-2021 | Gewijzigd op: 03-03-2021
ROC Tilburg en Koning Willem I College beginnen vanaf komend schooljaar 2021-2022 een nieuwe theateropleiding: ‘mbo Theateropleiding Brabant’. Met deze  krachtenbundeling vormen de twee roc’s een nieuw, professioneel en uitdagend programma voor aanstormend theatertalent.
De nieuwe theateropleiding wordt gevestigd op de cultuurlocatie LOFT in Tilburg.
-Boven: De ondertekening van de samenwerking binnen de theateropleidingen door de voorzitter van het College van bestuur van het KW1C Jos van Kessel [l] en rechts de voorzitter van het College van Bestuur van de Onderwijsgroep Tilburg Fred van der Westerlaken.
-Hieronder: Een auditie in de Loft in Tilburg voor de nieuwe theateropleiding.
Talent in de regio
Waarom een nieuwe theateropleiding als je al twee goede opleidingen op dit gebied hebt? “We hebben veel gepassioneerd theatertalent in Brabant. Zij verdienen het om een goede opleiding te kunnen doen in de regio. Aan de andere kant vraagt de overheid mbo-scholen het aanbod van opleidingen af te stemmen op de vraag in de regio. De cultuursector staat nu eenmaal onder druk. Door onze opleidingen te combineren, zorgen we dat talent ook in de toekomst terechtkan in de regio”, vertelt Marieke Keser, adjunct-directeur van de Academie voor Media, Art & Performance van het Koning Willem I College. En dat er veel talent in de regio is, is ook te merken aan de grote belangstelling voor de nieuwe opleiding.
Meer dan acteren
Guido Bonke, Directeur School voor Kunst, Cultuur en Media van ROC Tilburg: “Door onze opleidingen samen te voegen, hebben we meer studenten. We kunnen hen daardoor maatwerk bieden. Studenten bepalen zelf welk pad zij volgen. Na een basisjaar kiezen de studenten voor een route naar het werkveld of een route waarbij zij doorstromen naar het HBO. Binnen deze routes kunnen zij zich breder ontwikkelen en meer leren over bijvoorbeeld regie of tekstschrijven. 
De nieuwe opleiding is een bol-opleiding op niveau 4. We werken nauw samen met vervolgopleidingen, dus als een student wil doorstromen naar het hbo, dan is dat goed geregeld.” Studenten aan de theateropleiding hebben vijf dagen per week school, verdeeld in les-en stagedagen Zij leren hiermee de veelzijdigheid van het theatervak.