Musical Bosch' Marike door KW1-College in eigentijdse uitvoering

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-01-2011 | Gewijzigd op: 25-01-2011
Op 3 februari 2011 voeren afgestudeerde studenten van de theateropleiding van het Koning Willem I-College de première op van de herschreven oude  Bossche musical Bosch’ Marieke. Regisseur Natasja d’Armagnac heeft dit romatische verhaal van een Boschstel dat zich afspeelt in een volkswijk  bewerkt tot een theatervoorstelling.
Het programmaboekje uit de jaren 40/50 van de vorige eeuw met het jonge, verliefde, stel in een Bossche volksbuurt.
De musical was een verhaal van de hand van Thom Brouns.

Studenten theateropleiding van het KW 1-College voeren de bewerkte musical in februari 2011 op als theatervoorstelling.

In de jaren 40/50- toen ook de devotie rond de Zoete Moeder sterk aanwezig was en er van een sterke sociale band sprake was, beleefden honderden Bosschenaren dit verhaal in het oude Casino.

Op verzoek van de algemeen directeur van het KW1-C drs. Coen Free hebben de studenten de oude versie, die twee jaar geleden werd opgevoerd, bewerkt en vernieuwd. Deze eigentijdse uitvoering maakt ook onderdeel uit van de viering van het twintigjarig bestaan van Boschlogie.

In de oorspronkelijke legendarische versie van de jaren 40/50  had de volksfiguur Janus Borghs een kleine rol als vaandeldrager.
Uit die tijd herinnert ook de muursteen Bosch' Marike, die is ingemetseld in de gevel van het hoekpand [Refugiehuis] Spinhuiswal/St. Jorisstraat.

Het verhaal
De nieuwe versie van de musical gaat over het jonge Bosch’ Marieke dat op het verkeerde pad is beland. Ze probeert twee verliefde jongens mee te krijgen en dat leidt tot verraad. Het oorspronkelijke Mariaspel, naar een idee van de toenmalige kapelaan van de Sint-Cathrien, heeft een eigentijdse bewerking gekregen, maar is in de kern onveranderd. Het Bossche dialect en de volkse straatcultuur, inclusief carnaval en Maria, spelen weer een grote rol. In de voorstelling staat geloof tegenover niet geloven, liefde tegenover verraad en kiezen voor je vrienden of je familie.

De jeugdige spelers zijn erin geslaagd een voorstelling te maken die respect toont voor de oorspronkelijke versie en een brug slaat naar jongeren van nu, die niet allen de Zoete Moeder kennen, maar zich wel kunnen vinden in de thematiek, die op een eigentijdse en geestige manier is uitgewerkt. Ouderen zullen zich tegelijkertijd herkennen in de tijdloze kracht van de voorstelling.
De oude volksbuurt Beurdsestraat-Weversplaats stond centraal in Bosch' Marike van de jaren 40/50.
Ter herinnering aan die uitvoeringen werd op de hoek Bandsche Poort-Weversplaats-Oude Hulst de muursteen Bosch' Marike ingemetseld, die later verhuisde naar de St. Jorisstraat in het pand rechts naast het Refugiehuis.
De steen is op de hoek van het uiterst linkse pand zichtbaar.
Achterin priemt de toren van de Zuid-Nederlandsche Drukkerij net nog zichtbaar omhoog.

Bosch’ Marieke wordt opgevoerd in de Koningszaal, het theater van het Koning Willem I College aan de Vlijmenseweg. Op de middagen zijn er speciale voorstellingen voor jongeren, ’s avonds en ook op een zaterdagmiddag is iedereen van harte welkom.
Bij gelegenheid van dit Boschlogie-jubileum biedt het Koning Willem I College deze voorstelling graag gratis aan de Bossche bevolking aan. Aanmelden kan via e5@kw1c.nl of 073-6249764.Terug naar boven