Opening nieuwbouw School voor de Toekomst

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-03-2007 [ Foto-impressie hieronder] Met enkele lezingen en een theateropvoering door studenten van de Theateropleiding aan het KW1-College, werd donderdagmiddag 29 maart de uitbreiding van de School voor de Toekomst geopend.
Burgemeester Rombouts, die algemeen directeur Coen Free prees om zijn innovatieve instelling, adviseerde de organisatie om een volgende keer de minister voor Cultuur Onderwijs en Wetenschap Plasterk voor een opening uit te kiezen, want hijzelf had al een paar keer geopend.
Rombouts legde verbanden tussen de economische groei van de stad [meer banen en minder werklozen] en het klimaat van creativiteit.
Directeur Coen Free stak op komische wijze [aan de hand van Oeteldonkse Kwekfestijnliedjes en smartlappen] de draak met de taal. Dat illustreerde hij met liedjes van Wim Kersten en Joep Peters. En Danny en Wim van Nimwegen zongen: ’En nu de Hèndjes de lucht in…. In navolging van Van den Abeelen citeerde Free ook enkele kinderliedjes die bekend staan om hun scrabreuze teksten.
Free’s opzet was om aan de hand van deze -soms dubbelzinnige en simplistische rijmen - de Meervoudige Intelligentie te illustreren. Daarin hekelde deze docent Nederlands, tussen en soms op de regels enkele Nederlandse schrijvers onder wie Achterberg.
Na de ceremonie waren er workshops die inhaakten op dit thema, want ‘het oude schoolsysteem is achterhaald,’ had Free met cijfers over divergerend denken [maatstaf voor creativiteit] aangetoond. Die liggen bij de leeftijd tussen 3-5 jaar op 98%, van 8-10 jaar op 32 %, van 13-15 jaar op 10 % en boven de 25 jaar op 2%. In het onderwijs wordt teveel gelet op het analytisch denken ipv van naar de productieve denkvermogen te ontwikkelen. Om dat laatste aspect kansen te geven is de nieuwe uitbreiding van de School voor de Toekomst gericht. 


Free gaf tot slot al bij voorbaat antwoord op de suggestie dat ie ‘…daar maar stond te kletsen’. ‘Dat klopt, aldus de Collegedirecteur, want deze causerie is maar een onderdeel van een veel grotere literaire studie.’


Ingang nieuwe deel van de School voor de Toekomst, geflankeerd door beeld.

foto's © gerard monté, 29 maart 2007

-Hieronder: Kantooruimte.
-Daaronder: Quasimodo gespeeld door een van de studenten aan de Theateropleiding die het publiek bij de opening vermaakten.
 -Links onder: de Computerafdeling
.
 


-Hierboven: het Eduard de Bono-plein.
-Rechts boven: Ruimte op Eduard de Bonoplein.
-Rechts: Vide met deel metaforum.

foto's © gerard monté, 29 maart 2007.
 

De Opening: 

-Boven en rechts boven: de ontvangst van de genodigden en  Jan van Gemert [theateropleiding] aan de techniektafel.
-Onder: Burgemeester Rombouts met het bestuur in gesprek
-Onder: 3 x directeur Coen Free, ofwel, zoals Rombouts sprak, drie maal Innovatief.
 Free hier in zijn welkom en bij zijn 'Oeteldonks' college dat ondersteund werd met carnavaleske liedjes, die soms dubbelzinnig en dan weer scabreus waren, maar die varianten op de MI illustreerden. 
Het liefst had Free nog met zijn allen het Nederlands volkslied gezongen, waarvan de tekst op zijn oranje vestje stond afgedrukt.  

foto's © gerard monté 29 maart 2007.
 

In de voordracht van Free paste hij een life gezongen carnavalsliedje van Danny en Wim van Nimwegen in: 'Oeteldonkers 't is weer tijd veur 't feest' en dan... 'Die Hèndjes de lucht in..' 

- foto's © gerard monté, 29 maart 2007. 

*

- Links boven: De gebroeders Danny en Wim van Nimwegen.
-Rechts boven : De performance van de studenten van de Theateropleiding KW 1-College.
-Links: Prof. dr.Peter Sleegers hield een voordracht nav het college van Coen Free over het project 'Meervoudige Intelligentie'. Als dank ontving Sleegers het nieuwste boek van Coen Free cadeau.

foto's © gerard monté, 29 maart 2007.
 


Het volgende programma-onderdeel waren de masterclasses, die een relatie legden naar de Meervoudige Intelligentie, ofwel het -in het onderwijs - zelf doen en produceren ipv het consumeren. Met deze aanpak werd 'Talenten tellen' benadrukt.
Het bestond onder meer uit een opvoering met witte banbieren die afstaken tegen de beelden van een videopresentatie van weer, wind en water

Daarnaast gaf de Vlaamse Manu de Bruyn korte workshops  'De metafoor tussen magie en werkelijkheid'  en Corinne Goenee zette met een workshop 'Geuren zetten'  een luikje open. 'Laat het buikgevoel spreken'. 

-Burgemeester Rombouts werd door de studenten uitgenodigd het meegedragen lint door te knippen, waarvoor hij enigszins aarzelde dat te doen. 
Na de die ceremonie klonk gegil en gejuich van de studenten. 
-Rechts: Corinne Goenee met een workshop Geuren zetten.

 foto's © gerard monté, 29 maart 2007.
 

Ook Jan Pieter van Lieshout [Danscan], Ghislaine Bromberger [Kracht van Beelddenken], Juul Willen, Anne Marie Brogtrop & Sanne Reichert [Talent als uitdaging] en Frans van Gaal [Hoe ben je intelligent] hielden een workshop.


Terug naar boven