Shakespeare bij 2e jaars theateropleiding KW1-College

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-12-2012 | Gewijzigd op: 13-12-2012
Donderdagmiddag 13 december 2012 voltrok zich de première van het theaterstuk Hamlett van William Shakespeare. De voorstelling, die volgens hun lesprogramma, ook door studenten van de opleiding werd bijgewoond, was in meerdere opzichten opvallend.
In ieder geval was de keuze voor Shakespeare geen gemakkelijke. In het stuk stelt Shakespeare het onrecht aan de kaak.
Maar ten tweeden werden ook nog eens de rollen omgekeerd, dwz in plaats van de vader van Hamlett wordt haar moeder vermoord.

In het spel wordt de moord in opdracht van Hamlett nagespeeld om de reactie van de kersverse koningin te peilen – in die scene wordt de kroon afgepakt – en daardoor valt de koningin door de mand – en blijkt een moordenares.

.
foto's © paul kriele, 13 december 2012.
De sterfscène van de door een mes gestoken prinses Hamlett in een van de slotscènes waarin al meerdere slachtoffers vielen.

In het verhaal draait het om de oplossing van de intrige: de moord op de vrouw van de prins van Denemarken, die spoedig erop hertrouwt.
In dat spel neemt dochter Hamlett wraak. In dat verhaaldeel worden trouw en ontrouw aan de kaak gesteld. Die keuze wordt aan de jeugd voorgelegd. Voor sommigen was dat dilemma erg herkenbaar en bevredigend, bleek in de reacties achteraf. Een enkeling vond het een ‘stom stuk’.

De soms heftige scènes worden gelardeerd met –ook letterlijk - het liefdesspel tussen de muzikant Olivier en Hamlett.

Dit keer is het niet: eind goed al goed, maar Hamlett heeft een noodlottige afloop.

De tien spelers na afloop, die het applaus van het publiek in ontvangst nemen. De mannen van de techniek.
foto's © paul kriele, 13 december 2012.

Het decor ontbreekt, maar dat vormt geen gemis, doordat de scènes, die bondig en kort elkaar opvolgen, ook boeiend blijven. Dat is mede te danken aan een direct spel in vaak een -harde- volks taal.
Het was geen gemakkelijke stof die deze jonge talenten te verwerken kregen. Maar de tien spelers hebben zich er onbetwist goed doorheen geslagen. Allen waren glansrijk, maar sommigen [Oliver en Ros] waren ook nog innemend, mede dankzij een op hun lijf geschreven rol... .
De productie is in handen van de regisseur Natasja d'Armagnac en Narhea Goossens. Begeleiding docent Henk Langenhuijsen is productieleider, daarnaast ook docent, en Langenhuijsen organiseer culturele activiteiten en begeleidt theaterstudenten.

Er zijn nog voorstellingen  op 13 december om 19.30 uur en op 14  en van 17 t/m 21 december 2012, aanvang 11.00 en 13.15 uur. Op 17 december om 13.15 en 19.30 uur Info en reserveren:  e5@kw1c.nl

Terug naar boven