Symbolische start reconstructie Heetmanplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-03-2013 | Gewijzigd op: 10-04-2013
Vanmorgen- zaterdag 16 maart  10.30 uur- na de ceremonie in het hoofdkantoor van Essent rond de start van de naamgevingswedstrijd voor de nieuwe Ponte Palazzo trok het gezelschap naar het Wilhelminaplein, waar de Zonnewijzer staat. Dit geschenk uit 1935 van de Bossche burgerij aan de stad, moet vanwege de reconstructie van het Heetmanplein tijdelijk worden opgeslagen [Gemeentewerf].
Aan het takelen en het afvoeren van de Zonnewijzer, die aanvankelijk, tot eind jaren 60 op de rotonde op het Wilhelminaplein heeft gestaan, was een ceremonie gekoppeld met korte toespraken door wethouder Jan Hoskam [o.a. Verkeer] en door de provinciaal gedeputeerde Ruud van Heugten. Zij werden ook hier door de gespreksleider Laurens van Voorst bevraagd naar zaken rondom de reconstructie en de voordelen die dat gaat opleveren.

-Boven: Er moest hier en daar nog wat geregeld worden, zoals de infoborden over de reconstructie .
-Links: De genodigden komen, na de ceremonie rond de Ponte Palazzo, vanaf het  hoofdkantoor van Essent naar het Wilhelminaplein gelopen.

foto's © paul kriele, 16 maart 2013.

 


Toevallig of niet, want de fractieleider van Bosch Belang, Paul van der Krabben woont in de Molenbergflat aan het Heetmanplein, kwam op dat moment Van der Krabben met zijn kleinzoon Daan langs gewandeld. Daan wordt over twee maanden drie jaar.
Wethouder Jan Hoskam, die de knop zou indrukken waarop de kraan van Van Grinsven in beweging zou worden gezet, droeg deze ceremoniële daad over aan Daantje, die het bedienen van dit apparaat afdeed alsof het speelgoed was.

De genodigden en wethouder Jan Hoskam en gedeputeerde Ruud van Heugten hebben zich op het grasveld voor de flat Molenberg verzameld.

foto's © paul kriele, 16 maart 2013.

Laurens van Voorst, de gespreksleider ook bij de Zonnewijzerceremonie, vond het Heetmanplein het meest rare plein. 'Nee,' antwoordde wethouder Hoskam, ''Dit is een bijzonder plein. Het heeft jaren, vanaf eind 60 tot 2009 goed gefunctioneerd en is nu uit gefunctioneerd. Juist door die bijzondere constructie zijn er relatief weinig ongelukken gebeurd. Men past beter op als iets onoverzichtelijk is.'
Maar een van de bewoners van de Molenbergflat ziet er dagelijks ongelukken met blikschade. Dat gaf ook de gedeputeerde Ruud van Heugten toe, die bij zijn rij-examen het Heetmanplein passeerde, maar dan wel na een ongeluk met blikschade.....
Hoskam: 'Eerst gaat het asfalt weg, dan volgt een archeologisch onderzoek. Pas in het najaar, weet men  wat er -naast de gereconstrueerde vestingwerken- als markeringspunt komt , een poort of een molen. Dan beginnen de werkzaamheden. Het nieuwe verkeersplein met twee T-kruisingen, een op het Wilhelminaplein en een op het Willemspleis, is medio 2014 klaar.  
Er zal ook wel sprake zijn van overlast, maar waar gewerkt wordt vallen spaanders. Met klachten kan men bij de gemeente terecht , dan zullen we trachten het op te lossen,' aldus Hoskam.

Het moment suprême door de driejarige Daan van der Krabben
-Boven: Als een volleerd technicus bedient Daantje van der Krabben de afstandsbediening voor de hijskraan van Van Grinsven. Wethouder Jan Hoskam had het nakijken..

-Rechts: Maar na zijn daad viel Daantje met apparaat en al onderste boven van de spanning..


foto's © paul kriele, 16 maart 2013.Terug naar boven