Activiteiten van ' Achter de Kan' voortgezet in Knillispoort

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-03-2015 | Gewijzigd op: 15-03-2015
Door een overname van de stichting Achter de Kan, die in 2011 stopte met haar acitiviteiten op Vughterstraat 224, keren de lezingen en de Culturele Salon terug, maar voortaan in de Knillispoort. Dat gebeurt dankzij het initiatief van Frans van Gaal die zich onder meer om de lezingen en de Culturele Salon heeft bekommerd. Van Gaal was een van de interviewers van  Achter de Kan wat op zijn beurt weer een initiatief was van Jan Nelissen*, die deze activiteit 10 jaar onder zijn beheer had. 

 
-Links boven Jan Nelissen en rechts boven diens opvolger Frans van Gaal van de stichting Achter de Kan, die voortaan Achter de Poort heet.
-Links: Het logo van de stichting Achter de Poort.

Frans van Gaal vindt dat de stad meer kleinschalige evenementen en talkshows heeft, maar het mist een debat, een spraakmakend interview op het gebied van politiek en cultuur.... De sfeer is informeel maar niet vrijblijvend. Bezoekers kunnen, aansluitend op iedere Salon, deelnemen aan een gezellige maaltijd.

Nieuwe naam 'Achter de Poort'
In een persbericht laat Van Gaal weten dat op 15 maart 201/16.00 uur in de Knillispoort de nieuwe culturele salon, genaamd Achter de Poort, wordt voortgezet. Daarin komen enkele gasten uit de wereld van cultuur en cultuurpolitiek aan het woord. Er is een mogelijkheid om met elkaar in debat te gaan. In de culturele salon [eenmaal per maand op zondagmiddag] komen diverse kunstdisciplines en/of politiek-culturele onderwerpen aan bod.

Eerste editie
Zondag 15 maart begint het debat onder de titel 'Het gebouw en haar stad'. Wat is reconstructie eigenlijk, van wat? Waarom kies je voor reconstructie, of waarom niet? Wat betekent herbestemmen of transformeren met of juist zonder reconstructie? Hoe gaat een architect, een historicus, of wie dan ook, daar mee om.
Het oude logo uit tijd dat Jan Nelissen de
acitviteiten ervan beheerde
.

Jeroen van de Ven en Michael Bol gaan in debat met Wies van Leeuwen en Peter Verhagen. De eerste twee stellen vragen bij de hang naar traditionalisme in de stadsarchitectuur.

Jeroen van de Ven is architect/directeur van het bureau Tarra architectuur en stedenbouw te ´s-Hertogenbosch. Zijn bureau ontwikkelde onder meer het concept voor cultuurfabriek De Gruyter.

Voor Jeroen en Michael is de bestaande stad het werkveld en vertrekpunt. En dan gaat het niet alleen om monumenten. Alle gebouwen doen ertoe, zeker als we uitgaan van nieuw (her)gebruik. Dan is voortdurende transformatie van die stad onafwendbaar.

Wies van Leeuwen is architectuurhistoricus en is van mening dat architecten niet zonder ‘reconstructie’ van het verleden kunnen. ‘Reconstructie, restauratie, gedurfde projecten in dit perspectief helpen een stad zelfs vooruit’.
Peter Verhagen, meer dan 25 jaar projectleider van de restauratiewerken Binnendieze, sluit zich daar bij aan. Peter is actief betrokken bij de stichting 1522, die beoogt het Puthuis in gereconstrueerde vorm terug te brengen op de Markt. ‘Ambtenaren in deze stad zien Almere en Lelystad teveel als grote voorbeeld’. 

Gezien het beperkt aantal beschikbare plaatsen is aanmelding vooraf noodzakelijk. [entreebedrag € 5. Deelname aan het buffet kost 15 euro.  Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Nico van den Heuvel of achterdenpoort@outlook.com


Zie ook de berichten Achter de Kan opgegeheven, dd. 18 april 2013.
en Achter de Kan stopt  in Vughterstraat dd. 13 december 2011

Terug naar boven