Na incident met Stadstoezicht: Wilde staking taxichauffeurs

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-01-2019 | Gewijzigd op: 12-01-2019
De taxichauffeurs zijn het beu: de intimiderende en puur ambtelijke houding van Stadstoezicht. Dat liep zo hoog op dat vrijdagavond 11 januari 2019 om even over elven [vanaf de locatie Visstraat] er eens staking uitbrak. Die liep pas ten einde na een rit met toeterende chauffeurs, waarop wethouder Huib van Olden, die vlakbij de taxistandplaats op de Parade woont, tussenbeide kwam.  Dat meldt het Brabants Dagblad [12012019].

Aanleiding was dat tegen 23.00 uur in de Visstraat een lid van Stadstoezicht  een chauffeur verbood een passagier  mee te nemen. De regel is dat pas na 23.00 uur chauffeurs klanten mogen oppikken. Omdat deze chauffeur te vroeg was, kreeg hij een boete en moest  een rondje rijden. Dat bevel gaf geen aanleiding tot commotie. De rit werd volbracht. Hetzelfde akkefietje herhaalde zich toen net voor 23.00 uur diezelfde chauffeur te vroeg was en opnieuw werd opgedragen een rondje te rijden.  Op het moment dat net na 23.00 uur hij weer een klant wilde meenemen,  hij van Stadstoezicht opnieuw een rondje moest rijden en hem werd de rit met de klantverboden. De chauffeur moest weer achteraan in de rij taxi's aansluiten.

Dat gaf bij de collega chauffeurs commotie. Ze werden door leden van Stadstoezicht weggeduwd. Ze stopten met hun taxiritjes. De staking was een feit.

De onmin is groter:  er komen steeds meer chauffeurs bij en er zijn te weinig standplaatsen. Ook willen zij een verruiming van rittijden in de Visstraat: niet pas vanaf 23.00 uur, maar al vanaf 20.00 uur. Op hun wensen blijft steeds maar antwoord uit. 
 
Door te staken wilden zij een gesprek met de gemeente afdwingen. Dat volgde toen wethouder Huib van Olden kwam opdagen. Na de toezegging van de wethouder, dat hij a.s. maandag deze zaak bij zijn collega-wethouder gaat  aankaarten, werd de zaak gesust en de staking beëindigd.