Maarten van den Bosch verkocht Gelaarsde Kat

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-08-2008 | Gewijzigd op: 28-08-2008
Maarten van den Bosch trekt  spoedig de deur van de Gelaarsde Kat achter zich dicht. Het café is verkocht. 'Bij de nieuwe eigenaar heb ik het gevoel dat ie de lijn voortzet.'  Een moderne caféhouder die het bijtje na 27 jaar erbij neerlegt  om zijn ambitie 'reizen' op te pakken.
foto's © paul kriele, 28 augustus 2008.

Maarten van den Bosch houdt het voor gezien. Na 27 jaar stopt hij als cafébaas van De Gelaarsde Kat in de Korte Putstraat. Maarten: 'Ik heb alle restaurants hier zien komen.'
De 55-jarige Maarten, die boven In den Zevende hemel' woont, zit  al 31jaar in de meest culinaire straat. van Den Bosch.
'In 1974 is het pandje op nummer 25, dat eigendom was van de toenmalige horecabaas Piet Kersten, gerestaureerd. Men zegt dat er voor die tijd dames 'zaten'. Het pandje zou dateren van 1789.
De inmiddels overleden Jaques, die later stadswacht werd, was de eerste uitbater van wat toen nog het Knijpje heette.
In mei 1981 ben ik hier begonnen. Ik hoorde, toen ik nog in café De Paris werkte, dat de zaak te koop stond.
Maar ik woon al langer in de straat. Vanaf 31 jaar om precies te zijn, boven wat nu In den zevende Hemel is en wat toen nog de koperslager van Teulings was, die later door Goldsteen is overgenomen.

In die 31 jaar heb ik bijna alles zien komen: de Koets, die later door Joop van Zantvoort is overgenomen, zat er al en Allerlei. Toen waren er al wel vier café's: de Big Pink, de Penny's bar en wat nu de Proeverij en daarvoor de Koperen Helm was, heette in die tijd de Penny's bar. Die zaak was van Cor Pennings. Diens broers, onder wie Jan, had  ook een horecazaak. En als vierde de Pantoffel van Henk Ruitenburg.
Maar nu ga ik doen waar ik nooit geen tijd voor heb gehad: Verre reizen maken, bij voorkeur naar het Verre Oosten. In mijn horecatijd kon ik niet zo lang weg. Nu kan ik voor langere tijd naar het buitenland.
Mijn lievelingslanden zijn Indonesië, Maleisië en  Thailand. Ik zweer bij die landen'

Maarten zegt Nederland vaarwel, maar via idtv blijft ie op de hoogte van het Nederlands, het internationale en het Bossche nieuws. Die site heeft ie pas ontdekt.

Terug naar boven