Artis stopt

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-03-2010 | Gewijzigd op: 11-03-2010
 
Het kunstenaarsinitiatief Artis was sedert kort gehuisvest in de W2.
foto © gerard monté, 18 maart 2007.
 

Artis stopt. De oorzaken zijn tweeërlei: ten eerste Artis heeft  de ontwikkelingen die zich in haar directe omgeving voordeden, onvoldoende herkend,  zoals de vorming van het Centrum van Beeldende Kunst, de onderwijsinhoudelijke vernieuwingen van de KunstAcademie en een anderene populatie van kunstenaars in de stad.
In 2009 kreeg interim-bestuur van de gemeente nog een 'time-out ' om de programmering te vernieuwen, een flexibele organisatie op te zetten en over te gaan tot een betere financieringsstructuur. Maar door de snelheid waarmee een en ander gerealiseerd diende te worden, bleken die doelen niet haalbaar. Dat maakte een einde aan Artis Den Bosch.

Artis Den Bosch is van die generatie kunstenaarsinitiatieven, begin jaren tachtig, die opgericht werden in internationaal georiënteerde kunstcircuits; de initiatieven waren de lokale realisaties van een globale beweging. Een belangrijk kenmerk van deze circuits was dat ze sterk gekleurd werden door personen, het waren personele netwerken en niet van instellingen.
In december 2009 werd nog het 25-jarig bestaan gevierd.