Rechtszaken met Roger&Astrid Lips/ Op 21 maart acht maanden

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-03-2022 | Gewijzigd op: 22-03-2022
Rechtbank Zwolle 21 maart 2022: Acht maanden celstraf voor  Roger Lips

Vastgoedhandelaar Roger Lips is maandag 21 maart 2022 door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot acht maanden celstraf. Lips heeft zich naar het oordeel van de rechtbank jarenlang schuldig gemaakt aan de schending van de inlichtingen- en verschijningsplicht, die hij had tegenover zijn curatoren in verband met faillissementen van zijn bedrijven.
Lips’ echtgenote Astrid van Sluisveld, die bestuurder was bij zeker een van de bedrijven van haar man, kreeg twee maanden cel.

In totaal gingen 143 aan Lips gelieerde bedrijven failliet, waarin onder meer SNS Reaal honderden miljoenen had geïnvesteerd. De rechters stellen dat medewerking aan de curatoren van groot belang is bij zulke grote faillissementen. Lips heeft in het najaar van 2013 een maand in faillissementsgijzeling vastgezeten, nadat hij niet had gereageerd op oproepen van curatoren. Toen die gijzeling werd opgeheven verdween de Brabantse vastgoedbaron uit Nederland. Hij ruilde Nederland met zijn gezin in voor Dubai om zich aan een faillissementsgijzeling te onttrekken, aldus de rechtbank. Nederland kan de Verenigde Arabische Emiraten door de veroordeling vragen om uitlevering van Lips en Van Sluisveld.
[Zie groot artikel hieronder 'Reeks van zittingen rond Roger en Astrid Lips]: ‘
Kapotgemaakt door banken en curatoren’ Het Openbaar Ministerie klaagde Lips en Van Sluisveld aan na aangifte van de curatoren. Zij betichten het paar ervan informatie te hebben achtergehouden in een faillissement waarbij 320 miljoen euro schuld achterbleef. Volgens het OM nam Lips een server met relevante informatie voor het faillisementsonderzoek mee naar Dubai, maar de rechtbank achtte niet bewezen dat er op die server bruikbare informatie stond voor het onderzoek. Bovendien had het OM volgens de rechtbank onvoldoende onderbouwd welke informatie er ontbrak.
Het OM had zestien maanden celstraf tegen zowel Lips als zijn echtgenote geëist. Lips’ advocaat Thijs Kelder stelde eerder al dat Lips „schathemeltjerijk” had kunnen zijn „als zijn bedrijven niet door de curatoren en banken kapotgemaakt waren”.
Lips stelt dat als hij alle inlichtingen had verschaft, hij mogelijk had meegewerkt aan zijn eigen veroordeling in de komende fraudezaak. Omdat hij veel informatie wel aanleverde, achtte de rechtbank slechts deels bewezen dat hij zich aan zijn inlichtingenplicht had onttrokken.
De regiezitting inzake de faillissementsfraude volgt woensdag  23 maart 2022.

Reeks van zittingen rond Roger Lips: Een terugblik op een reeks van rechtszaken door NRC[dd. 21032022] en Brabants Dagblad [dd. 19032022]
Lips [*Haaren, 12 april 1964] staat ook in Brabantse Uden bekend als de multi-miljonair die het breed [letterlijk en figuurlijk] heeft hangen. Daarom besteden de media o.a. Brabants Dagblad [dd. 19032022] en NRC [dd. 21032022] er uitgebreid aandacht aan deze in Dubai levende kluizenaar. Bekend vanwege zijn extreme uitgaven maar ook blijkbaar daarbij passende excentrieke gedragingen. Redacteur Peter Olsthoorn van het Brabants Dagblad noemt de in een Mercedes G65 4WD rondrijdende Lips de hotshot in de Nederlandse vastgoed wereld, die velen te slim af is geweest.
Kluizenaar in Dubai, kluizenaar omdat als Lips met echtgenote naar Nederland zou terugkeren en meteen gearresteerd wordt en daardoor hun kinderen ouderloos jaren moeten achterlaten.. Niet voor niets vraagt de interviewer Peter Olsthoorn zich -na een bezoek aan Lips in 2018- intussen af wat is er met al die faillissementen aan de hand is en waarom er tal van rechtszaken zijn gevoerd?

Autoliefhebber
Lips, idolaat van auto’s, begon jong met auto’s poetsen en als bediende in de horeca. Na zijn puberteit studeerde hij bedrijfseconomie aan de Tilburgse universiteit en komt hij in loondienst bij bouwontwikkelaar Hevo in Den Bosch, waar hij spoedig naam maakt. Maar de volgende stap is bij Bouwfonds Nederlandse gemeenten, waar een ambtelijke organisatie hem te dicht op zijn vel zit. Dat maakt dat hij als 31-jarige voor zichzelf begint met compagnon Peter van Leeuwen met wie hij een vastgoedbedrijf begint en al spoedig woningcorporatie NSAW/LSBW overneemt. Daar begint zijn definitieve doorbraak: 3.300 woningen en reserves als onderpand om geld te kunnen lenen. En zo gaat het voort en verder. Maar niet zonder bonje, een terugkerend patroon in de loopbaan van Lips, aldus Olsthoorn.
In 2001 volgt de uitkoop van Van Leeuwen [voor anderhalf miljoen]. Lips staat voor ruim 100 miljoen in de Quote-500. In 2004 gaat Lips een samenwerking aan met de Brabantse Vastgoedbons Louis Meijer onder de naam Burgfonds dat naam maakt met winkelcentrum the Wall, het langste gebouw [800 m] van Nederland in het zicht vanaf de A2 bij Utrecht. De miljoenen blijven rollen, dankzij het scheutige fonds Bouwfonds Property en SNS. Maar weinig uit die tijd komt naar buiten Lips is ‘pers-avers’.
Lips intussen neergestreken op slot Craijenstein in Vught omringt zich wel met BN-ers en andere zaken vrienden. De flamboyante Lips en de mannen van de bank laten het geld ook privé goed rollen. Maar het Brabants Dagblad noemt The Wall het symbool van het uiteen spatten van een vastgoedbel. Niet nagekomen beloften, lekkages en attracties die er niet komen en bovenal ruzies, maken de huurders kwaad.

In 2018 wordt het winkelwalhalla The Wall voor bijna 50 miljoen verkocht veel minder die SNS en Lips er in pompte. ‘Maar,’ zo schrijft Oltshoorn, ‘de ellende begint al veel eerder, in 2008 als de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers met zijn bankroet de kredietcrisis inluidt. Doordat panden- in duizelingwekkende vaart – hun waarde verliezen. Lips, met 2 miljard euro aan vastgoed, raakt dat snoeihard. Zijn vermogen verdampt sneller dan water in een fluitketel.’ De banken eisen dat Lips [die ook compagnon Meijer met ruzie aan de dijk zet] zijn schulden aflost. De bank huurt zelfs Dik Wessels van Volker Wessels, in om Lips in het gareel te krijgen. Dik Wessels [in 2017 overleden]: Lluister eens, jongen Lips. Ik neem het vast goed van je over.’ Maar Lips taalt – na zo’n vernedering- er niet naar en legt het voorstel naast zich neer. ‘Pure afpersing,’ reageert hij, ‘in opdracht van SNS’. Later kopen Wessels en SNS toch The Wall van Lips en verlossen hem van een grote schuld. Maar het lukt hem niet zijn imperium van de ondergang te redden.

 Persoonlijk failliet verklaard Op 16 april 2013 wordt de Udenaar - vier dagen na zijn verjaardag - persoonlijk failliet verklaard. SNS en ABN vorderen hun lening aan Lips terug en daarmee halen zij de spreekwoordelijke trekker over. Met die vordering begint deel 2 van het zakenleven van Roger Lips schrijft Olsthoorn. Het leven na zijn persoonlijk bankroet. Een leven dat in het teken staat van rechtszaken en nieuwe vastgoed business mét ruzies [in Dubai].
Vanaf 2015 begint de ontmanteling van Lips’ bedrijven. Hij procedeert nog wel tot aan de Hoge raad, maar zonder succes. Het markeert het begin van een regelrechte oorlog met de curatoren Jan Stadig, Flip Schreurs en Ruud Dekker. Zij moeten – onder toezicht van de rechter commissaris Piet Neijt - zorgen dat de schuldeisers zoveel mogelijk hun geld terug zien. Maar dat valt niet mee.
Het is zomer 2013. Neijt blaft Lips af. Lips blijft openheid van zaken te geven. Daarop volgt in september 2015 in de Amsterdamse rechtbank Lips arrestatie en vervolgens een gijzeling om hem tot openheid te dwingen : het ontwijken van de inlichtingenplicht.
Lips zit in plaats van in zijn een villa aan de Heinsbergenstraat in Uden met aan weerszijden panden aangekocht om geen buren te hebben ..in de gevangenis in Grave. Lips kan over dat hok van 1,5 m x 1,5 m nog zijn neus over optrekken. 24 dagen zit hij er vast.
Kort erop dreigt opnieuw een gijzeling als Lips blijft zwijgen over het onrechtmatig schuiven* van geld en verbergen van auto’s. Om te voorkomen dat hem opnieuw gevangenis staat te wachten vertrekt hij, eerst naar Zwitserland en dan naar Dubai waar dat geen uitleveringsverdrag met Nederland kent. Een half jaar later volgen Astrid en hun thuis wonende kinderen.

Dat schuiven met geld  bv na bv valt om
is nu het cruciaal zakelijk gedrag van Lips door Hier haakt Astrid in 2018 aan bij Olsthoorns neerslag over Lips’ zakenimperium en over andre familierelaties.
Terug naar de rechtszaken met de curator Schreurs. Het leidt tot 400 zaken volgens Schreurs. Lips zegt 130. De meesten door Lips zelf ingezet. De opbouw van Lips zakenimperium bestaat uit 160 besloten vennootschappen [ bv’s] en stichtingen. Elk zit in een aparte bv. De stichtingen waren voor Lips’ vrouw en kinderen. Gaat het mis met de ene dan gaat Lips verder met zijn andere bedrijven.
In 2010 voert Lips met de oprichting van stichtingen een herstructurering door. Lips zou tegen de curator zeggen dat dat gebeurd is in opdracht van de banken…. Maar de banken verdenken hem van ‘paulianeus’ handelen. Dat betekent zorgen voor voordeeltjes terwijl je weet dat er een faillissement aan komt. De talrijke bedrijven en stichtingen kregen vorderingen op elkaar. Lips sorteert op die manier voor op het bankroet van zijn eigen bv’s. Door onder meer ook geld van zijn bedrijven naar de stichtingen van zijn kinderen te krijgen. Bij faillissementen zouden dan vooral banken het schip in gaan.

Met dat zakelijk-juridisch handelen regelt Lips in december 2012 , vijf maanden vóór zijn bankroet, zaken in het voordeel van zijn kinderen. Zijn kinderen kregen daarmee een eigen huis in het Zwitserse Crans-Montana, omringd door 5.000 vierkante meter grond. Volgens de curatoren is dat illegaal. Domino-effect van omvallende bedrijven De curatoren proberen allerlei transacties ongedaan te maken. Maar de gevallen vastgoedmagnaat vecht dat aan.
Ook strijdt hij tegen het omver trekken van zijn bv’s. Zodra een bedrijf failliet gaat worden de curatoren de baas. Zij eisen de lening op van de ene bv naar de andere, waarmee dat tweede bedrijf ook in een faillissement wordt gezogen. Dat gedoe met ’vorderingen op elkaar’ geeft dus een domino- effect.
Keiharde aanpak door curator
Curator Ruud Dekker gaat in maart 2015 Lips’ concern keihard ontmantelen door na de eerste 25 bv’s tegelijk alle andere bedrijven failliet te laten verklaren. Lips is furieus omdat daarmee hem ook gezonde bedrijven ontnomen worden. Dat ontaardt ineen juridisch steekspel en in ellenlange procedures. En in facturen van curatoren die de miljoenen te boven gaan. Het tarief voor een curator is in die dagen 226 per uur en bij lange werkuren vermeerderd met factor 1,6. Ook daar procedeert Lips weer over. Tot aan de Hoge Raad maar zonder succes.
Olsthoorn berekent dat al dat procederen in de miljoenen is gaan lopen maar de meeste zaken spannen Roger en Astrid zelf aan. Tot aan de Hoge Raad nogmaals. Daar vindt Lips vrijwel altijd zijn Waterloo.
Een aantal advocaten zwicht, anderen zijn over Lips verontwaardigd en houden vol. Lips zegt: ‘Zij willen mij rechteloos maken’.
Wie trekt er aan het langste eind?

Maandag 21 maart 2022 was in Zwolle de belangrijkste dag. De uitspraak in een strafzaak die gaat over het achter houden van informatie. De eis zestien maanden cel. Meteen volgt een regiezitting voor een nieuwe rechtszaak tegen de Lipsen met beschuldigingen van het onttrekken van geld aan de boedel, oftewel ‘bedrieglijke bankbreuk’. Het gaat om geld uit Canada naar Dubai waarmee de Lipsen hun salaris betalen.
Intussen zijn de afspraken met de Verenigde Arabische Emiraten zo aangepast dat bij een veroordeling het Udense vastgoedkoppel aan Nederland kan worden uitgeleverd. Voor Lips een nieuwe zaak om te gaan procederen..

Bronnen Brabants Dagblad dd. 1903022 en NRC dd. 21 en 22032022.


Eis zestien maanden tegen vastgoedondernemer Roger Lips bericht van 12 december 2021
Tegen de vastgoed ondernemer Roger Lips is 16 maanden gevangenisstraf geëist. Die strafeis volgt uit het feit dat Lips geen informatie wilde geven over zijn zakenimperium met name de financiële aspecten.  Hij zou een schuld hebben van € 320 miljoen. Maar er zijn wel miljoenen zoek die Lips niet kan/wil traceren. Lips bleek ook € 30 miljoen aan een stichting te hebben betaald voor de kosten van zijn kinderen. Juist op die onduidelijke zaken, waarover Lips geen informatie wenst te verstrekken, richtte zich maandag 10 januari 2021 de rechter. Maar Lips wordt ervan verdacht in Dubai, waarheen hij ontweek, zijn computerinhoud te hebben vernietigd....
Hierna moet nog een onderzoek naar faillissementsfraude komen.

Bericht van 8 januari 2020 Roger Lips verschijnt voor de rechter 
De in Dubai verblijvende vastgoed ondernemer  Roger Lips moet donderdag  9 januari 2020 voor de rechter in Zwolle verschijnen.  Het  was lang stil in deze zaak van de om witwassen beschuldigde gefailleerde zakenman Lips, die bovendien tot ergernis van het Openbaar Ministerie weinig transparantie toont over zijn fianciële handelen en  het hoe en waarom van een failissement.  Zelf heeft de uit Uden afkomstige zakeman om een spoedige berechting gevraagd. Zo melden de media o.a. NRC en BD. Lips zou miljoenen uit zijn onderneming hebben weggesluisd.  
De rechter wil die inzage om aan de eisen van de curatoren in Lips' faillissement tegemoet te kunnen komen. Een inzage die overigens wettelijk verplicht is, anders volgt een gevangenisstraf. 
De kans is nihil dat Lips, die ook onroerend goed in Den Bosch bezat* , naar Zwolle komt, bang om vastgezet te worden. 

Bericht van 16  november 2014 Vastgoedondernemer Roger Lips houdt zich van den domme.
* Exklusief voor de NRC zegt de Vastgoed ondernemer Roger Lips, die voorheen kantoren had in Den Bosch [2] en in Vught en het commercieel project 'The Wall' langs de A2 in Utrecht opzette, de verantwoordelijkheid van diens ondergang af te schuiven op de banken ABN/AMRO en SNS. 'Niet ik maar de banken hebben tot mijn faillissement geleid,' aldus Lips die voor een keer een interview geeft aan een redacteur van de NRC [dd.15-11-2014]. Dat gebeurde in Dubai, waar Lips zegt niet te wonen, maar wel zijn vriendin en jongste kinderen.
 
-Boven: Roger Lips.
- Rechts Peperstraat 3-5 en boven Huyze Craaijenstein in Vught, voormalige kantoren van Roger Lips staan -op last van de banken- te koop*.
 

foto's © building business [boven] en paul kriele, 16 mei 2007 [r.] .

'De banken hebben een verkeerde inschatting gemaakt. Zij hadden de crisis [2008]  kunnen voelen aan komen, maar bleven maar leningen verstrekken,' zegt Lips, die hiermee de schuld  van zijn ondergang bij anderen legt.

Met die uitleg houdt Lips zich van den domme en geeft een verkeerde uitleg van de gang van zaken. 'Ik heb altijd mijn zaken goed op orde gehad,' citeert tot slot de redacteur deze 'grote jongen', die diep gevallen is.
Lips zat -september 2013 -al 24 dagen vast omdat hij geen informatie aan de curatoren over zijn bezittingen wilde verstrekken. Na vrijlating vluchtte hij naar het buitenland.

*zie ook bericht Veiling van voormalig kantoor Grobbendoncklaan   dd. 12 augustus 2014.
en ABN/AMRO vraagt faillissement aan dd. 8 april 2013.


 


Terug naar boven