Snellestraat 7: Vakkledinghuis houdt opheffingsuitverkoop

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-08-2017 | Gewijzigd op: 16-08-2017

Het Vakkledinghuis op Snellestraat 7 houdt een opheffingsuitverkoop. De zaak stopt definitief vanwege pensionering van Piet de Vaan die over een paar weken al 66 wordt en zijn vrouw Marlène die er dicht tegen aan zit. Maar de sluiting is pas in maart 2018, net na carnaval.

De winkel net naast en over de Binnendieze staat nog bomvol. Want er komt namelijk geen einde aan het Vakkledinghuis.  De winkel gaat dicht maar via internet gaat de verkoop gewoon door. Piet de Vaan: ’We  hebben nog een groot bestand aan vaste klanten die overal in het land verspreid zitten. En op  internet zijn we bereikbaar via: ’    ,,..

Het Vakkledinghuis bestaat  al meer dan 115 jaar. Maar pas vanaf 1973, het jaar van ons trouwen, zijn we de zaak voor ons zelf begonnen. Daarvoor was het een landelijke keten met het echtpaar Mulder-Lommen als de filiaalhouders. Dat was nog op Vughterstraat  -2 hoek Achter het Verguld Harnas. Bij het 75 –jarig bestaan werd mijnheer Mulder ziek en wilde daarom niets aan dat jubileum doen. Kort erna hebben wij de zaak voorgezet maar dus op Snellestraat 7. 

Het echtpaar Piet en Marlène de Vaan stoppen volgend jaar maart met het Vakkledinghuis op Snellestraat 7.

 
-Rechts: Het bekende gezicht van het Vakkledinghuis op Snellestraat 7.


foto's © paul kriele, 15 augustus 2017. 

Maar na 45 jaar, 1973 was ook het jaar van ons trouwen, stoppen we ermee. Piet: ‘Ik ga eerst nog mijn vrije tijd afkijken. Maar ik heb al wel belangstelling om de cursus ‘stadsgids’ te gaan volgen. Dat lijkt me wel iets. Dat komt uit de mond van een Haarstegenaar, waar het merendeel van zijn familie vandaan komt. En zijn bruid was de Eindhovense  Marlene. Vanaf die datum 12 oktober 1973 begonnen we dus het Vakkledinghuis voor zichzelf. Die memorabele dag vieren ze in oktober.

Om  de muziek hoeven ze dan niet verlegen te zitten. Piet speelt sousafoon en Marlene saxofoon. Ze zijn lid van het uit twintig man tellende blaaskapel  ‘De Hurkes’ die is samengesteld uit familie en vrienden. Op 3 september aanstaande pelen ze tijdens de ‘Bossch Dweildag’.

Gekke klanten Over gekke klanten daar kan Piet een boek over schrijven. Maar we noemen geen namen evenmin van die paar bekende Bossche makelaars wier naam ook vaak in deze  kolommen voorkomen, die de zaak hebben plat gelopen. Dus belangstelling voor dit markante pandje bestaat er volop. De een wil er een fritestent van maken, de ander een hotel en de buurman een modezaak…  

  Het Vakkledinghuis op Snellestraat 7.

foto © paul kriele,  15 augustus 2017.

........................................................................................... 

Oh ja. Piet wil nog een anekdote vertellen want van die notities heeft hij een dagboek vol.

Piet: Het gebeurde op een trieste koopavond. Het was al donker toen er ‘unne mens’, zwart gekleed, binnen stapte. Piet: ‘Ik zag het meteen en zei nog: We krijgen hoog bezoek, toen ik zag dat monseigneur Hurkmans binnenstapte. De bisschop  kwam een werkbroek halen, zoals hij  zei. Dat werd gepast en gemeten en daarop volgde ook nog een werkjasje.

Hurkmans: ‘Straks als alle sores achter de rug ga ik op de boerderij wat tuinieren.’ En hij pakte wat los geld uit zijn zakken en legde dat op de toonbank. Daarmee was de koop gesloten.

Na een week stond de monseigneur weer voor de deur. Hij zocht er ook nog wat werksokken bij. Ik zei nog: ‘U hoeft niet alles te kopen.’ Maar ik zag dat hij graag even kwam buurten. Bij het afscheid zei ik nog: ‘Zo, dan kun je thuis in  Someren in de hof wat gaan schoffelen.’ 

De opheffingsuitverkoop duurt dus nog tot na carnaval 2018. Dat komt omdat Oeteldonkers ook vaak hier wat kopen zoals boerenjacks die bij ons als  werkjasjes de deur uit gaan.

Zie ook Vakkledinghuis Klik je op deze site op een figuurtje van de muurdecoratie van John van den Heuvel dan komt -niet in alle gevallen- de bijbehorende werkkleding te voorschijn..Terug naar boven