Fonkel nieuwe viskraam voor Henk Huiskens & Zn

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-10-2017 | Gewijzigd op: 09-10-2017
Henk Huiskens die wekelijks op de Bossche Markt staat, heeft zich een fonkel nieuwe viskraam aangeschaft.  'Het werd tijd,' zegt Henk er meteen achteraan.  'Het ding was al 25 jaar oud en de moderne tijd zorgt ervoor dat er nieuwe technische en electronische voorzieningen in zijn aangebracht. Het is een super mooie kar. Maar dat mag ook wel wat kosten. Om precies te zijn € 130.000'.

Markt
De nieuwe viskraam van Henk Huiskens op
de Markt, die maandagmorgen 9 oktober 2017
werd geplaatst en vervolgens door Henks
zonen Tonny en Henri werd geïnstalleerd en ingericht
.

foto's ©paul kriele, 9 oktober 2017.

De kraam is niet alleen gloed nieuw, hij is ook van allerlei moderne snufjes voorzien zoals -naast de standaard koeling- een super ijscel, LED-verlichting en een op oliedruk opklapbare toonbank. 'Dat heet in beroepskringen ' delicatesse klasse,' zegt Henri. Intussen staat Henks schoonzus Joke Huiskens-Heessels er trots bij te kijken. 


*Stukje historie

Huiskens is echt een zaak van vader op zoon, want intussen heeft Henk, die al 84 jaar is, de zaakjes overgedragen aan zijn zonen Tonny [55 jaar] en Henri [52 jaar]. Bovenop de rand van de kraam staat dan ook te lezen: 'Vishandel Huiskens' . 

Van grootvader Albertus [1865-1934] weet Henk zich niets meer te herrinneren. Dat klopt ook, want opa stierf in Henks geboortejaar. Maar van zijn vader Tonny [1902-1965], die als eerste met vis begon, weet Henk wel het een en ander.
Maar de geboorte- en sterfdata van zijn voorouders, die tovert op zijn beurt zoon Henri zo uit zijn broekzak. 'Da's typisch Henri's hobby,' zegt Henk. Even scrollen en daar komen van overgrootvader Gradus  [*1839 +19127] en van grootvader Albertus [*1865 +1934] en van vader Tonny, zijn de kleinzoon diens naamgenoot [*1902 +1969] zo in het scherm te voorschijn.  

'Ik weet nog wel -ik was nog geen tien jaar- dat ik bij vader in de kraam stond. Dat was een ouderwetse bedoeling. Heel simpel,  een potje hier en een emmer daar en geen verwarming laat staan electrische koeling. Tja, de jaren voor de oorlog waren natuurlijk heel anders dan nu.'Terug naar boven