1ste Steenlegging wasserij De Spuistroom Molenstraat 15-17

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-06-2024 | Gewijzigd op: 24-06-2024
Op de familedag van de Wentings op 21 juni 2024, waarop de oude 'Eerste steen' [van 21 juni 1949] van wasserij De Spuistroom in de binnenplaats van Molenstraat 15-17 werd herplaatst en het straatnaambordje 'De Spuistroomsteeg', het steegje tussen Sint Jansstraat 6 en 8, werd aangebracht, leidde de jongste broer, René van het gezin Gerard en Jeanne Wenting-Kreté, de ceremonie. Er was een grote schare van nazaten onder wie kinderen, kleinkinderen  en [achter]-achter-kleinkinderen en andere genodigden present. 
.....................
Hierboven: Ceremoniemeester René Wenting.
Onder: De grote schare aan familieleden Wenting, pers [Dtv] en Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch [Hans van Bavel en hr.Van Vugt, neef Gerard Hilgerdenaar en Hildo van Engen van Erfgoed. 

foto's © paul kriele, 21 juni 2024.
......

Geschiedenis van wasserij De Spuistroom
René:  ‘Wij vieren nog jaarlijks de trouwdag van onze ouders, ook al zijn ze overleden. Hun trouwdag was immers de start van ons gezin.
René vertelde vorig jaar de geschiedenis van de wasserij voorafgaand aan een stadswandeling met de familie. 
‘De start van de familie Wenting was Achter de drie Zwanen.  Wasserij De Spuistroom was gevestigd op Oud Beierland en werd verwoest door een heftige brand. Het bedrijf maakte een doorstart in 1914 , niet op Oud Beierland, maar in ’s-Hertogenbosch, dankzij de heer Luytelaar die de wasserij verplaatste naar Molenstraat 17. Dat was op het perceel waar eerst een destilleerderij was gevestigd. De heer Hagens heeft het bedrijf in 1920 overgenomen.
......
vlnr.: Paul Kriele, zwager Adrie Liefkens, stadsarchivaris Hildo van Engen en Peter Wenting. foto © Rachelle Wenting, 21 juni 2024

Ons opa en oma, Gerard Wenting en Petronella van Vlijmen, toen nog wonend in de Beurdsestraat, trouwden in 1910.  Ook in dat jaar werd ons vader Gerard geboren en in 1912 Harrie. Opa was toen slagersknecht en oma  huisvrouw.
In datzelfde jaar verhuisden ze naar een woning in Achter de Drie Zwanen, een zijstraat van de Vughterdijk, waar de dochters Dientje, Mies en Nel werden geboren. 
Oma Petronella was een harde werkster, een echte ondernemer. Ze ging in 1912 daar de was verzorgen voor mensen uit die buurt en nam daar een “wasserijtje” over dat zij De Eerste Bossche Electrische Wasserij en Strijkinrichting noemde. Voor het drogen van de was gebruikte zij de bleekvelden achter hun huis waar ook nog de Binnendieze stroomde.
Binnen een paar jaar zegde opa Gerard zijn baan als slagersknecht op en  ging meehelpen in de wasserij.
.....
-Boven: René in zijn toespraak op de binnenplaats van Molenstraat 15- 17. Links Marcel Wenting, hr. Van Vugt [Kring Vrienden], neef Gerard Hilderdenaar en zus Huberdien Wenting en  Herman en René Wenting.
-Onder: De auteur van het boek Verdwenen Stadsgezichten Paul Kriele die in 1996 het echtpaar Gerard en Jeanne Wenting-Kreté over hun leven en dat van de wasserij interviewde
. foto's: paul kriele [boven]. en onder van Rachelle Wenting.21062024.

In 1926 kwam ons vader Gerard terug van het seminarie en ging werken in de wasserij, waar ook zijn broer Harrie al werkte. De reden van het einde van de priesteropleiding was volgens zijn zeggen, dat  ‘..vader aan het sukkelen” was met zijn gezondheid’. Ook de zusjes Dientje, Mies en Nel gingen in de wasserij werken.
1928 was het jaar van de fusie met Wasserij De Spuistroom in de Molenstraat, met de heer Hagens werd het een vennootschap.   
In september 1938, treedt de heer Hagens uit de vennootschap en in november van datzelfde jaar overlijdt opa Gerard. Oma Pertronella wordt hierdoor de eigenaresse van de wasserij onder de nieuwe naam “Firma Wenting Stoomwasserij De Spuistroom”.  In 1944 treedt ook mijn oma uit de wasserij en wordt het bedrijf een C.V. [Commanditaire Vennootschap] met vader Gerard  en zijn zwager Frans Hilgerdenaar als beherende vennoten.
 
.....
Op uitnodiging van René belde broer Herman Wenting nog eens met de bel die op het einde van de werkdag [tot 1960..] gebruikt werd door vader Gerard
foto © paul kriele, 21 juni 2024.
De bedrijfsbel
Op deze foto de bel naast Herman Wenting.  Die bel is afkomstig uit het “prive’-museum: Wasserij De Spuistroom” van  Peter Wenting.  Vader Gerard Wenting luidde de klok op het einde van de werktijd. Dat heeft hij tot in het jaar 1960 gedaan. Daarna werd gebruik gemaakt van een stipte, maar onpersoonlijke zoemer! Ceremoniemeester René Wenting vertelt er bij: ‘Onze broer Herman is echt een man van de klok, altijd keurig op tijd, maar vandaag een man van de bel! Dat heeft hij wel van ons moeder maar niet van ons vader! ‘
Renovaties en verbouwingen
In 1941 werd het pand Molenstraat 15 opnieuw gebouwd: In het bovenhuis 15 gingen tante Mies en oom Frans wonen en in het benedenhuis 15a oma Wenting. Oma verhuisde eind 1943. Toen kwamen mijn ouders daar te wonen. Mijn zussen en broers zijn daar geboren, of in het ziekenhuis, en ze hebben in 1953 van woning gewisseld vanwege het aantal slaapplaatsen voor de kinderen! Ze zijn uiteindelijk in de Molenstraat blijven wonen tot 1955.       
 In 1949 werd de wasserij verbouwd en uitgebreid met Sint Jansstraat 8 en diverse panden in de Molenstraat. Daarvoor werd op 21 juni door Gerard Wenting en Gerard Hilgerdenaar de eerste steen gelegd.
In 1960 volgde een nóg grotere verbouwing.
In 1967 is oma overleden en emigreerden tante Mies en oom Frans naar Italië. Vader Gerard bleef als enige vennoot over en werd hierdoor eigenaar.
Groei van De Spuistroom
In 1969 werd wasserij De Ozon uit Rosmalen overgenomen en in 1974  wasserijen De Sluisweide en de Lange Stroom in Boxtel. Oom Harrie is daar eerder de eigenaar van geweest.
In 1978 is de wasserij door de gemeente ’s-Hertogenbosch gekocht.  Vader Gerard zag het niet zitten om op een locatie buiten de stad een geheel nieuw bedrijf te realiseren. Ook al werkten inmiddels zonen Gerard en Peter in de  wasserij. Het bedrijf werd beëindigd Het merendeel van het personeel en de klanten werd overgenomen door wasserij van Aarle.

De Gemeente ’s-Hertogenbosch had grootse plannen met de Uilenburg én met  de Binnendieze, die een toeristische trekpleister zou worden.  In het oude kantoorpand is later het Diezehuis van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch gevestigd.
René: 'Tot zover dit stuk geschiedenis'.
 
....................
...........................
Het straatnaambordje De Spuistroomsteeg in het straatje tussen de Sint Jansstraat 6 en 8. Dat door Jos & Frans  Wenting onthuld werd. foto's © paul kriele, 21 juni 2024.
.....

Ontulling 'Eerste steen' van 21 juni 1949 door broer Gerard Wenting. 

Hierna volgen de onthulling van de ‘Eerste steen’ door Gerard Wenting en het aanbrengen van het straatnaambordje ‘De Spuistroomsteeg’
De steen zit op dat moment nog verstopt achter een vaak gebruikte waszak.   Het straatnaambordje werd onthuld door Jos en Frans Wenting die al begin van de week de steen hadden ingemetseld...
Aan Peter de eer om het mooie hartje weg te halen. Hij is de ‘directeur’ van het privé-museum De Spuistroom. Aan hem hebben wij alle documentatie te danken die hij in de loop der jaren verzameld heeft.
 Achter het hartje bevindt zich het een informatiebordje over de wasserij.
Hierboven: Broer Gerard onthult 'De Eerste steen' van 75 jaar geleden  [21 jini 1949] die bij een grote verbouwing werd aangebracht.
Rechts: Uitleg van die 'Eerste Steen', die na de sloop van de panden in de Molenstraat werd verwijderd, maar door Gerard werd bewaard. foto's © paul kriele, 21 juni 2024.
.......
   

René kondigt het zingen aan van een lied ‘De Spuistroom in haar element’, dat bij de bruiloft van hun ouders  en andere familie feestelijkheden werd gezongen. In vier rubrieken vertelt dat lied de werkzaamheden in de wasserij: wasschen, mangelen, poetsen en strijken.De muziek is afgeleid van het bekende liedje Daisy Daisy.

Toespraak neef Gerard
René vervolgt zijn toespraak met: ’Onze neef Gerard nodig ik uit. Hij wil ook nog een kort woordje houden.
Hierna geeft de ceremoniemeester aan neef Gerard het woord. Gerard blikt in een bondige tekst ook nog eens terug op de historie van De Spuistroom.

 Eerste Steen van 21 juni 1949
 Aanleiding om een eerste te steen te leggen, was, aldus René, dat iets meer dan een jaar geleden, de “eerste steen” van Wasserij van Aarle, op het Van Aarleplein werd teruggebracht.   Bovendien niets in de Molenstraat herinnert nog aan de functie van Wasserij De Spuistroom: de lichtreclame ‘De Spuistroom’ op de voorgevel van Molenstraat 13-15, het naambord bij het kantoor en uiteindelijk de sloop van de bedrijfspanden eind jaren 70.
De oudste broer Gerard nam vorig jaar het initiatief voor deze bijenkomst rond de eerste steen en het aanbrengen van het straatnaambordje De Spuistroomsteeg.

 Complexe procedure
 Dat aanbrengen van een naam in een naamloos steegje is uiteindelijk met veel onderling overleg en met verzoeken aan de gemeente en met hulp van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch [Hans van Bavel] gelukt. De steeg bleek naamloos en niet van de gemeente te zijn en buurman Alexander van Groenendael, als bewoner van het perceel Sint Jansstraat 8, waarin een wasserijgedeelte was gevestigd, gaf toestemming.
Voorafgaand aan de ceremonie hebben Jos en Frans de steen alvast in ingemetseld.

Na de onthullingen volgde nog een samenzijn met uiteraard een Bossche bol.


 
 

 

Terug naar boven