Crisis nekt bedrijven in de bouw-en uitgaanswereld

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-11-2009 | Gewijzigd op: 29-11-2009
Diverse sectoren in de uitgaans- en bouwwereld krijgen klappen. Twee weken geleden meldden we het failissement van De Vijf Kamers wat mede een gevolg was van de kredietcrisis. De horeca trekt minder klandizie.
Ook de bouwwereld en bouwprojecten gevoelen de gevolgen van de economische dip: Verwersstraat-L.Putstraat [Groenewoud] / Kruisbroedershof [FeddeVennix]/ Torenstraat /[Ma Oetel-Adriaans/ Lombardje hotelsuites [RensndenOtter]/ vdDoesdeWilleboissingel kantoor [Groenewoud]/ Karrenstraat loungebar [Jac vanden Berg] . 
faillissementen
De stad Den Bosch telt volgens de Kamer van Koophandel -sedert het uitbreken van de crisis in 2008 - 30 bedrijven die failliet gingen. Dat is het hoogste aantal in Brabant. Den Bosch staat daarmee landelijk op de tiende plaats.

De Korte Putstraat zit met -20 eetzaken inkl. enkele café's vol met concurrentie. Sommigen hebben moeite het hoofd boven water te houden.

Het project van Groenewoud in de Putstraat-Verwersstraat -Parade schiet niet echt op. Bouwacitiviteiten zijn er sporadisch waar te nemen. De banken zijn niet meer zo scheutig. 

foto's © paul kriele, 25 juni [r.] 30 oktober [boven] 2009.  

In de Korte Putstraat zijn er een 17 restaurants en enkele café's. Sommigen hebben moeite het hoofd boven water te houden. In oktober 2009 viel al restaurant 'De Vijf Kamers' aan de crisis ten offer.
Door de economische terugval bezuinigen mensen ook in hun portemonnee en trekt de uitgaanswereld minder klandizie. Met name de luxere restaurants voelen dat nog het meest. Maar ook twee kleinere restaurants in de Putstraat staan op de rand van de afgrond.
Andere sectoren, zoals in de bouw [bijvoorbeeld Heijmans], gevoelen de gevolgen van de crisis extra hard en moeten het met een maatje minder doen.
Het bouwproject van Geoffrey Groenewoud in de Verwersstraat /Lange Putstraat/Parade schiet, zoals we eerder meldden, ook niet echt op. De banken zijn minder scheutig en komen niet meer zo vlot af met een kredietverstrekking. 
Geoffrey Groenewoud onthoudt zich van commentaar. Het blijkt dat wel het pand Verwersstraat 78 in zijn geheel aan de wooninterieurzaak RAW [van de overkant] is verhuurd.
Overigens heeft Geoffrey Groenewoud  achter Stationsweg 2-4 ook een project lopen, Enige aanstalten om op dat perceel aan de Van der Does de Willeboissingel een transparant kantoorgebouw te gaan bouwen zijn nog niet waargenomen.

Henny Forger-Adriaans, beter bekend als 'ma Oetel', zou met de Kerst op Torenstraat 13-15 het café  'La Mère' openen. De verbouwing ligt al ruim een maand stil omdat de banken voorlopig geen krediet verstrekken. Niet meer met de kerst 2009, maar wel komend voorjaar hoopt café La Mère in de Torenstraat alsnog open te gaan...  .
foto's © paul kriele, 7 september 2009.

Project Rens den Otter
Ook de projectontwikkelaar Rens den Otter heeft blijkbaar last van een beperkte kredietverstrekking.
 
Boven:  De Lounge Bar van Jacuqes van den Berg in de Karrenstraat, zit ook te wachteh, niet alleen op een kredietverstrekking, maar ook op een vergunning vanwege de monumentenstatus van het pand.
foto © paul kriele, 8 mei 2009.

Rechts:  Lombardje, waar de panden langszij de Binnendieze grenzen aan de achterzijde van de bebouwing aan de Verwersstraat thv nr. 23.Over de oplevering of opening van de hotelsuites is tot nu toe niets bekendgemaakt.

foto's © paul kriele, 7 december 2005 en september 2006.


Hotelsuites Verwersstraat/Lombardje
Rens den Otter was al in maart 2005 de panden achter 't Misverstant op Verwersstraat 23 aan het verbouwew tot luxe hotelsuites. Maar van enige de vordering is weinig gebleken. Wel werd intussen het pand Parade 13, waar Den Otter een bed & breakfasthotel in zou beginnen, terugverkocht aan Geoffrey Groenewoud.
Ook Den Otter werd om een reactie gevraagd.
Kruisbroedershof
Fedde Vennix begon in 2007 met het project Kruisbroedershof. Daar werd de voormalige bierbrouwerij /Bananenopslag gerestaureerd en verbouwd tot appartement. Aanpalend werden op het  perceel drie stadswoningen opgericht.
Het werk ligt al vanaf de zomer 2009 stil.

 
Zomer 2009: De casco's van de nieuwe huizen staan er al wel. Het werk vordert verder niet.
foto © paul kriele, 27 juni 2009.
 Najaar 2007: Het sloopwerk is begonnen.

foto © paul kriele,  3 september 2007.


Terug naar boven