Klokgelui bij start pop-uprestaurant in oude GZG-kapel

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-02-2018 | Gewijzigd op: 27-02-2018
Bij de opening van het pop-up restaurant in de voormalige kapel van het Groot Ziekengasthuis luidt bij de officiële start
donderdagmiddag 1 maart 2018 het oude kloosterklokje. Niet electrisch, maar nog met de hand... Dat is een ceremonieel gebaar van het jonge Bossche Klokkenluidersgilde aan de culinaire initiatiefnemers. 
Het initiatief komt van Noord Brabant Culinair en Soenil Bahadoer de bekende meesterkok  van Lindehof in Nuenen gaat er als eerste een rerstaurant exploiteren, gevolgd door meester chef-koks uit de 'beste restaurants van Brabant'.


De ingang van het zusterkooster aan de Burg Loeffpleinkant.


foto © september 2011. 
Doorkijk op het achterterrein van het GZG.
De kapel is zichtbaar achter de boom.


foto © agora


Bericht van 22 september 2017  Oprichting Klokkenluidersgilde
Op 21 september 2017 werd de Stichting Bossche Klokkenluiders Gilde (Stichting BKG)  opgericht. Het bestuur wordt gevormd door de John Vermulst (voorzitter), Bert Subelack (secretaris), Jan Kleyne (penningmeester) en de leden René Swane en Til Palm.
Het doel van de stichting is het behoud van het klinkend cultuurhistorisch erfgoed van ’s-Hertogenbosch in de vorm van luid- slag- en beiaardklokken en het bevorderen dat deze (weer) met de hand geluid kunnen worden. Het op speciale momenten luiden van klokken zal steeds in overleg met betrokken buurten geschieden.

Er lopen al initiatieven om de klokken van de Antoniuskapel, Mariënburg en Reinier van Arkel te behouden. Daarnaast wordt onderzocht of de beroemde Noteman in de St. Janstoren handmatig geluid kan worden. 

Meer informatie en eventueel aanmelding: secretaris Bert Subelack  a.m.subelack@hetnet.nl.

 

Klokkenboek
Op 22 november 2016 werd
door Frans van der Smissen het eerste exemplaar van het klokkenboek  aan wethouder
Huib van Olden aangeboden.
Het bevat een inventarisatie van Bossche klokken met hun locatie.

............................................................
 

Het  boek 'Het is al Klok wat de klok slaat'  gaat uitgebreid in op de uurwerken, de techniek en de locaties waar de klokken zich bevinden.  Het team van deze door de 'Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch' uitgegeven publicatie bestaat uit Harrie Kelder, Frans van der Smissen, Dennis van Hoof en Cor van Tilburg.

Terug naar boven