Aanbieding gedenkpenning Theodoor van Berckel

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-10-2008 | Gewijzigd op: 08-10-2008
De gedenkpenning lijkt veel op de  traditionele stadhuispenning die  in 1785 door Theodoor van Berckel zelf werd ontworpen. Graveur Lennaerts heeft een kleine -zilveren -variant gemaakt met de afbeelding van de St.Jan erop. Ook zijn er door de stempelsnijder molens op de vestingwerken ingegraveerd.
foto © lei lennaerts, 7 oktober 2008.

Burgemeester Rombouts heeft dinsdagavond 7 oktober 2008 in de oude raadszaal de nieuwste stadhuispenning uit
handen van de 'Hertog van Brunswijk' in ontvangst genomen. Deze penning is geslagen rond de 200ste sterfdag van de beroemde Bosschenaar.  Van Berckel, naar wie een straat werd vernoemd,  was een vooraanstaand, zowel van afkomst als van ambacht, zilversmid, wiens voorvaders eerder ook al stadhuispenningen hadden gemaakt.

Dinsdagavond -voorafgaand aan de raadsvergadering - werd in de oude raadszaal door de 'Hertog van Brunswijk' de nieuwste gedenkpenning aan burgemeester Rombouts overhandigd. Burgemeester Ton Rombouts toont trots de penning Rechts de maker Lei Lenaerts, werkzaam bij  Venrooy Goud-en Zilverindustrie.
foto's © mark wagenbuur, 7 oktober 2008.

De ceremonie gebeurde  ten overstaan van de voltallige gemeenteraad in de oude raadzaal in het  stadhuis. Lei Lennaerts, de maker van de penning, legde in zijn  toespraak uit dat de stadhuispenningen in de achttiende eeuw bedoeld waren als beloning voor de aanwezige raadsleden, als presentiegeld dus.

De hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel, voormalig militair gouverneur van  's-Hertogenbosch, is een tijdgenoot van Theodoor Victor van Berckel.  Voor deze gelegenheid heeft hij zijn paleis aan de Verwerstraat, het huidige Noordbrabants Museum verlaten om bij de plechtigheid op het stadhuis zijn opwachting te kunnen maken. Na de korte bijeenkomst in de
oude raadszaal, gingen de raadsleden naar de nieuwe raadszaal waar voor  elk raadslid een zilveren stadhuispenning klaar lag. Daarna begon volgens de agenda de plenaire raadsvergadering.

Terug naar boven