Afscheid Iraansekunstenaars v KeramischWerkcentrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-09-2008 | Gewijzigd op: 02-09-2008
De supervisor, de Keulse Hella Berent, dankte niet alleen het Keramische Werkcentrum, zij sprak ook haar waardering uit over de 4 Iraanse kunstenaars. 'Europa is voor hen niet allleen een andere wereld. Voor sommige Irananiërs geldt ook een andere calandar [jaartelling],' aldus Berent. 'Verdraaid een grote stap. Ze hebben het gewaagd die stap te zetten'. Directeur De Jong  van het EKWC benadrukte in zijn toespraak dat deze bijeenkomst geen officiele gebeurtenis is. Het is louter het vieren van een afsluiting van een projectDe Jong sprak over de uiteenlopende technieken en ambities van de vier deelnemers.
Aan het einde van zijn welkomstwoord kondigde de Jong aan dat er komend najaar een catalogus over het werk van de 4 kunstenaars  zal verschijnen.

foto's © paul kriele, 2 september 2008.

Vanmiddag - dinsdag 2 september 2008 - sloten vier Iraanse -in keramiek gespecialiseerde - kunstenaars een kennismakingsproject in het Keramische Werkcentrum af.
Elk jaar doet zo’n groep voor een leerproject het Instituut aan. Vóór Iran waren dat kunstenaars uit Marokko, Senegal en China . Mogelijk komen volgend jaar vier Indiase kunstenaars naar Den Bosch, aldus De Jong.
De meesten van deze vier Iraniërs hebben zich georiënteerd en bekwaamd in het schilderen van keramiek. Zij kennen niet die typische Hollandse rivierklei en wilden daar graag mee experimenteren en het proces van vormgeven en bewerken leren, zoals het glazuren en het verven.
Met een overzichtsexpositie sloten na 3 maanden de Iranezen Masoud Mousavizade, Shantia Zakerameli, Maryam Amini en Fariba Farghadani hun verblijf in het KWC af. Zij stonden onder begeleiding van de supervisor Hella Berent uit Keulen.

Fariba Farghadani verdiepte zich in de structuur van een muur die ze naar haar ideeën transformeerde naar een object.
 foto © paul kriele, 2 september 2008.
Farghadani heeft voor haar objecten nog geen namen bedacht. Daar gaat ze zich -wellicht op de terugvlucht over bezinnen.


 In het werk van Shantia Zakerameli projecteert de realiteit van alle dag in zijn werk,  zoals hierboven,  waar een ongeluk op straat is uitgebeeld.
Shantia, die in Iran met name veel schildert,  experimenteerde in Den Bosch in de techniek van het glazuren [Majolica].
foto's © paul kriele, 2 september 2008


Maryam Amini, ook van huis uit especialiseerd in schilderen, lecgde zich in het EKW toe op keramiek. Ze vond dit een uitgelezen kans om te oefenen in het beschilderen van keramische voorwerpen, zoals figuren koppen en andere voorwerpen. 

foto's © paul kriele, 2 september 2008.


  Masoud  Mousavizade, die an huis uit architect  is, experimenteerde met kleuren en geometrische maten. In de bovenste foto is dat overduidelijk.

Links: een zandbak met schelpen van keramiek
.


foto's © paul kriele, 2 september 2008.

  Hella Berent is zich vooral op turqouise kleuren gaan specialiseren en neemt daarbij met name  voorwerpen uit de zee als studieobject. Daarbij gebruikt ze vaak een spiegel als hulpmiddel.

f
oto's © paul kriele, 2 september 2008.
 Hella Berent dankte na afloop het instituut en de kunstenaars die voor 3 maanden een andere wereld zijn binnengestapt en het hebben gewaagd om naar Europa te komen. Berent: Dat is dus een hele grote stap die zij hebben gezet.’
Voor sommigen geldt ook werkelijk een andere ‘calender’. In Iran wordt door sommigen een andere jaartelling gebruikt. Daar is het nu 10387 ipv 2008.

Maar volgens Masoud Mousavizade hanteert Iran ook de West-Europese jaartelling.

 
 
Gerold Tusch uit Oostenrijk geraold.tusch@aon.at
Voor Tusch is dit verblijf naast een oriëntatie op het keramisch proces ook een aanleiding onderzoek te doen. Hij verdiept zich in Franse roccoco meubels
Die antieke meubels –Franse tijd /roccoco onderzoekt en daar met zijn keramisch werk op inspeelt Niet voor de bruikbaarheid want dat waren die meubels volgens mij niet. Ze hadden eerder een decoratieve functie dan dat ze als zit- of wandmeubel fungeerde, aldus Gerold.
Gerold hoopt over 4 weken zijn verblijf in Den Bosch af te kunne sluiten.


Terug naar boven