Onder druk sneeuwstorm: Keramiekbal met prijzen, maar zonder bal...

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-11-2005 | Gewijzigd op: 25-10-2012
Inhoud:
-Keramiekbal: met prijzen, maar zonder bal 25 november 2005
-Aankondiging Keramiekbal


---------------------
Genomineerden voor keramiepriojsWat een uniek keramiekbal moest worden is voortijdig afgelast onder druk van de weersomstandigheden. Burgemeester Rombouts onderbrak rond 23.00 het diner.
Na overleg met Rijkswaterstaat en andere hulpdiensten adviseerde hij de circa 350 gasten in de stad of omgeving naar logeeradressen te zoeken: treinen reden niet en de wegen waren onbegaanbaar, aldus de burgemeester.  

Uiteindelijk werd het feest na een loterij en de presentatie van de eerste Internationale .ekwc publicatie ‘Te Ceramic Process’ en de prijsuitreiking van 15.000 euro aan een van de tien genomineerde keramisten/kunstenaars. Die handeling was aan de staatssecretaris voor Cultuur en onderwijs - Mede van der Laan- voorbehouden. Zij had onderweg een of ander dakdeel op haar auto gekregen.
Jan Boekema, die in haar plaats de ceremonie verrichtte, trok na een uiteenzetting de Tilburger Guido Geelen met zijn oeuvre uit de enveloppe als winnaar te voorschijn.   

Het keramiekbal met Koos de Jong [EKWC] als initiatiefnemer, is een van de evenementen, bedoeld om de stad als keramiekstad op de kaart te zetten. Het moet een terugkerend festival worden.In ieder geval eindigde Rombouts zijn calamiteitenrubriek met de mededeling, dat de gasten het bal nog te goed hebben…!
Het diner, waarvoor eenieder 125 euro per couvert had neergelegd, was door de koks van Maison van den Boer onberispelijk, origineel en zeer gevarieerd gecomponeerd.Tal van obers en serveerster bedienden de gasten op een bijna gedisciplineerde wijze. Tussendoor bracht Ise Eerens een recital begeleid door pianiste Inge Spinette en konden de gasten een flitsende, keramische catwalk aanschouwen, haast acrobatisch opgevoerd door de dansgroep van Helma Melis.
Het Dessert Céramique werd tot slot geserveerd vanaf door Cor Unum [Marcel Wanders] vervaardigde etagères, zoals zoveel die avond keramisch was, tot zelfs de diademen en halssnoeren van enkele dames toe.
Achter de schermen heeft het ondersteunend personeel, onder wie dj moovinggrooves, die in de Bois le Duczaal een swingend feest zou geven, die hapjes niet aan hun neus voorbij laten gaan.
Bianka de Poorter, ontvangt als voorzitter van het Bestuur van het EKWC het eerste exemplaar van 'The Ceramic Process'.  De regie met beeld- en geluid technici verscholen opgesteld achter draperieën. 
foto's © gerard monté, 26 november 2005.

De Reportage
De avond waar tout chique 's-Hertogenbosch aanwezig was met vele zakenlieden [ondermeer Rien Moonen, Jo Timmermans en Jacques Stienstra] en ook vele betrokkenen bij de -Brabantse- Cultuur, onder wie Margriet van Boven, oud-directeur van het Noord-Brabants Museum en haar echtgenoot en directeuren van kunstinstellingen en uiteraard vele kunstenaars onder wie de tien genomineerden voor de Keramiekprijs.
In zijn openingstoespraak stelde Marcel Wanders [topontwerper bij SM's] dat het streven erop is gericht een Keramiekpodium op te richten om 'keramiek' meer tot het brede publiek te laten doordringen.
In de gaanderij naar de dans- en dinerzaal was een 'Museum -voor -één- dag' ingericht met werken van 20 kunstenaars.

.

 
De chocoladebol is van Sigurdur Gudmundsson.
-Links boven: Delfts blauwe vazen van Corien Ridderikhoff.
-Links: Mogelijk het servies van Jan Broekstra
.

foto's © gerard monté, 24 november 2005. 
 -Boven rechts: Schaal van de Bossche kunstenaar Henk Wolvers.
Boven: Vazen in de vorm van schelpdieren.

foto's © gerard monté, 25 november 2005. 

Rechts: de stenen stad van ..
foto © paul kriele, 26 november 2005.
 

foto's © gerard monté, 25 november 2005. Boven en ook rechts boven: Een bijzonder kunstige vaas van Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek.  
 
   
De gasten....
Uiteraard was het keramiek dat de klok tikte. De aanwezigen konden intekenen op speciaal ontworpen serviezen, o.a. van Ninaber van Eyben 'Free Spirit' en een ontwerp van Simone van Bakel.


Links: Voorzitter van het comité van aanbeveling Clemens van der Ven [l] en YvònneJoris [2e vl.].
Rechts boven:
Nelleke Swanenberg-de Laat met een zelf ontworpen en gemaakt keramisch halssnoer en bijpassend diadeem en haar zoon Ruben [?] .
-Rechts: Nicole van organisatiebureau Uniquole.

foto's © gerard monté, 25 november 2005.
Links boven: De keramiekperformance van Judith Bloedjes die niet doorging omdat haar dansers het Provinciehuis niet konden bereiken.

-Boven: De performance olv Helma Melis, links met nog wat oefenpasjes in de Bois le Duczaal en rechts en onder tijdens de spectaculaire dance-acts. 
-Links: Danceperformance van Helma Melis


foto's © gerard monté, 26 november 2005.

 

In de hal van het Provinciehuis stonden als een 'museum-voor-één dag' werken opgesteld van kunstenaar die vanuit het EKWC hebben geopereerd/ zijn opgeleid. Daar zou Judith Bloedjes een performance geven, maar haar modellen wisten met geen mogelijkheid het Provinciehuis te bereiken .
Op het eind van het jaar [tot 12 februari 2006] volgt er in het EKWC een expositie van vier Chinese kunstenaars die deel uitmaakten van een pilot project dat het EKWC had opgezet rond niet-Westerse kunstenaars.

-Boven: Burgemeester Rombouts die kort voor het Dessert Ceramique een noodweerbericht de zaal instuurde wat overigens tot enige laconieke reacties leidde.Rechts Floris van der Ven.
-Links boven: de prijsuitreiking door wethouder Roderick van de Mortel [m.] van de loterij met de hoofdprijswinnaar, die een eeuwen oude Chinese graanpot mee naar huis kon nemen.
-Links: kunstenaar Marcel Wanders, ontwerper van de etagère voor het 'Dessert Ceramique' die geïnterviewd wordt door Jaap Huisman.

foto's © paul kriele, 26 november 2005.

 

-Boven en rechts: Tijdens het diner was er een recital van de sopraan Ilse Eerens die begeleid werd door de pianiste Inge Spinette.
-Rechts: De sopraan Ilse Eerens en de pianiste Inge Spinette kregen door hun aansprekende repertoirekeuze ook de zaal mee aan het zingen. 

foto's © paul kriele, 26 november 2005.

 

De Keramiekprijs en dit prestigieuze keramiekbal is opgezet dankzij een samenwerking tussen EKWC, Cor Unum, SM's en de Akademie voor Kunst en Vormgeving St.Joost in Breda. Het comité van aanbeveling werd geleid door Clemens van der Ven die als een gastheer tussen de sjiek geklede - en van wie velen voor hem bekend waren - gasten bewoog.
Tevens konden de gasten een flitsende, keramische catwalk aanschouwen, die gepresenteerd werd door een 'acrobatische' dansgroep van Helma Melis
-Links boven: De tafel met de prijzen van de loterij, die door sponsoren [Moonen], Chalet Roryal, Audi [Van den Udenhout], Cor Unum. Tefaf en Van der Ven & Van der Ven antiquairs waren geschonken.

-Links Keramische tegels en zelfs dakpannen die meer en meer in de bouw worden toegepast. Ontwerpen van Babs Haenen of Marien Schouten. Ook Rudy Uytenhaak staat bekend om zijn keramische dakpannen.
 

foto's © gerard monté, 25 november 2005.

 
-Rechts boven: Naast Jaap Huisman leidde Floris van der Ven de loterij
-Boven: Interview door Huisman van genomineerdeJaap Broekstra.
-Rechts: Guido Geelen, met zijn cheque, gefeliciteerd door burgemeester Rombouts en Roderick van de Mortel
.

 foto's © gerard monté, 25 november 2005.

 


Loterij: Als voorzitter van de Maastrichtse antiquebeurs Tefaf had Van der Ven ook enkele prijzen beschikbaar gesteld voor de loterij à 5 euro die op het einde van het diner werd afgewikkeld. Behalve een Tefaf-arrangement met lunch, waren er ook een Audi- en een Chalet Royal- arrangement te winnen, naast een eeuwen oude [2300 jaar] Chinese graanpot...

Guido Geelen werd geroemd om zijn onconventionele, virtuoze en tevens serieuze aanpak. De stralende 44-jarige Geelen werd op het podium, na de bekendmaking door de 'ambassadeur Internationale Culturele betrekkingen 'Jan Hoekema, hartelijk omarmd door achtereenvolgens burgemeester Rombouts en omhelsd door Yvònne Joris van het SM's. Geelen had al eerder [2000] de Heineken prijs [100.000 euro] toebedeeld gekregen om zijn onconventionele aanpak

Jaap Huisman leidde als spreekstalmeester het verloop van dit bal dat in meer in het teken stond van sneeuwbal. Diens opmerkingen en de waarschuwingen van burgemeester Rombouts -kort voor het dessert -dat een terugweg naar huis onbegonnen werk zou worden, gingen feitelijk aan de stemming van de gasten voorbij. Dat kon ook aan de geluidsinstallatie en de akoestiek hebben gelegen. Maar de sneeuw bleef zichtbaar tegen het aangestraalde glazen dak van de hal van het Provinciehuis striemen. De gasten bleven er laconiek onder . De Hollanders hadden er toch 125 euro voor betaald en wilden waar voor hun geld. Die muziek mocht niet meer klinken. 

Naast Geelen waren ook Jan Broekstra [Arnhem], Babs Haenen [A'dam], Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek [A'dam], Barbara Nanning [A'dam], Marien Schouten [A'dam] , Wieke Somers [R'dam], Esther Stasse [R'dam] en Ruydy Uytenhaak [ A'dam] genomineerd

De organisatie verliep perfect en bleek tot in de puntjes te zijn geregeld. Het Provinciehuis was ingericht tot een heus uitgaanscentrum met op elke plek gedienstigen die de gasten, daar waar nodig, enige hulp boden bij hun intocht naar de [Bois le Duc] balzaal.

Het ceramique dinerLinks voor de aanvang van het diner. rechts er bestond grote variatie in het ontwerp van de serviezen. Hier de bijna onzichtbare zwarte borden.
De gasten hadden enige tijd zich moeten verpozen in de Bois le Duczaal. Als eerste kwamen de baquettes en andere stokbrooden binnen. 

foto's © gerard monté, 25 november 2005.
 
-Rechts boven: Tafel met o.a. Yvònne Joris [l] van SM's en architect Herman Lerou restauratiecommissie St.Jan.
-Boven: Clemens van der Ven van de aanbevelingscommissie.
-Rechts: tandarts Marc Uyterwaal met de charmante dochter van mr. Peter Smit uit de Peperstraat. 

foto's © paul kriele, 25 november 2005.

 


Het Ceramique diner begon met brood.. Liever gezegd de gasten dineerden aan sjiek opgesmukte tafels vanaf serviezen o.a. 'Free Spirit', die door Ninaber van Eyben beschikbaar waren gesteld. Tien van de 28 tafels waren gedekt met exclusief servies van 18e eeuws Chinees porselein tot en met experimenteel servies, ontworpen door Simone van Bakel.
De dj zat in de Bois le Duczaal tevergeefs achter zijn half automobile half tot vliegtuig ingerichte studio te wachten op de in stemming geraakte gasten die na verwend te zijn door Maison van den Boer, nog wel eventjes de beentjes wilden losgooien. Het bal bleef uit.

Hieronder:
De etagères van Marcel Wanders werden door de koks en de serveersters trots de zaal binnen gedragen. Op de diverse etages lagen uiteenlopende -zoete- lekkernijen en lollie-achtige chocoladesticks.


-Links boven: Etagères van Marcel Wanders.
-Hierboven: De etagères van Cor Unum .
-Links: De etagèeres met de serveersters
.

foto's © paul kriele, 26 november 2005.
 
Voor sommigen zat een tocht terug naar huis die avond er niet meer in....
foto's © gerard monté, 25 november 2005.

 
De futuristisch uitziende discotable van dj moovinggrooves.

Uitreiking keramiekprijs [15.000 euro] op uniek Keramiekbal   3 november 2005.
Op het keramiekbal van 25 november 2005 wordt de prestigieuze keramiekprijs [15.000euro] door staatssecretaris Medy van der Laan uitgereikt.
Ter opluistering wordt een gastronomisch diner opgediend door Maison van den Boer op unieke Rosenthal- en Versace- serviezen. Tijdens de bijzondere uitreiking klinkt klassieke muziek van de sopraan Ilse Eerens onder begeleiding van Inge Spinette [piano]. Bovendien is er een catwalkpresentatie, een uitgave van het 1e exemplaar ‘The Ceramic Process’ en zal de compositie ‘Don’t hit the porcelain’ door Oreïd ten gehore worden gebracht. Dat alles gebaseerd op het thema ‘keramiek’. Na afloop voltrekt zich een swingend feest met dj ‘Movinggrooves’.
Met deze manifestatie, die veel weg zal hebben van het traditionele boekenbal, beoogt Brabant zich te profileren als speerpunt van de creatieve industrie. Kijk ook op www.unique.nl Of informeer bij info@uniquole.nl 

Aankondiging Keramiekbal oktober2005
Op vrijdagavond 25 november 2005 vindt in het Provinciehuis een voor Nederland uniek -eerste- keramiekbal plaats waar circa 400 genodigden zullen aanzitten aan een diner met speciaal in ;''s0Heotgenobsch ontworpen servies en waar de gasten na afloop van het diner een friandise nemen van een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen etagère van de bekende Nederlandse keramist Marcel Wanders. Die avond is er uiteraard bal maar er verschijnt ook een boek The Ceramic Process dat een standaardwerk wordt van het KWC. CvdK May Weggen ontvangt hiervan het 1e exemplaar.
Op een cate walk, waarlangs de gasten aanzitten aan het diner, verschijnen op een soort lopende band de keramische werken van universiteiten, musea en van afgestudeerden van Nederlandse Akademies.
De avond is bedoeld voor de 10 de genomineerden van de Keramiekprijs die dan voor het eerst wordt uitgereikt. Die prijs ten bedrage van 15.000 euro gaat naar een van deze kunstenaars die zich op een bijzondere wijze heeft gemanifesteerd in de toepassing van keramiek als beeldend kunstenaar, vormgever, of architect. De ceremonie rond Keramiekprijs, die door de staatssecretaris van Cultuur zal worden uitgereikt, zal om de twee jaar plaatsvinden.

De genomineerden voor de Keramiekprijs juli 2005

De avond is bedoeld voor een van de 10 de genomineerden van de Keramiekprijs die dan [-25 november 2005- voor het eerst wordt uitgereikt. Die prijs ten bedrage van 15.000 euro gaat naar een kunstenaar die zich op een bijzondere wijze heeft gemanifesteerd in de toepassing van keramiek als beeldend kunstenaar, vormgever, of architect.
Genomineerd zijn:de Arnhemmer Jan Broekstra, de Tilburger Guido Geelen, de Amsterdamse Babs Haenen, het duo Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek uit Amsterdam, bureau MVRDV uit Rotterdam,de Amsterdamse Barbara Nanning, Marien Schouten ook A'dam, Wieki Somers [Rotterdam], Ester Stasse [Rotterdam], Rudy Uytenhaak [Amsterdam.
Bedrijven kunnen objecten sponsoren of aan de Keramiekprijs hun naam verbinden en/ of bijv. intekenen met hun directies of personeel voor een plaats aan het diner.Vlnr.: drie kunstenaars die genomineerd zijn voor de prestigieuze Keramiekprijs: Guido Geelen, Marien Schouten en Jan Broekstra.
foto © paul kriele, 5 juli 2005.
 

Kwalificaties van de kunstenaars:
-Guido Geelen is al meer dan 20 jaar in de kunst actief. Hem bevraagd iets over zichzelf te vertellen, zegt het lastig te vinden over zichzelf te spreken. Maar volgens de dagvoorzitter Koos de Jong, maakt Guido toonaangevende beelden in metaal en/of keramiek. Geelen vindt keramiek wel een keuze, maar voor de kunstenaar is dat niet hét materiaal.

-Jan Broekstra: een vormgever met porselein. Voor mij moet het bruikbaar zijn, licht Broekstra toe. Als ik het presenteer kies ik bijv. soepkommen. Broekstra produceerde in 2001 voor het EKWC een party-set. Bij Makum is van hem een kan en bekerset in productie genomen.

Baps Haenen is een van de toppers, aldus De Jong. Zij maakt veelkleurige objecten in porselein. Bekend van haar zijn bijv. n reliëf tegels die zijn toegepast bij een Amsterdams woningbouwproject. In samenwerking met architect Erik van Egeraath produceerde zij keramische wandplaten.
De andere genomineerden op de foto links, vrnl.: de kunstenaars Babs Haenen, Barbara Nanning en Wieki Somers die bekendheid kregen door objecten of projecten in keramiek of porselein die bijv. in de bouw of als kunstvoorwerp zijn gerealiseerd. Zelfde dames maar dan in de omgekeerde volgorde..

Liet Heringa en Maarten Kalsbeek [Amsterdam] waren niet aanwezig.

Architectenbureau MVRDV is genomineerd door de toepassing van dakpannen, niet alleen op daken, maar ook op gevels. MVRDV is beroemd door de dwarse, eigenzinnige toepassing van materiaalkeuze waaronder keramiek.
Barbara Nanning maakt objecten in keramiek en in glas bijv. voor wand - en plafondobjecten. Bekend van haar is onder meer een beeld dat zij voor ABN/AMRO produceerde. In haar gedachten kiest zij materiaal uit de natuur ontleend.
Marien Schouten vertaling in twee dimensionale schilderkunst naar 3-dimensionlae beelden. Schoutens 'De Groene Kamer' behoort tot de vaste opstelling van het Tilburgs Museum de Pont. Schouten, van origine een schilder, is pas de laatste vijf jaar weer actief als keramist.In zijn ambitie zoekt de kunstenaar toepassing met glazuren -niet echt actueel, aldus de Jong, maar door diens standvastigheid wel origineel. Met zijn kunstuitingen verraadt deze Amsterdammer zijn ware aard als schilder niet.

Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek, leden van het bureau MVRDV [Rotterdam], Marien Schouten [Amsterdam], Esther Stasse [Rotterdam] en Rudy Uytenhaak [Amsterdam] waren niet aanwezig bij de presentatie in 's-Hertogenbosch op 5 juli 2005.
Vervolg kwalificaties:
 Wieki Somers uit Rotterdam heeft ondermeer looddesigns en een matrasvaas ontworpen. Een van haar objecten is de high teapot en een porseleinen beeldje dat opgenomen werd in de collectie Dutch souvenirs [Museum voor Hedendaagse Kunst , nu SM's/ 2004]. Het kleinood verpakt als zeepje, maakt deel uit van een serie. Bij Cor Unum kwam de 'Blossem Ligne' productie.
Esther Stasse =[niet aanwezig ]
Bij de architect Rudy Uytenhaak staat vaak de wisselwerking tussen binnen en buiten centraal. Hij experimenteert met baksteen of ontwerpt hierin Uytenhaak staat bekend om zijn bakstenen reliëfs. Toepassingen met natuurlijk materiaal kiest hij omdat ze 'mooi verouderen. Kunst van Uytenhaak is te zien bij het woonproject op het Olympiaplein in Amsterdam.

Ontwerpbureau Kimmic
De huisstijl van de stichting 'Den Bosch keramiekstad' is ontworpen door het bureau Kimmic gevestigd in de Hinthamerstraat 157 in 's-Hertogenbosch. Van dat bureau waren Michael Brugmans en Kim Bogaerts bij de presentatie van de plannen van DBKS in de nieuwe raadzaal van de gemeente 's-Hertogenbosch aanwezig.

Michael Brugmans en Kim Bogaerts van bureau Kimic dat de huisstijl van DBKS bedacht.

 foto © paul kriele, 5 juli 2005
.
Info over DBKS info@ekwc.nl Koos de Jong secretaris/penningmeester.


Terug naar boven