Internationaal Vocalisten Concours verjongd

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-09-2019 | Gewijzigd op: 07-09-2019
Internationaal Vocalisten Concours verjongd

Op een persontmoeting met de organisatie van het Internationaal Vocalisten Concours [IVC] in TheateradParade kwam naast de afsluiting van de Summerschool Belcanto ook de masterclasses die vandaag begonnen en het 53ste Internationaal Liedduo [20-24 november aanstaande] aan bod.
.....
.....

-Bovenaan: De aanwezigen op de persontmoeting in TheateradParade 

-Middenin: De masters die deze week de  masterclasses leidden
vlnr. Giuliano Carella, Rahul Gimenez en Nelly Miricioiu.

-Hieronder: Een optreden van de mezzosopraan 
Yajie Zhang met pianobegeleiding van Hans Eijsackers.


foto's © paul kriele,  6 september 2019.
.....

IVC 2.0 Forum op internet gestart
Maar nog belangrijker voor de voortgang van het IVC was de introductie van het digitaal platform ‘IVC 2.0’. IVC is met deze digitalisering duidelijk aan het verjongen. Van Kalmthout: ‘ IVC Vocal community is een plek voor de zangerswereld en met al haar kennis uniek voor het IVC’. International Vocaal Comunity, het forum dat vandaag, vrijdag 6 september 2019 is gestart. Op dat forum kan het publiek, de concours deelnemers en de leiding van het Vocalistenconcours alles wat jaren in op video werd vastgelegd bekijken. Zoals bijvoorbeeld de concerten en ook de summerschool- bijeenkomsten. Maar het is ook een forum voor de masters en studenten en een interessant medium dat als vraagbaak]dient door het kontakt met de masters. Studenten vinden er ook ‘fun’/sharing, zoals IVC-directeur Ivan van Kalmthout toelicht, doordat de site als uitwisseling dient. ‘ De een ziet het als therapie, de ander heeft er juist plezier in en de ander kan er zijn/haar gevoelens in kwijt. Het is echt een plek voor de zangerswereld,’ zegt de directeur.

Aan de Summerschool, die op zaterdag 23 november 2019 met openbare masterclasses wordt afgerond, namen twaalf jonge [19-33 jaar]internationale zangers deel. Het ‘thema’ was Bel Canto omdat Bel Canto een uitgelezen repertoire biedt - naast ook wel een beetje ‘Mozart’- voor een summerschool. Daar gaven drie gerenommeerde belcantospecialisten een masterclass, te weten de sopraan Nelly Miriciocu, de pianist Rahúl Giménez en dirigent Giuliano Carella.

Aan het Internationaal Vocalisten Concours Liedduo, dat van20-24 november 2019 plaats vindt, hadden zich 74 kandidaten van 35 verschillende nationaliteiten aangemeld. Voor de halve finales die op 21, 22 november 2019 in TheateradParade plaats vinden, zijn er 14 geselecteerd.
Directeur IVC Van Kalmthout: ‘Hier zien wij hoe de deelnemers bij hun voorliefde voor de muziek een stap voorwaarts aan hun carrière geven’. Aan dit concours loopt ook een traject cultuur mee, aldus directeur Van Kalmthout, zoals een lezing ‘Literatuur en Lied’ door Bas Heijne [[NRC-redacteur]. Een prachtige uitvoering  van 'Die schöne Mullerin' van Franz Schubert met Thomas Oliemans en Graham Johnson. 

Tussen de kennismakingmomenten door was er een exclusief optreden van de mezzosopraan Yajie Zhang , winnares van de Grand Prix ’s-Hertogenbosch 2017. Yajie Zhang werd begeleid door i de pianist Hans Eijsackers. Zij zong liederen van Gioachino Rossini en van Johannes Brahms.

Terug naar boven