Resten klooster Dode Nieuwstraat/Pensmarkt 16

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-12-2008 | Gewijzigd op: 29-07-2009
Het kolossale pand van Cool Cat, waarin de dochter Wonder Woman een winkel heeft. Voorheen stond dit perceel op nr. 16  bekend als BATA-pand en daarvoor was het een huis van de r.k. Werkliedenbond. Aan de achterzijde is een aparte toegang via de Dode Nieuwstraat, die vroeger ook toegang gaf naar o.a. de toneelzaal.

foto © paul kriele, 19 december 2008.
Na de berichtgeving over de enige –in het zicht zijnde -muur die nog rest van het Minderbroederklooster zijn vier archeologen vanaf maandag 1 december 2008 aan de zijde Dode Nieuwstraat de grond ingegaan.
Een team van het ADC [Archeologische Diensten Centrum] uit Amersfoort verricht iov de BAM op het achterterrein van Wonder Women [Pensmarkt 16] bodemonderzoek. Dat pand was voorheen van de BATA en daarvoor het domein van de r.k. Werkliedenbond [met toneelzaal].

situatie 12 december 2008.
In de schemering doorzoeken de archeologen naar sporen van kloostermuren. Hier staan ze bij een poer waartegen rondom latere funderingen van togen zijn gezet .Op deze plek was de refter of eetzaal gelegen. In deze muur op het terrein zit een nis [rechts op de foto] en een stortput [links zwarte tegel op rand].
foto © paul kriele, 12 december 2008.

Het team van archeologen, in dienst van ADC Amersfoort blijft nog tot en met maandag 15 december 2008 actief op het erf van Pensmarkt 16. Dat terrein langszij de Dode Nieuwstraat was tot rond 1650 bebouwd met het klooster en kapel der Minderbroeders.
Na de sloop ervan kwamen er in de 17e eeuw huisjes op te staan. De funderingen van die huisjes en daaronder die van de kloostergebouwen brengt ADC momenteel in kaart.
Er komen in deze recente situatie opvallend veel poeren en togen aan de oppervlakte. Het terrein werd blijkbaar na de sloop van het klooster onderkelderd, aldus Xander Alma van ADC.

Van de opgravingen kunnen tot nu toe geen echt bijzondere feiten worden gemeld.
Xander noemt vandaag wel enkele natuurstenen deurlijsten waarop aan de roest te zien, de ophanging van deuren herkenbaar is. Een van die deuren gaf toegang tot de refter/eetzaal die grensde aan de Dode Nieuwstraat.
Dan nog  een doorgang in de muur [zie foto], de enige van het klooster die nog overeind staat. De muur komt straks terug in de nieuwbouw.
Een nis en een stortkoker werden eerder deze week ontdekt en een oude weggesleten drempel die herkenbaar is aan de dwars geplaatste baksten afwijkend aan de overige-aangrenzende - gemetselde bakstenen. 
Xander vindt het alles bij elkaar toch wel interessant omdat '...we een op hoog niveau een stukje klooster hebben kunnen bloot leggen, dat redelijk intact is en uit meerdere bouwfasen dateert.
Deze twee dagen gaan we nog bekijken welke ruimten welke functie hebben gehad,' aldus Xander Alma.

situatie 2 en 4 december 2008



Een team van drie archeologen olv Marie Cathrien Houkers van ADC/Amersfoort brengen aan de zIjde Dode Nieuwstraat de resten van het Minderbroederklooster* in beeld.
foto's © paul kriele, 2 en 4 december 2008.
-----------------------------
De vier trachten de funderingen van dat klooster, dat er tot in de 17 e eeuw heeft gestaan, in kaart te brengen. Na de afbraak van het klooster, een gevolg van de inname van de stad door Frederik Hendrik [1629], kwamen er op dat terrein langszij de Dode Nieuwstraat woningen te staan. Daardoor is de grond verstoord geraakt.
Xander Alma, Kersten van Kampenhout en John Eno graven rondom de oude schoenreparatieplaats van de BATA, waarvan de buitenmuur ruim 6 eeuwen oud is. Xander Alma wijst naar een originele doorgang die daarin nog is te zien.

Op het Minderbroedersplein verwijst een infobord naar dat klooster. Bij archeologisch onderzoek in de jaren 90 langszij de Minderbroedersstraat is er nog een reeks geraamten van paters opgegraven. En bij de bouw van Guardianenhof kwamen ook weer kloostermuren van de kapel in beeld.
Op dit moment zijn er nog geen conclusies te trekken, aldus Xander Alma.
Klooster der Fransiscanen
De eerste funderingen van de refter die op deze hoogte heeft gestaan, komen aan de oppervlakte, maar even verderop zijn het al weer de funderingen van 17e eeuwse huizen en een beerput die op de kloosterresten zijn gebouwd.
Het klooster dateert uit 1229, toen de Fransisanen [Minderbroeders*] zich op het voormalige terrein van de hertog van Brabant vestigden Minderbroeders  verwijst naar hun status van armenzorg en sober leven.

Eerdere artikelen.


Terug naar boven