2010 uitroepen tot Leuven-Den Boschjaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-10-2009
De historicus Kees van den Oord wil 20q2 uitroepen tot 's-Hertogenbosch-Leuvenjaar.

foto © paul kriele, 14 oktober 2009.
 

Vanmiddag -14 oktober 2009 -bespreekt Kees van den Oord, die naast docent aan het Rosmalense Rodenborchcollege ook historicus is, een voorstel met burgemeester Rombouts, om 2012 als feestjaar rond het 750-jarig bestaan van de vriendschapsband met Leuven uit te roepen. Het comité 's-Hertogenbosch-Leuven wil dan een uitwisseling met Leuven organiseren, zoals dat recentelijk met Trier gebeurde.
Leuven is de zusterstad van 's-Hertogenbosch. 's-Hertogenbosch heeft aan Brussel, Leuven en Antwerpen haar stadsrechten te danken. De drie stadspoorten van de eerste ommuring zijn -resp. -naar deze drie steden genoemd:
Brusselse Poort in de Orthenstraat, de Leuvense Poort in de Hinthamerstraat en de Antwerpse Poort op de grens van Schapenmarkt met de Vughterstraat. 
Omdat Den Bosch met Leuven vriendschapsbanden onderhoudt en dat al 750 jaar zo is, zou er een 's-Hertogenbosch- Leuvenjaar moeten komen, aldus Van den Oord, in een lezing  die hij vanmiddag voor de Boschboom hield rond Rogier van der Weijden [1400-1464], onder de titel: 'Een impressie van de meester'. Van Van der Weijden,  een voorloper van Jeroen Bosch, zijn in Leuven16 werken te zien.