Bakker Finkers/ 'In de Roosenkrans' introduceert Bosch' koekblik

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-09-2012 | Gewijzigd op: 20-09-2012
Zaterdag 8 september 2012 werd in het Jeroen Bosch centrum met toespraken en een feestelijke introductie met een bakkerswagen, het nieuwe Bossche koekblik van 'Salon de Roosekrans' uit de Hinthamerstraat gepresenteerd.
Burgemeester Ton Rombouts mocht, nadat Frank Finkers een gedicht had voorgedragen en hij Femke Finkers uit een antieke bakkerswagen had bevrijd, het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Het blik van de Bossche koek van Salon de Roosekrans.

foto © paul kriele, 8 september 2012.

Daaraan voorafgaand hadden Nort Lammers, bestuurslid van het Jheronymus Bosch Art Center in een interview naar de reden en de aanloop naar dit nieuwe product van Huub Finkers van In de Roosekrans gevraagd.

Historie Bossche koek
Finkers gaf kort de geschiedenis van de Bossche koek weer. Daarmee werd in de Franse tijd rond 1792 door de familie J.A. Suys in de bakkerij De Eenhoorn in het Rozenmarijnstraatje begonnen. De bakkerswinkel op Hinthamerstraat 4 ging in  1882 over naar Gerritse, die -van vader op zoon- tot 1950 de koekwinkel en de bakkerij beheerde.
In 1950 kocht A. van Zuylen het pand en zette het bakken voort in de erachter gelegen bakkerij [nabij Herman Moerkerkplein]. Daar trof Van Zuylen nog materiaal en bakkerstoestanden aan uit vorige eeuwen.
In 1985 verkocht Van Zuylen de handel, inclusief het koekenbakkersrecept aan bakker Borsboom.
Eind 1988- begin1989 werd de oude bakkerij in het Rozenmarijnstraatje gesloopt. Intussen had Finkers het recept verkregen en werd zonder enige verandering, zoals Huub Finkers vertelde, de productie van de Bossche koek door de nieuwe bakkerij 'In de Roosekrans' in de Orthenstraat voortgezet.Nort Lammers, directeur van het JB-centrum, bevraagt Huub Finkers over de achtergrond van het Bossche koekblik.

foto © paul kriele, 8 september 2012.


Bakker A. van Zuylen overleed in1987. [brion Ge kunt me nog meer vertelle..]
'Onze koek onderscheidt  zich van andere- bijv. Groninger of Deventer koek- door de platte ovale bakvorm, waardoor de koek veel meer een'kantkoek' is.
Een nazaat van de familie A. van Zuylen, welk geslacht tussen 1950-1985 de koekfabriek en winkel van Suys op Hinthamerstraat 4 leidde
.

foto © paul kriele, 8 september 2012.

'De verbintenis met Jeroen Bosch,' zo vervolgde Finkers op vragen van Nort Lammers, 'ligt ten eerste in mijn wens om een koekblik te maken. Dat stond al langer op mijn verlanglijstje.
Geïnspireerd door 2016, het sterfjaar van Jeroen Bosch heb ik ik door de familie Thien van Zuylen een ontwerp laten maken. Dat  heeft uiteindelijk geleid tot 4 variaties op Tuin der Lusten, 2 op het Laatse Oordeel en 1 op de Temptation en 1 op de Aanbidding. Dus bij ons kun je continu een blik werpen op Jeroen Bosch,' aldus de Bossche koekenbakker Finkers.Frank Finkers had een aandeel in de presentatie met het voordragen van een gedicht 'Jheronimus Bosch', waarvan een variant als lied in 2007 is gezongen voor de koningin
.

foto © paul kriele, 8 september 2012.
 

Diens broer Frank kwam tijdens de presentatie in de voormalige Jacobkerk met een gedicht 'Jheronimus Bosch' , waarvan een variant is gemaakt. Het volledige lied werd gezongen tijdens het bezoek van de koninklijke familie in 2007 aan de stad. Dat gebeurde op het moment dat de gasten via de Grote Hekel de stad binnenkwamen.

Couplet:
Brabants hoofdstad groet U majesteit,
Vestingstad,verzet, strijdvaardigheid
Waar je onder huizen varen kan
En de trots versteend is als Sint Jan.
Een nieuwe stad in het Paleiskwartier,
Daar treft de kunstenaar de winkelier,
En maakt creatie wijze tongen los,
't is in de stad van JeroenBosch.

Daarop volgde de introductie van het nieuwe Bossche koekblik.
Boven: De entree van het koekblik in een origenele stijl . Een opgefleurde bakkerswagen met daarin Fremke, die door burgemeester Ton Rombouts werd bevrijd.
De familie Finkers met o.a. Femke [2evl] en Syliza en rechts Huub Finkers die een nieuw boek over Jeroen Bosch, waarvan de officiële presentatie nog moet plaatsvinden, aan bakker Finkers overhandigde
.

foto © paul kriele, 8 september 2012.
Terug naar boven