Juni 2009: Reünie 90 jaar r.k. Lycea

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-03-2009 | Gewijzigd op: 15-03-2009
Achter dit pand, in het steegje 'Achter de Eksters, begonnen de lycea.
foto © paul kriele, 15 februari 2007.
De hoofdingang van wat ooit Justitiepaleis en later bisschoppelijk Paleis was, maar sedert 1919 de r.k. lycea [tot 1964]. Tegenwoordig is er de Muzerije gevestigd..
foto © paul kriele, 30 juli 2008.

In juni 2009 viert de r.k. Lycea het 90—jarig bestaan. Dat gebeurt met een reünie, een lunch en een literaire middag olv Coen Free en met bijdragen van enkele oud-leerlingen en oud-docenten. Die komen met een jaren 60 liedjesfestival, een cabaret, een powerpointpresentatie van de familie Pacilly [oud-rector]. Er zijn ook exposities van kunstwerken en herinneringen aan de lyceumtijd.
’s Avonds is er –na een korte bezoek aan het stadhuis -een diner in hotel Central.
Maar de dag begint traditiegetrouw met een mis in de St. Cathrien, gecelebreerd door oud-leerling Piet van Velthoven. De misgezangen zijn gecomponeerd door oud-leerling Piet van der Schoot.
De Stichting Contact oud-lyceïsten organiseert de [vijfjaarlijkse] reünie, waar steeds enkele honderden oud-leerlingen aan deelnemen.
De jongens en meisjes lycea, die tot in de begin jaren zestig strikt gescheiden waren, begonnen op 10 september 1918 in  de drukkerij van Teulings in het steegje Achter de Eksters en verhuisde in september 1923 –ook gescheiden- naar de Hinthamerstraat. De jongens hadden hun lokalen in de nieuwbouw van architect Stuyt, op de plek waar nu de parkeergarage ‘St. Josephstraat’ zit met een fietsenstalling en toneelzaal aan ‘In de Boerenmouw’.
Officieel werd op 28 oktober 1963 op Zuid [Sweelinckplein] de nieuwbouw door staatssecertaris Grosheide geopend. In de jaren zeventig splitste- door capaciteitsproblemen- het meisjeslyceum zich af en startte aan de Rompertsebaan het –overigens ook gemengde Jeroen Boschcollege.