Bekende Bosschenaren als docent ’Respect’ bij 100 jaar St.Janslyceum

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-09-2018 | Gewijzigd op: 13-09-2018
Op 13 september 2018, de dag van de officiële viering van 100 jaar Sint Janslyceum, was er ’s middags een symposium en werd ook het boek 100 jaar St.Janslyceum aangeboden.


’s Morgens gaven een twintigtal bekende Nederlanders, onder wie ook Bosschenaren les over het thema dat het jubilerende lyceum dit jaar voert: RESPECT.

Onder de docenten waren behalve stadschroniqueur Erik Alink, hoofd kabinetzaken bij de gemeente Jan de Wit, de oud-rectoren Ans Buys en Toine Veuger, NOS-verslaggever Theo Verbruggen, musicalster en zanger Stef Breukel en ook burgemeester Jack Mikkers.
Mikkers voelde zich wel onwennig.' Ik ben dit niet gewoon en heb ook geen pedagogische vaardigheid'. Uiteraard viel dat allemaal wel mee.

Ook de leerlingen die af toe aan de klets waren, toonden zich in het geheel genomen rustige toehoorders. Maar ze werden dan ook door hun geschiedenisdocent Marianne van de Loo in het gareel gehouden. Mobieltjes dienden in de tassen vooraan in de klas te worden opgeborgen. 

Voor artikel over 100 jaar historie St.Janslyceum klik op Lyceum


-Boven: Oud-rector Toine Veugers in gesprek met burgemeester Jack Mikkers.

-Rechts boven: De HAVO klas H3D met
burgemeester Jack Mikkers
en rechts geschiedenis docent Marianne van de Loo.

-Rechts: De deelnemende sprekers op een schoolposter
.

foto s © paul kriele 13 september 2018.

 
.............

Eerst vertelde Mikkers over zijn functie Dat hij al vanaf zijn elfde burgemeester wilde worden. ‘Ik was niet goed in voetbal, dus.. Op een dag zag ik hoe mijn lagere schoolleraar als eerste burger van zijn woonplaats werd ingehaald. Die man kreeg zoveel belangstelling, de mensen keken ineens zo tegen hem op. Dat vond ik mooi’. Maar ook sprak Mikkers over het feit dat hij via de sociale media of door brieven ook gepest wordt.
Maar die reacties zijn meestal tegen ‘een’ burgemeester bedoeld en minder tegen de persoon Mikkers. Mikkers:’Het is me vorig jaar maart bij de lek rond de burgemeestersbenoeming wel tegen gevallen dat
mensen me nauwelijks gesteund hebben’

De jeugd werd bevraagd wat een gemeente is en wat een burgemeester doet? Daar kwamen ook wel teleurstellende reacties op: zoals veel koffie drinken en openingen verrichten. Dat was voor Mikkers aanleiding daar wat dieper op in te gaan. ‘Dat snap ik wanneer er een wat oudere man met een net pak aan voor je staat. Die schept afstand. Daarom draag ik nu ook geen ambstketen,’ zei Mikkers op de vraag uit de klas waar die ketting [..] eigenlijk is..?
Naast voorzitter van de gemeenteraad, die over zaken bislist die in de stad spelen, ben ik ook hoofd van de politie en de brandweer en bezoek ik burgers bij minder leuke zaken [overlijden van bekende burgers of bij feestelijk aangelegenheden [100-jarigen of huwelijksjubilea en het uitreiken van koninklijke onderscheidingen in het geval mensen iets doen voor anderen. Dat is dus heel afwisselend'.

...... ......
 Oud-rector Toine Veuger.
.............................................................
Oud -rector Ans Buys. 

foto's © paul kriele, 13 september 2018.
.....................................................................
Politiefunctionarissen: Nancy Vos stedelijk kontaktpersoon 'Scholen' en links Dianne van Gammeren districtschef. 
...............................................................


Mikkers haalde ook het recent actueel geworden onderwerp Transgender aan. Met van daaruit een bruggetje bevroeg Mikkers H3D [Havo] of zij in hun voetbal, of hockeyclub of in de klas ooit met RESPECT, of - in hun taal- met pesten te maken hadden gehad.
Welke vragen de eerste burger ook aan de 28 leerlingen stelde ze toonden zich erg timide en bleken op dit thema nauwelijks te zijn voorbereid….’Er wordt daar bij ons in de club, of de klas niet over gesproken,‘ zei een veertienjarige leerling. Maar toen de ‘les’ eenmaal op gang was gekomen kwamen wel enkele leerlingen los: Dat de wedstrijd werd gestopt of dat een speler van het veld werd gestuurd. Maar ze wisten zelf niet wat ze tegen pesten moeten doen.Zeker niet als je op straat een lange kerel van 100 kilo zou tegenkomen.
Opvallend was wel, en dat riep ook wat gelach op, de opmerking van een zwart harige getinte leerling. Ik word wel bang als ik ’s nachts een gekleurde man tegen zou komen Dat vind ik echt eng.
Een ander meisje dat al vijf jaar op ‘vechtsport zit’ was heel coulant en respectvol. ‘Bij ons tonen we respect door elkaar de hand te geven. Ook al voeg Mikkers grappend of ze wel eens blauwe plekken had opgelopen..? Daar reageerde ze ontkennend op.

De ontvangsthal van het St.Janslyceum 'De musical' is een productie van 150 docenten en leerlingen en wordt op vrijdag 21 en zaterdag 22 september 2018 in TheateradParade uitgevoerd.
Het script is van Hans Tervoort
en de leiding is van  Stef Breukel
en Stef Fennis.

Mikkers bracht het aspect Transgender naar voren. Daar blijkt het zeker om respect te gaan, zoals in een groot artikel in het Brabants Dagblad was gebleken. Maar daarover  toonden de leerlingen zich terughoudend. Ze vonden de scheldpartijen en gewelddadige reacties van de buurt voor haar zielig. ‘Maar wat zou je er zelf aan doen?’vroeg de burgemeester. ‘Ik weet het niet’, klonk het weer eens. Docent Van de Loo benadrukte ‘...dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. In de wereld en ook in de wijk dichtbij huis en in de klas’.
Een jongen achterin de klas: ‘Je wordt geboren als jongen of als meisje. Dan is een transgender vaak nog vreemd. Met een andere kleur of ander geloof is dat verschil vertrouwder. Maar transgenders, daar hebben we gelijk een mening over.’

Mikkers besloot deze discussie dat hij het jammer vind dat ik voor haar naar een ander huis moet zoeken. Liever investeer ik in de wijk zodat er aan de houding van de buurt een einde komt. Mikkers:'Dit pestgedrag accepteren we niet. Dat moet gestraft worden.’ 
‘Maar ik ga er geen camera’s voor ophangen. Men moet zich vrij kunnen voelen.’


Terug naar boven