Impressie reŁnie bij 90 jaar r.k. lycea

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-06-2009 | Gewijzigd op: 07-06-2009
Vandaag zaterdag 6 juni 2009 trok de reünie bij 90 jaar r.k.Lycea 450 oud-lyceïsten naar het Sweelinckplein. Daar was in 1964 de nieuwbouw in gebruik genomen. In dat kolossale gebouw, waar intussen enkele puisten zijn aangebouwd en de kapel een mediacenter [..] is geworden, voltrok zich ontmoetingen van lichtingen tot het jaartal 1973, toen het Jeroen Boschcollege zich afsplitste.
Een impressie van een veelzijdig programma.

Programma in de aula: muziek, literatuur en cabaret
   
José Schults trad namens de organisatie op als gastvrouw en presenteerde na een welkom op een vlotte manier de programma-onderdelen.  Een nagenoeg volle aula die het middagprogramma meemaakte. Op de voorgrond Coen Free en Charles Vergeer.
 
Coen Free [1965 Hbs-A] was de presentator van het Literair Café. De huidige directeur van het Koning Willem 1-College nodigde als eerste gast oud-leerling Charles Vergeer  aan tafel. Voor promovendus Verhoeven was Vergeer de eerste student . Pianist Jan Tervoort en Neerlandicus Marcel Maas, die ooit deelnam aan de Oeteldonkse poemiekavonden, zong een oud Zuid-Afrikaans lied dat veel lijkt op de later uitgekomen Oeteldonkse carnavalsschlager 'Bij ons staat op de Keukendeur' van..Wim Kersten....

Charles Vergeer kreeg van Free de uitdaging om in 12 minuten Cornelis Verhoeven te verduidelijken. Vergeer nam  Verhoevens 1e werk 'Rondom leegte' als start en citeerde al verhalend uit Verhoevens werk en denken:  Degene die de wijsheid heeft weet dat er een God bestaat, degene die de dwaasheid heeft weet wie dat is. De wetenschap zoekt meer uit wie wat is. De wijsbegeerte gaat over dat.
Kortom: 'Probeer ruimte te maken,' zei Verhoeven. 'In de leegte kan alles gebeuren'.
Van daaruit stapte Vergeer over naar iets wat je kan overvallen. Zo is liefde iets wat je overvalt, ook een thema van Cornelis Verhoeven. Niet de maatschap bepaalt de liefde, maar laat ons wachten wat ons overkomt.
Dingen hebben vaak een symbolische waarde, aldus Vergeer Verhoeven citerend en gaf als voorbeeld een anekdote.
Zoon Daan Verhoeven plaatste bij 50 jaar na dato van vaders proefschrift even zijn voet in het zand bij de buste die vlakbij vaders laatste woonplek in de Uilenburg staat. 'Het heeft geen voeten in de aarde. Die relativering sloot aan op de traditie van zijn vader  en van de oude filosoof Aristoteles.'

Frank Mommersteeg [1962 gymnasium-A] vertelde over zijn boek 'De Zoete Moeder'. Deze roman, die zich afspeelt eind jaren 50/begin 60 probeert de dramatische gebeurtenissen van de laatste middelbare schooljaren te ontrafelen. De goed gevulde aula.

foto's © paul kriele, 6 juni 2009.

Drie maal een moment uit het gevarieerd programma 
links boven de in Cromvoirt geboren Cees Slegers. De oud-leerling [1962 Hbs-b] ging met 'Tussen twee werelden' terug naar de schooljaren 1956-1962. Daarin maakte hij een overgang van de probleemjaren 50 [Koude Oorlog, Hongaarse Opstand en de Cubacrisis] naar de vrije jaren van de sixties.
De socioloog Slegers momenteel wonend in Haren, pakte de zaal met een aaneenschakeling van anekdoten en moppen over en van de toenmalige schooljeugd.
Boven: cabaret van de groep Cabaretro met pianist George Bootsma, Jozefien Goossens, Jacqueline Hexspoor, Anne van Liempt, Joep Maas en Irene Mallant [jaargang Hbs,MMS en Gym, '70/'71]. De groep had voor het laatst in 1969 een optreden en was terug van weggeweest.

Links: het duo [oud-leerling] Johan en Jacqueline Hexspoor met 'wat
'gouwe ouwen'.

foto's © paul kriele, 6 juni 2009.

exposities
Hierboven: Veronica Dénis-Van Sleeuwen bij de vitrine met werk van de docenten o.a. Harrie Kapteijns en haar vader Jan van Sleeuwen. Rechts Nort Lammers [examen 1957]. Beeldend kunstenaar Hans  Swinkels [Tilburg] die in de binnentuin enkele van zijn beelden heeft staan.Vast daarin staat opgesteld: 'Bezinning' met daarop de tekst: 'Witte Reigers en Jonge Zon' dat geplaatst werd bgv 90- jaar r.k. lycea ter nagedachtenis aan de overleden docenten en leerlingen.
 Enkele objecten in de  studietuin van de Tilburgse kunstenaar Hans Swinkels De voormalige kapel en huidige mediatheek met schilderijen en beelden van diverse oud-leerlingen.
Vooraan werk van Fien Volders [1956 MMS].


Werk van Leo Coopmans Roosje Lampe-Cordang [1952 MMS]
Portretten van Joop van Roggen-van Halteren [1939 Gymnasium] 'De straatzangers' van Piet van der Schoot 1957

Op deze tekening van Piet van der Schoot staan oud-leerlingen Adriaan van Montfoort, Gerard van Genabeek en Wim Voeten. Piet van der Schoot had als hobby's het tekenen van mensen in de meest karikaturale situaties.Van der Schoot moest zijn studie Hbs-b vanwege een oogziekte te beëindigen.


Vlnr: José Schults, Frank Mommersteeg, mevrouw N. Voskens, het echtpaar Van der Schoot, Henk Linsen, Jos Coopmans, Cees Slegers en achterin fotograaf Gérard van Kessel, die een dvd vol foto's van de dag maakt. De helpsters van de organisatie
vlnr: Mieke Plasmans, Marianne Gommers-van Liempt en haar zus Dineke van Liempt.

foto's © paul kriele, 6 juni 2009.

In dat gebouw was van alles te doen en afgestemd op een inrichting met bufetten, infokramen, exposities met werk van oud-leerlingen en een beeldentuin. In de aula werd in de middag een gevarieerd programma aangeboden met sketches, een literair café olv Coen Free, die als gast aan tafel oud-leerling Charles Vergeer nodigde, die inzicht gaf over de denkwereld van zijn promovendus, de filosoof Cornelis Verhoeven.
Er was meer: oud communicatiemedewerker bij de Provincie en entertainer Jan Tervoort en Oeteldonks poemiekdeelnemer Marcel Maas vertolkten de carnavalsschlager ‘Bij ons staat op de keukendeur', waarvan Maas de originele Zuid-Afrikaanse versie had ontdekt nog voordat Wim Kersten er succes mee boekte. De afsluiter kwam van het Duo [Jacqueline en Johan] Hexspoor dat de zaal tot meezingen uitnodigde.

De dag begon, passend bij het r.k.-karakter van de lycea, met een H. Mis in de St. Cathrien. Aansluitend op het Bourgondisch ’s-Hertogenbosch was de afsluiting met een diner in Hotel Central.
Tussendoor nam de voorzitter van de CDA-fractie Jan van Heijningen tijd voor een ontvangst in het stadhuis.

familiealbumkiekjes
Een schoolklas anno 2009 kijkt naar de begrafenis van de lycea in de binnenstad in 1964. Tussen de programma-onderdelen door kon men nog wat uitwisselen met elkaar.
Vlnr: 1x onbekend, Elly van Dongen-Visser, Renée Spermon-Marijnen en Marijke Cornelissen-Spoor.
foto's © paul kriele, 6 juni 2009.
Ineke Enders-Besseling [1960] en Diny Keser-Arens [1960] .

Gemoedelijkheid en sociale onderonsjes in de bar. Tussen de bedrijven door kon men zich verpozen aan een van de bars/lounges.
foto's © paul kriele, 6 juni 2009.Terug naar boven