Jan Bosmans overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-09-2008 | Gewijzigd op: 10-09-2008


De nestor van de Bosmannen en van ‘t Pumpke Jan Bosmans is vanmorgen – op drie dagen na - twee maanden na zijn tachtigste verjaardag overleden. Bosmans was al lange tijd ziek.

Bosmans begon met zijn vrouw in 1953 in de Pijp [Hooge Nieuwstraat] in de lijn van diens ouders Jan en Truus café de Pomp. In 1960 was de verhuizing -door de sloop van de volksbuurt - naar de Parade. Eerst op de hoek ‘de Bonte Os’ en vervolgens naar Parade 3,  dat de Stadsherberg ’t Pumpke werd.

Bosmans was een man van gezelligheid, een op en top gastheer, een  mensenmens die niet voor niets de Hoffelijkheidprijs ontving van het Bedrijfschap voor de Horeca [15 juni 1983]. Over zichzelf zei hij ooit:’Ik ben achter het buffet geboren.‘

En toch gaf Jan ooit aan dat hij liever voor het beroep loodgieter of wegenbouwer had willen kiezen. Maar Jan werd kastelein en was daarnaast lid van de kegelclub Rang, olifantentemmer [1965], lid van de Seven-up Club, Dassendrager en fungeerde als een van de Driekoningen bij de jaarlijkse Driekoningenoptocht en Jan was lid van de Club van zes tot acht. 

Jan Bosmans, die de grondslag legde voor de samenwerking van de Paradeondernemers, kon Den Bosch met ‘zijn veelzijdige horeca’ niet missen. Behalve ’t Pumpke exploiteerde de familie in de jaren zeventig de ernaast gelegen bistro De Kikvorsch. Die naam kwam alleen maar voort uit de hobby die Bosmans er op na hield: kikkers. En dat heeft uiteraard met carnaval en De Kikvorschen te maken, de fanfare waarvan zijn moeder de beschermvrouwe was. Jan ontving met carnaval 1992 zelf, als elfde op rij, de onderscheiding die naar zijn moeder vernoemd was en de naam Bosmans in ere houdt: De Moeder Truuspoffer.
Bosmans was om zijn conditie op pijl te houden tot in de jaren 80 een verwoed fietser. Eén eigenschap,  die uiteraard markant is voor een kroegbaas: Jan hield niet van alcohol..


Een grote klap overviel hem toen op 15 juli 2000 zijn vrouw Rietje van Heumen bij een ongeluk omkwam.
Jan was nergens [..] lid van, zoals de vermaarde kastelein zelf aangaf, maar hij hoorde overal bij en werd ook overal ‘gezien’.
Een boom is gevallen, maar het monument Bosmans blijft in de herinnering overeind staan.

Voor Jan Bosmans wordt maandag 15 september 2008 /13.30 uur in de St. Jan  een uitvaartdienst gehouden.