Koningsbezoek: zang, theater, muziek [Meeuwis] en wuivend publiek

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-06-2013 | Gewijzigd op: 13-06-2013
Grote reportage Ellen Elemans in tweede  deel vanaf :  ***
Het koninklijk Bezoek, de Blijde Incomste, zoals dat eertijds heette, is al wuivend onder klanken van veel muziek [o.a. De Koninklijke] en van zang 'Mijn Brabant' door Guus Meeuwis kort voor zessen afgerond. Er stonden bij de intocht, die zelfs tien minuten eerder aanving dan gepand was,  eerlijk gezegd geen drommen mensen in de Verwersstraat, maar wel massa's op de Markt en kort er omheen. De gemeente houdt het aantal op 9.000 .

Voorzichtig gaan koning Willem Alexander en koningin Máxima het podium af, waar vandaan zij allerlei optredens [Milord,  Flik Flak en de Argentijnse Tango en De Koninklijke en Guus Meeuwis hebben aanschouwd. Een bosje roosjes dat de burgemeester vanaf het podium aannam en aan Máxima overhandigde.

foto's © paul kriele, 12 juni 2013.


Rond vier uur was er op de Parade nog weinig publiek. Ook in het tweede deel van de Verwersstraat waren er geen drommen mensen te zien. Het zes man tellende 'FietsHarmonieOrkest' dat nogal zwalkend door de Verwersstraat musiceerde.
 foto's © paul kriele, 12 juni 2013. -Boven: Een oranje  bord viel ook de politie op. De man met hond deed een oproep  aan 'De Lieve Máxima' om Marta Sierra terug te vinden, die onder de Argentijnse dictatuur is verdwenen.

-Boven:  Deze vertrekkende jongetjes namen een rits vlaggetjes mee naar huis die ze verzameld hadden.
-Rechts boven: Overal werden vlaggetjes uitgedeeld , zoals hierop het Fonteinplein.
-Rechts: Drukte in het eerstte deel Verwersstraat
.

foto's © paul kriele,12 juni 2013 [boven] en henk engel.Duizenden mensen stonden te juichen en te roepen naar Máxima..zodra ze zich naar die kant van het publiek hadden gekeerd
.
De politie schat in, dat er 9.000 mensen op de Markt stonden.

foto 's © reinout van riet, 12 juni 2013.

Afscheid nemen, kort even wuivend en toen  verdwenen de koninklijke gasten, geleid door het samengedromde publiek, in het stadhuis.

foto's © reinout van riet, 12 juni 2013

Afscheid door burgemeester Rombouts
De Burgemeester zei blij en verguld te zijn met dit bezoek van het koningspaar. Rombouts wilde graag dat ze nog wat langer bleven. ' Als dat niet kan. dan hopen we dat u spoedig en vaker terugkeert naar onze mooie provincie Brabant en naar 's-Hertogenbosch. Onder die woorden klonk telkens luid applaus en gejuich van het duizenden koppige publiek op de Markt.

Er was veel politie op de been die met name bijzondere eenlingen in de gaten hielden. Ook een helicopter bleef boven de stad cirkelen en op daken stonden ook al spiedende rechercheurs.

foto © paul kriele, 12 juni 2103.

Het koningspaar vertrok om even over zessen via de achterdeur van het stadhuis  en passeerde nog: Achter het Stadhuis en Prins Bernhardstraat in een luxe AA50 taxi

***  Reportage Ellen Elemans
We zijn er klaar voor: Burgemeester Rombouts checkt de tijd op zijn horloge. en de fotografen zijn tot op het dak geïnstalleerd.

foto's © ellen elemans, 12  juni 2013.
-Boven: Als het om buitenlandse ontvangsten c.q. bezoeken en herdekingen gaat, dan is Jan de Wit [Kabinetschef] de verantwoordelijke persoon.
-Rechts: Het voorplein van het Noordbrabants Museum  was bestemd voor speciaal genodigden, die eerder niet bij de inhuldiging aanwezig konden  zijn.

   
 Joke Zwanikken van de Verwenzorg en Marjolein Veldema [Reinier van Arkel] Koning Willem Alexander en koningin Máxima betreden het voorplein van het museum en mogen de vlag van het gilde betreden als teken van onderdanigheid aan het koninklijk gezag...
   
  Binnenkomst op het voorplein van Het Noordbrabants Museum  in een uiterst vriendelijke stemming van het koninklijk paar.

foto's © ellen elemans, 12 juni 2013.


   
Fonteinplein/ Kolperstraat.

Living statue Roy Tukkers uit Rotterdam op het Fonteinplein.
Via de Kolperstraat loopt het gezelschap naar de Markt.
 
   


-Boven: Máxima en Willem Alexander tussen het publiek.
-Rechts: De Harmonie uit de gemeente Laarbeek.

foto's © ellen elmans, 12 juni 2013.
  
 
   De Argentijnse tango speciaal voor Máxima..
 
   


-Boven:  Diverse zaken en  horecabedrijven hadden een arrangement opgezet voor hun eigen gasten, zoals hier bij De Blauwe Druif.
-Rechts: Optredens van de Koninklijke Harmonie en een deputatie uit de gemeente Laarbeek en trampoline acteurs en tot slot Brabants zanger no. 1 Guus Meeuwis,
voor wie een luid gejuich op ging.
Onder 'Brabant' deinde niet alleen het enthousiaste publiek, maar ook Willem Alexander en Máxima mee.
Meeuwis toonde zich - gezien zijn diepe buigingen- zeer vereerd met dit optreden.

foto's © ellen elemans, 12 juni 2013.
 

-Boven: Het Koninklijk paar neemt afscheid na een dankwoord van burgemeester Rombouts en Commissaris der Koning Wim van de Donk.
-Rechts boven: Willem Alexander en Máxima bedanken Sjef Ipskamp van 'de Koninklijke'.
-Rechts: Op het eind van Meeuwis' optreden spuiten de confettikanonnen.Bijna wurmend door het pubkliek lopen de hoge gasten naar het stadhuis en zwaaien nog even na vanaf het bordes.

foto's © ellen elemans, 12 juni 2013.


Terug naar boven