Intocht Sinterklaas: Den Bosch doet het met 'Bossche bollen Pieten'

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-10-2014 | Gewijzigd op: 29-10-2014
Dit jaar is de intocht van Sint Nicolaas op zondag 16 november 2014  traditioneel. Dus zoals van ouds met de Koninklijke Harmonie als begeleidend muziekkorps en met springpieten van Flik Flak, maar geen zgn. abzeilpieten.

De route loopt via Jan Heinstraat Orthenstraat en Visstraat naar Postelstraat. via de Vughterstraat naar de Markt.

De Sint en zijn 'Bossche bollen pieten' vorig jaar toen de Sint aankwam in de Binnenhaven.foto's © ter heine, 17 november 2013.

Aankomst bij Citadel
Sommige onderdelen staan nog niet vast omdat bijvoorbeeld de gemeente en Rijkswaterstaat nog met vergunningen moeten afkomen. Maar gezien de ervaring van vorig jaar zal de Sint voet aan wal zetten onderaan bij de Citadel. Die plek heeft een mooier en breder zicht, waardoor meer mensen de aankomst kunnen meemaken, dan de plaats op de Handelskade bij de Boombrug. Daar zijn de Sint en zijn Pieten vorig jaar per boot aangekomen.

Bossche bollen Pieten
Ook in Den Bosch is Pieterman een ‘heikel’ punt. Maar de Pieten blijven overigens bruin gekleurd. 'Bij ons zijn ze nooit zwart geweest,’ aldus een betrouwbare bron. ‘We spreken dan ook van 'Bossche bollen Pieten’.

Behalve de moeizame procedure rond de vergunningen speelt ook het feit dat dit jaar de aankomst van de Sint in een carnavalsweekeind valt:
Zaterdag 15 november vindt het Kwèkfeijn plaats en zondag is het Keinderkwèk, wat betekent dat de carnavalsverenigingen hun muzikanten niet kunnen afstaan. Maar er zal wel een Pietenband meelopen.
Vanaf de Citadel gaat de stoet via de Orthenstraat naar het Stadhuis.


De intocht in 2011, toen liep de route vanaf de Zuid-Willemsvaart via de Hinthamerstraat naar de Markt. foto's © roland brouwer [l.], 13 november 2011
en © ter heine,17 november 2013.

De stichting Sint Nicolaasintocht met Paul Kleijne als voorzitter is nog op zoek naar extra muziekoptredens, maar ook daarover is de uitslag -mede gezien de financiën - nog ongewis.

Terug naar boven