Nieuwstraat 77: Nieuwe flat locatie VGZ/IZZ

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-05-2009 | Gewijzigd op: 25-08-2010
Nieuwbouw op de locatie van de voormalige verzekeringsbank IZZ/VGZ op Nieuwstraat 77. foto's © paul kriele, 12 mei 2009.

Op Nieuwstaat 77, waar voorheen het pand van zorgverzekeraar IZZ/VGZ stond, is een nieuwe  flat gekomen.
De naam is Predikeren*. De zorgverzekeraar is al een paar jaar geleden verhuisd naar de Stationsweg in het pand van voorheen Broodje Draak Expresse.
De individuele appartementen zijn ingebouwd in het bestaande cassis. Alleen het dak, de gevels en de binnenmuren zijn nieuw.
Op  het achterliggende perceel is een volautomatisch te bedienen parkeergarage gebouwd. Dat systeem zat ook  in parkeergarage van de gemeente in de Keizerstraat, maar is vanwege disfucntioneren gesloopt.

historie
Het VGZ-pand werd in 2006 aangekocht door Harry Strick, woonachtig in het aanpalende herenhuis op Nieuwstraat 75.
Johnny van Deursen van Shoeby-shop, die een aparte projectontwikkelingmij oprichtte, waarvan zijn vrouw Mieke aan het hoofd staat, kocht begin 2007 het VGZ-gebouw. In welke hoedanigheid  is niet duidelijk na te trekken, maar Mari van Santvoort was -bij die aankoop- zakenpartner van Van Deursen.  Aannemer Van Santvoort, directeur van Megacon, is ook projectontwikkelaar.
In tweede instanties werd Van Santvoort -door uitkoop van Van Deursen- alleen eigenaar. 

*Predikheren, de naam koos de eigenaar vanwege het klooster van deze Broeders Predikheren die zich 1296 in de stad vestigde. De orde richtte een klooster en kerk op de locatie waar de Predikherenpoort nog aan herinnert.  Dat terrein strekte zich vanaf de percelen achter de Hinthamerstraat-Noordzijde, over de Binendieze uit tot nagenoeg het Kardinaal van Rossumplein uit. Het klooster werd in de 17e eeuw gesloopt.

Meer over Van Deursen  zie Projectontwikkeling