Zoeken
Voormalig Divisiedirecteur van Heijmans Lambert van Druenen overleden
Printerversie |
Vorige week zaterdag 12 december 2020 is Lambert van Druenen op 89- jarige leeftijd in zorgcentrum Engelenburg in Brummen bij zijn woonplaats Apeldoorn, overleden. Daar was hij al in de zomer van 2020 opgenomen. De laatste jaren leed Lambert, die eind 1992 met pensioen ging, aan Parkinson.
Lambert van Druenen was telg, van vaders kant, een geslacht van wegenbouwers en van moederskant van schippers [actief in het baggerwerk]. Grootvader Bart van Drunen, die zijn familienaam nog zonder ’ e’ achter de ‘u’ schreef., was de grondlegger van het Bossche wegenbouwbedrijf L. van Drunen. Dat later de naam Koninklijke Aannemingsmaatschapppij L. van Drunen & Zn is gaan heten.
Een oud-medewerkster: 'Lambert was een man van preciezie, heel zorgvuldig. Vaak waren er toch ook momenten bij hem van humor, waar anderen, die hem minder goed kenden, hem hautain vonden overkomen'.
Lambert van Druenen voormalig Divisie Directeur Wegen -en Waterbouw bij Heijmans. *Rosmalen, 23 juni 1931 +Brummen, 12 december 2020. foto © paul kriele, 15 maart 1994. |
Lambert, van de derde generatie, begon in 1953 bij Van Drunen, een jaar nadat -toen- Wegenbouwer Heijmans het bedrijf al had overgenomen. Lambert die in in 1971 directeur werd bij de Divisie Wegen-en Waterbouw Die overname was noodzakelijk omdat kort na de oorlog het bedrijf Van Drunen zelf niet in staat was de explosieve stijging van opdrachten op adequate wijzen te kunnen bolwerken. Beide bedrijven hadden zich in de oorlog -diplomatisch en zakelijk gezien-bescheiden opgesteld. Zo ontkwamen vele werknemers aan de inzet voor de Arbeitseinsatz door mee te werken aan de rijksweg Didam-Duitse grens en aan het opzetten van het BATA-dorp in Best.
Omzetdaling in oorlogstijd
In de oorlog zakte de omzet aanzienlijk: van 700.000 guldens in 1939 naar 570.000 guldens in1942. Een andere tegenvaller was dat Van Drunen nogal wat materieel aan de Duitsers moest afstaan. Vanaf het aller eerste na-oorlogse jaar begon de omzet aanzienlijk toe te nemen naar 1,8 miljoen gulden, om in 1953 al op tien miljoen gulden uit te komen. Door de vaderlandslievende houding van Heijmans kreeg de combinatie aan defensie gelieerde opdrachten met name vliegvelden zoals Volkel en Nistelrode [1945-1946 en Gilze-Rijen [1947].
Turks en Belgisch avontuur
In 1954 kort na Lamberts eindexamen aan de HTS, begon Heijmans aan het omvangrijke plan Zuid. Kort erop diende zich Turkije aan, waar Heijmams in Batman en Malatya een vliegveld voor de NATO aanlegde. Daar speelde als remmende factor het grot e verschil in cultuur, aldus Lambert, ‘en de ondeskundigheid van het leidinggevend personeel.’
Een volgende anekdote, [verteld in ‘Den Heijman’, het boek over 70 jaar Heijmans dient zich aan. Dat avontuur diende zich aan rond een wegenbouw en irrigatieproject in Iran. Lambert herinnert zich zijn positie als co-piloot in eenmotorig vliegtuigje, dat tussen Teheran naar Bushir, boven de rotsen in de problemen raakte.
Na zijn benoeming tot adjunct-directeur [1970] werd Lambert van Druenen samen met Fons van Lith en Jan Sipkema in 1971 directeur van de Divisie Wegen-en Waterbouw. In die periode ontving Heijmans veel opdrachten uit België. Maar daar zat door de miscommunicatie met de Franstalige Walen het werk voor een Nederlands bedrijf het vlot zakendoen tegen. ‘Wallonie? Eens en nooit meer’, klonk het toen van de directieburelen.
Terugblik
‘Omkijkend ,’ concludeert Lambert, dat hij in de uitvoerende bouw zijn richting heeft kunnen vinden. In die sfeer vond ik mijn inspiratie om mijn enthousiasme aan anderen over te kunnen brengen, ook toen ik in een leiding gevende positie terecht kwam.’ Lambert stopte in 1996 vanwege pensionering, maar bleef nog enkele bestuursfuncties aanhouden, zoals onder meer lid van de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven in Nederland en ere lid van de Vereniging tot Bevordering van Wegen en Asfalt [VBW].
Voor zijn inzet bij Heijmans en zijn verdiensten op sociaal-maatschappelijk vlak, ontving Lambert de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Het afscheid van Lambert van Druenen heeft inmiddels plaats gevonden.
Terug naar boven