Parallel aan Bourgondisch: Eetfestival voor minder bedeelden

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-08-2019 | Gewijzigd op: 10-08-2019
Lonneke Voets van de Boel Bazaar op het Hinthamereinde 4-6 gaat een Proeverij à la Bourgondisch opzetten maar dan voor minder bedeelden. De initiatiefneemster is Sylvana de Backer-Leeuwol die al kookt in Boel Bazaar voor mensen met een voedselbeperking [bijv. allergie of glütenvrij]. Lonneke Voets heeft dat idee overgenomen maar dan afgestemd op mensen met een kleine beurs. Het streven is om dat eetfestijn in het weekeind van 13 en  14 september in Boel Bazaar, een verzameling winkeltjes en activiteiten in het voormalige pand van Ruiterman, later de Aziatische supermarkt te laten plaats vinden*. Afgeleid van die Boel Bazaar heet haar eetfestijn Boulgondisch maar het is niet zo sjiek en heeft ook geen rijke menukaart. Het zijn eenvoudige gerechten die in buffetvorm worden geserveerd onder de naam ‘ Everyone can eat all’. Maar voor Voets, die zonder subsidie werkt, is het nog niet zover. In de opzet van Boulgondisch doet zij een beroep op sympathie van bedrijven en stadgenoten. Intussen is er bij de opzet van dit eetfestijn aansluiting gevonden met Quiet Community, dat op haar beurt is afgeleid van het dure op rijke n afgestemde Quote. Maar Quiet zet zich in voor mensen in een armoede situatie.

Bericht van 14 juni 2019 Opening Boel Bazaar op Hinthamereinde
In het pand van voorheen de Aziatische supermarkt [naar Orthenseweg verhuisd] en daarvoor Ruiterman op Hinthamereinde 4-6 werd zaterdag 7 juni 2019 officieel de Bazaar Boel geopend.  Boel slaat op dat het feit dat er van alles te doen valt.  Dat past ook bij een Bazaar die vaak rommelig is.
Initiatiefneemster is Lonneke Voets samen met Monique Bredeveld.
Interieur en front van de Bazaar Boel op Hinthamereinde 4-6.
foto's © paul kriele, 14 juni 2019.
........................................................


Na twee maanden verbouwen is BOEL bazaar op zaterdag 7 juni  officieel geopend. ch. “Het is nog niet ‘af’ en dat blijft voorlopig ook zo. BOEL is een plek waar ruimte is voor allerhande creatieve uitspattingen. Het meeste laten we dan ook organisch ontstaan”, aldus initiatiefneemster Lonneke Voets.
De Bazaar biedt niet alleen een winkel met spullen, maar men kan er ook proeven, kunst bekijken, lunchen en creatief zijn met muziek, kunst of bijvoorbeeld met etenswaar. Of gewoon om inspiratie op te doen. De ruimten zijn per vak te huur.
Feitelijk komen alle creatieve disciplines samen bij BOEL bazaar.” Broed- en ontmoetingsplaats BOEL bazaar is een broed- en ontmoetingsplaats voor ambachtslieden, designers, creatief ondernemers, kunstenaars, muzikanten en liefhebbers van originele, vintage en verantwoorde producten.

Naast biologische koffie en thee serveert BOEL bazaar gratis WIFI en voldoende oplaadpunten, zodat je onbezorgd kunt flexwerken en co-creëren. Creatief en sociaal ondernemen
Het idee ontstond in 2016 toen Monique en Lonneke nog deel uitmaakten van het bestuur van de Bossche Kleding- en Speelgoedbank, die ze in 2013 met een viertal vrijwilligers hebben opgezet. Onafhankelijk van elkaar raakten ze geïnspireerd door sociaal-creatieve concepten in onder andere Haarlem en Goor. Met BOEL bazaar willen ze zowel economische als maatschappelijke impact maken. Het is hun missie om creatief ondernemerschap, zelfredzaamheid en zingeving te bevorderen. Ze richten bijvoorbeeld ook een leerwerkpark in voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. “Dit doen we met onze sociale partner en huisgenoot Stichting Voor Elkaar Aan de Slag. Bij en buiten BOEL kunnen ze hun talent ontwikkelen en eventueel doorstromen naar betaald werk”, aldus Bredeveld.

Terug naar boven