25 jaar Blb, Bewonersvereniging leefbare binnenstad

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-02-2018 | Gewijzigd op: 23-03-2018

De Bewonersvereniging leefbare binnenstad/wijkraad bestaat 25 jaar. Sjaak van Haaster was de eerste voorzitter.  Henk Schuurs is de huidige voorzitter.  Een reeks met opvolgers en voorgangers vult een kwart eeuw Bossche geschiedenis.

 

Het begon met de gemeentelijke nota ‘Binnenstad buiten en binnenstad in balans’.  ‘Dat vonden wij,’ vertelt Sjaak bvan Haaster, een uitdaging want het ging en gaat nog, niet alleen om de ondernemers, het raakt nog meer de bewoners.

‘Een goed economisch klimaat behoeft een goed woonklimaat niet de weg te staan, sprak Van Haaster in april 1993 tegen een journalist van Het Stadsblad. In dat interview raakte de nieuwe voorzitter ‘.. de toenemende verloedering van het uitgaansleven.  Dat gaat gepaard met verstoorde nachtrust, vernielingen en vervuilingen. Daarmee is de leefbaarheid in het geding, ‘ aldus Van Haaster die  tot slot zei dat ‘.. de Blb probeert dat tij te keren samen met de gemeente, politie en de ondernemers.

Het is van belang dat belangenorganisaties naar de lange termijn kijken en afstand nemen van ‘snelverdieners’ die dat juist niet doen. Een  groeiende stad vraagt om consequent, duidelijk en een alert bestuur.‘

Eerste Blb-voorzitter
Sjaak van Haaster op een facebook foto.
Sjaak had toen al een winkel met interieur-decoratie artikelen onder de naam 'France décor'  in de Kruisstraat
maar hij doet nog steeds zaken in kroonluchters.
.................................................................................................
 Van Haaster terugblikkend: ’In dat standpunt zetten we per 2 april 1993 de ‘Bewonersvereniging leefbare binnenstad’ op. En ‘we’ waren onder meer de erg enthousiaste Paul Kagie, Jan Bosman en Marijke Jennen en ik als voorzitter.

We kozen bewust voor 2 april 1993 als oprichtingsdatum om te laten zien dat we de zaak serieus  gingen aanpakken en niet als een 1 aprilmop zouden worden gezien.

Een van de eerste stappen in die aprilmaand  was de statuten vast te leggen bij de notaris.  We hielden van aanpakken en begonnen met de  promotie rond de Blb:  in de wijken in en rond de binnenstad werd geflyerd, een actie die binnen een paar weken 600 leden opleverde. Daarmee werd de Blb kort na de start meteen al de grootste binnenstadsvereniging  van Nederland. 

Na tien jaar ben ik opgestapt. Ik  vond het welletjes.  Ja, wat wil je tien jaar voorzitterschap!  Dat kwam ook omdat ik buiten de stad ging wonen en daarmee verviel voor mij de reden om verder actie te voeren. Mijn post werd overgenomen door Jan Kwantes.

'Viering'
Op  eerst komende  ALV van 7 maart 2018 wordt het 25-jarig jubileum herdacht.


Reeks Voorzitters

Sjaak van Haaster 1993-2003

Jan Kwantes 2003- 2003

Renée Fijen 2003-2006

Renée Spermon 2006-2014

Christ Puijnenbroek 2014-2015

Marie–Louise Filippini 2015-2015

Henk Schuurs 2015 –hedenTerug naar boven