Blb: Econoom en wethouder geven visie op de stad

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-12-2010 | Gewijzigd op: 18-12-2010
 Na de ledenvergadering van de Bewonersvereniging leefbare binnenstad, Blb, die ook wijkraad is, gaven na afloop Louis van Vals en wethouder Bert Pauli hun visie op de positie van de Bossche binnenstad.

De econoom, Van Vals, 52 jaar en zakenman gaf in zijn ‘economische verkenning’ in vogelvlucht cijfers over de sterke positie van Den Bosch en vooral over de Bossche binnenstad. Den Bosch staat in de top 50 van grote steden op plaats 5 als aantrekkelijke woonstad en op de 9e plaats op de sociaal/economische index. De stad telt 130 internationale bedrijven, die gemiddeld 120 werknemers tellen.
 In Den Bosch, de stad die 99.000 banen telt, zijn in 2009 1743 bedrijven opgericht en 863 opgeheven. Die cijfers houden elkaar steeds in evenwicht, aldus Vals die nog meer mooie cijfers uitstrooide in de volle zaal van Hotel Central, waar op de presentatie ‘Economie van de Binnenstad’, naast leden van de Blb, ook belangstellenden af waren gekomen.

Na afloop van de ledenvergadering van de Blb in Hotel Central gaven de econoom/zakenman Louis van Vals [m.] en wethouder Bert Pauli [r.] hun visie op de economische positie van de Bossche binnenstad.
Links: De  voorzitter van de Bewonersvereniging leefbare binnenstad Renée Spermon.

foto © paul kriele, 15 december 2010.

Per jaar komen er 1,5 miljoen bezoekers naar Den Bosch. Wethouder Pauli wenste in zijn aandeel dat die dagjesmensen wat langer zouden blijven, want de stad heeft behoefte aan toeristen met een meerdaags verblijf. Daar schelt het nogal aan. Ook kan de historische binnenstad best een nieuw centrum op het GZG-terrein gebruiken. Een grote [nog groter dan Eindhoven!] aantrekkelijke Bijenkorf is op zichzelf al een trekker, maar het zuigt op zijn beurt ook weer nieuw publiek aan.
Pauli ziet dat nieuwe winkelhart, waar een bibliotheek niet kan ontbreken, helemaal zitten, maar het aanbod moet wel uniek zijn en kwaliteit uitstralen. De beperking van een historische binnenstad is dat er merendeels kleinschalige zaken zitten omdat er in een monument niet mag worden uit- en doorgebroken. En… de stad heeft een eenzijdig aanbod van mode.
Het GZG-terrein kan daarom een antwoord bieden op winkels met een grootschalig assortiment, zoals een warenhuis en bijvoorbeeld elektronikazaken, zei Pauli die hier van ‘.Een stimulerend effect spreekt op de binnenstad.’
Pauli die nog eens de economische kracht van Den Bosch aanstipte, benadrukte in dit verband dat Den Bosch weer een hoofdstad moet worden van de Meierij waar ook op maandag, dinsdag en woensdag men voor winkelen en vrije tijd op afkomt.
nieuwe voorstellen parkeren en bereikbaarheid in april 2011
Maar de wethouder van Financiën en Economische Zaken ziet ook zorgpunten, zoals de toename van het winkelen via internet, de terugval in het restaurantbezoek en de veranderende maatschappij met zijn eenpersoons huishoudens en het dreigend tekort aan werknemers in de ICT-sektor die we dus in Azië moeten gaan werven. ‘Er komen nog veel problemen ons af,’ zo sprak Pauli, die zich bewust van de positie van Den Bosch als centrumstad ook. Daarom zal de gemeente blijven investeren in bereikbaarheid, nieuwe vormen van vervoer en parkeerfaciliteiten.
Nieuw noemde Pauli in dit verband de studie naar ultra kort parkeren [7,5 minuut tegen speciaal tarief] voor bijv. luxe speciaalzaken, het betalen van parkeergeld met een mobieltje,  de aanleg van een snelbusnet en in 2015 een ringnet [dwars door de binnenstad] met elektrobussen die ook de transferia met elkaar verbindt.

Komende maand komt de Blb met een geheel nieuwe, duidelijke en gemakkelijk toegankelijke website.www.blb-wijkraad.nl


Terug naar boven