Gouden glasbak in Arena vanwege 40 jaar Bossche glasbak

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-05-2018 | Gewijzigd op: 17-05-2018

In 1978 was Den Bosch de eerste stad in Nederland met een glasbak. Die werd geplaatst voor de Zuiderpassage.  Daarom viert de organisatie achter de glasbakken, Nedvang, in ’t land  feestelijkheden met het plaatsen van een gouden glasbak. De bak reist na ‘Den Bosch’ vanaf eind mei ter promotie door ’t land, zo vertelt Renate van Roosmalen, die met collega Floris Edens van Nedvang aanwezig is bij de aftrap van deze rondreis. 

Arena
Het takelen en plaatsen van de speciaal
voor de gelegenheid in goud uitgevoerde glasbak.


foto's © paul kriele, 17 mei 2018.
 

De glasbak kwam door de files bij Rotterdam wat verlaat aan, maar na het takelen uit een speciale vrachtauto door de Afvalstoffendienst en het plaatsen in de toegang van de Arena was deze ceremonie, bijgewoond door wethouder Jan Hoskam, afgerond. De pers knipte  en filmde deze unieke plaatsing, een act die herinnert aan de Bossche primeur van 1978. Toentertijd was Jo van de Berg de wethouder van o.a. milieu die door zijn fanatieke en aanhoudende acties ook wel Proper Jetje werd genoemd. Daarna werd Nederland  koploper van glasinzameling en recycling. 

Renate van Roosmalen reikte na afloop een briefkaart uit met daarop een gele, de kleur van de glasbak uit. Daarop stond ook ook een taart afgebeeld…

In de loop van de morgen werd nog eens bij basischool Merlijn op Maaspoort de feestelijkheden rond de 40-jarige glasbak gevierd.. De jeugd van basisshcool Merlijn wordt dan getrakteerd op taart en een bezoek van een bekende blogger.
Merlijn komt extra in beeld omdat de school als eerste met het project 'Afvalvrije basisschool'  startte. 
Ook zal Nedvang vandaag op een paar plekken aan mensen die glas wegbrengen een attentie uitreiken.