Opruimen zwerfafval: Start Campagne Wijkhelden

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-09-2020 | Gewijzigd op: 26-09-2020
Vrijdagmiddag 25 september 2020 startte de gemeente in het Prins Hendrikpark met de campagne Wijkhelden. Dat zijn vrijwilligers die in hun wijk zich inzetten bij het opruimen van zwerfafval. De campagne is bedoeld om de stad schoner te maken, maar ook om anderen er toe aan te zetten als vrijwilliger mee te doen zwerfafval op te ruimen in hun wijk. Een schonere wijk dus, maar ook meehelpen aan een veiliger en beter milieu. Ouders doen het vrijwillig, maar kinderen verdienen er een zakcentje [€ 2,50 per keer]  mee.
 

Speeltuin in Prins Hendrikpark. Deze ploeg Wijkhelden is actief in de Graafsewijk Noord  vlnr. Odin, Moos Marijn
en Leentje onder aanvoering van Janneke van den Elzen
. foto's © paul kriele, 25 september 2020.
=========================================================================
Bij die start in de speeltuin aan de Westenburgerweg waren enkele vrijwilligers aanwezig: de oud-apotheker in Zuid Peter Kusters en Janneke van den Elzen met een viertal kinderen uit de wijk, uitgerust met een prikker en afvalemmer. Voor de locatie Prins Hendrikpark was gekozen omdat daar bezoekers dit jaar nogal wat rotzooi achterlieten.
Wethouder Mike van der Geld [portefeuille o.a. Duurzaamheid] opende de campagne. ‘We streven naar een duurzame gemeente. Daar hoort vanwege de aspecten milieu en veiligheid ook een schone ruimte bij. In de stad zijn al meer dan 500 inwoners actie, zoals bij de groep Het Bossche Broek, het project Schone Maas, de Wild Clean Day en de Nationale Opschoondag. Maar er mogen er best meer zijn. Vandaar deze aftrap.'
Een van de ouders, Janneke van den Elzen, vertelt dat deelname aan deze campagne voortkwam uit de groep Buurtklets die in de wijk allerlei initiatieven ontwikkelt met als doel bewoners met elkaar te verbinden. En met deze campagne kun je aan je kinderen een voorbeeld geven. Ook al zullen ze thuis niet zo makkelijk opruimen, hier doen ze graag aan mee. Ook omdat er foto’s gemaakt worden en de pers erbij aanwezig is.’

Voor degenen die belangstelling hebben graag aanmelden bij de gemeente die hen materiaal, zoals een geek hesje, een knipper en afvalzakken verstrekt.