Vertrek - met zegen - van scooterklimaattocht

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-12-2009 | Gewijzigd op: 02-12-2009
Onderaan een fotoreportage van Marc Venrooij en een bericht over de klimaattrein die zaterdag middag 12 december 2009 Den Bosch aandoet..

Hieronder een eerste indruk van de scootersamenkomst:
 
Bisschop Toon Hurkmans die spreekt met de organisatie en [rechts] geïnterviewd wordt door de de NOS Wederom Hurkmans met op de achtergrond wethouder voor o.a. Jeugd, Onderwijs en Milieu Bart Eigeman, die de jeugd wijst op hun toekomst er verantwoordelijkheid inzake milieu .
Boven: Overzicht van de Parade waar een honderdtal elektoscooters klaar staan voor een tocht naar Kopenhagen.
Rechts boven: Begeleiders en monteurs voor als er bandenpech komt...   .
Rechts: Na het officiële deel gaan de ca. 100 rijders zich klaarmaken voor vertrek.

foto's © paul kriele, 2 december 2009.

Na een bisschoppelijk zegen vertrok woensdagmorgen  2 december 2009 vanaf de Parade honderd -elektrisch aangedreven - scootermobielen voor de eerste etappe van The Road To Copenhagen. Daar vindt  op 15 december 2009 de klimaattop plaats.
De Road to Copenhagen,  waarvan deze  groep de voorbode is van nog eens 200 Duitse en Deense jongeren, is een intiatief van Essent ter promotie van de vermindering van CO2 als uitlaatgas.
Voorafgaand aan de start werden de - veelal jonge - deelnemers toegesproken door wethouder Bart Eigeman die hen wees op hun -alles bepalende - toekomst. en uiteraard op het milieu.
Na de zegen van bisschop Hurkmans ging The Road To Copenhagen met een startschot van burgemeester Ton Rombouts op weg begeleid door monteurs, specialisten van Essent en enkele verpleegkundigen. 

Om half elf zet de karavaan met onder meer 100 elektrische scooters, een aantal Segways, 2 Tesla’s en een elektrische aangedreven ambulance, zich in beweging.
Onderweg ontmoeten de deelnemers inspirerende mensen en bezoeken innovatieve projecten. Hun ervaringen en ideeën verwerken de deelnemers in een manifest. Dat manifest overhandigen de deelnemers op 15 december 2009 in Kopenhagen aan een aantal wereldleiders op de VN klimaatconferentie.

zie de routereportage opKopenhagen\

Reportage toespraken zegening en vertrek
Rechts onder: Een aanmoediging van wethouder Bar Eigeman die de jeugd aansprak op hun verantwoordelijkheden als de dragers van de toekomst met name aangaande het milieuaspect. foto's © marc venrooij, 2 december 2009.

Hierboven: Een honderdtal elektroscooters - sponsoring Essent - met de pers in de aanslag.
foto's © marc venrooij, 2 december 2009.

Burgemeester Rombouts zou het startschot geven. Hier wordt Rombouts nog geïnterviewd door de organisatie.
Rechts boven:  de emmer met wijwater en kwast staan al klaar.
Rechts: Bisschop Hurkmans met kwast en wijwater..
De zegening bracht ook wel wat gelach op de gezichten van de jongeren.

foto's © marc venrooij, 2 december 2009.

Hieronder: feestelijk vertrek..


Klimaattrein in ‘s-Hertogenbosch
Op zaterdag 12 december 2009 rijdt de Kopenhagen-Express door Nederland. Met deze trein wordt op een originele manier aandacht gevraagd voor klimaatverandering en de komende klimaattop in Kopenhagen. De trein - 300 meter lang - is de langste rijdende petitie in de geschiedenis. De trein is bestickerd met de wensen en boodschappen van burgers.

De trein stopt 's middags om 14.30 uur op het Centraal Station in 's-Hertogenbosch. Daar overhandigt wethouder Jetty Eugster van Milieu de Bossche klimaatkaart aan het gezelschap in de klimaattrein. Op de klimaatkaart staat een groot aantal duurzame initiatieven. Presentator Harm Edens gaat vervolgens in gesprek met de ‘groene ambassadeurs’ van onze gemeente: ondernemers en inwoners die zich actief inzetten voor een duurzame ontwikkeling. Een aantal van deze ambassadeurs stapt na afloop van het programma, om 15.00 uur, samen met wethouder Eugster op de trein.

Boodschap van kinderen
De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft kinderen gevraagd om hun wensen voor de klimaattop op papier te zetten. Deze wensen worden overhandigd aan wethouder Eugster, die ze mee zal nemen in de trein. Wilt u ook uw stem laten horen? Dat kan via de site  www.beattheheatnow.nl.

Houd de gemeentelijke website in de gaten! Daar wordt het definitieve programma de komende week bekendgemaakt.


Terug naar boven