Biobarometer ingesteld+Groene Handdruk uitgereikt

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-07-2010 | Gewijzigd op: 21-07-2010
Wethouder Bart  Eigeman stelde dinsdagmiddag 20 juli 2010 in de Haverleij de eerste Bossche biobarometer in gebruik.
Tegenover kasteel Holteveste deed de wethouder van o.a. Milieu dat samen met leerlingen van de Jenaplansschool Antonius Abt inEngelen. De barometer geeft de leefomstandigheid aan van vissen, planten en andere dieren.
Ecologen van de gemeente hebben aan het kasteelgebied een behoorlijk rapportcijfer gegeven. De scholieren waren voor die constatering eerder met een leskist, waarin schepnet, determineer-cuvet en andere hulpmiddelen zaten, op stap geweest. Zij vinger er mee: visjes insekten of ander levend wezen uit de natuur. Maar met amfibieën, daar was het in de Haverleij nog niet zo goed mee gesteld.

Helmus Boons, voorzitter van de Stichting Boom & Bosch ontvangt van wethouder Bart Eigeman de eerste 'Groene Handdruk' voor zijn zorg om de natuur en inzet tot behoud van de natuur. Boons was de grote motor achter het behoud van Bossche bomen, met name die in de museumtuin ! Leerlingen van de Antonius Abtschool in Engelen, die een bijdrage leverden aan het behoud van de natuur in Engelen. Daar werd in de kastelenbuurt de eerste biobarometer ingesteld.

foto's © henk van esch, 20 juli 2010.

Ter plekke werd ook voor de eerste keer 'de Groen Handdruk' uitgereikt.
De 'Groene Handdruk' bestaat onder meer uit een beloning van € 350. Daarmee dient  Boons van Boom & Bosch binnen 3 maanden een project ihkv het milieu te hebben gerealiseerd of daartoe te hebben gebruikt. Boons gaat  het geld  gebruiken voor de uitbouw van de website van 'Boom en Bosch.' 
Ook  Rob de Vrind van de Bossche Milieugroep,had al een bestemming voor de beloning bedacht. De Vrind besteedt dat bedrag  aan een gps-systeem, waarmee de biodiversiteit in de gemeente wordt vastgelegd. Twee groepen van nestkasten plaatsen, zoals voor de steenuil en initiatieven om een parkeerdek een groene bestemming te geven en de idee van een buurttuin [moestuin De Graafse Hof]  bij de Patio in Oost, ontvingen ook een geldbedrag.