Boom & Bosch klaagt over boomschade door Trix in the Mix

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-05-2011 | Gewijzigd op: 03-05-2011
Tijdens het muziekfestival 'Trix in the Mix' op het Vonk- en Vlamterrein is schade toegebracht aan bomen, terwijl daar afspraken over waren gemaakt, zegt de Stichting Boom & Bosch. Die afspraken volgden na het gebruik van zware machines op de vesting, afgelopen jaar. Daarbij is toen veelvuldig onder de monumentale bomen doorgereden. 
Geen heftrucks en mensen massa's onder bomen, dat was de afspraak en die is de gemeente, maar ook de organisatie van 'Trix in the Mix' niet nagekomen.
Treix in the Mix ontkent de feiten.

Een verbrande Noorse esdoorn bij het Vonk-en Vlamterrein door het Muziekfestival 'Trix in The Mix' . foto's © helmus boons, 1 mei 2011.

Helmus Boons van de stichting Boom & Bosch heeft zondagmiddag 1 mei 2011 vastgesteld dat de afspraken niet zijn nagekomen. Hij vindt  het triest dat bomen op de vesting in één dag werden geruïneerd, terwijl vorig jaar de bomen in de Casinotuin goed werden gespaard. Op het Vonk- en Vlamterrein kregen juist bomen, die niet voor de bouw van de parkeergarage hoeven te wijken, het  te verduren.
'Het betreft een verschroeide monumentale Noorse esdoorn en schade aan het wortelstelsel van bomen, door ernstige bodemverdichting. Er is over de wortels gereden zonder rijplaten te gebruiken,' zegt Boons
De Stichting Boom en Bosch wil 'Trix in the Mix' niet meer op plaatsen waar bomen staan, en zeker geen monumentale exemplaren.

Voorzitter Helmus Boons stelt in een brief vragen aan het College van B&W over al of niet gemaakte afspraken met de organisatie van het muziekfestival en de vereiste maatregelen die ter bescherming van de natuur genomen hadden moeten worden. Wat doet de gemeente om de schade enigszins te gaan verhelpen. ?


Trix in the Mix ontkent de feiten zoals die door Boons worden gesuggereerd . Mark Huijs van d eorgansiatie reageert dat de brand duidelijk niet op de vestingwerken maar buiten [..] het terrein is gebeurd. Bovendie'n was het geen boom, aldus Huijs, maar een bank...
'Maar als Trix in de Mix er niet met een festival was geweest was er ook geen brand ontstaan. Bovendien namen de organisatoren wel degelijk en terecht hun verantwoordelijkheod door de brand dan direct te gaan blussen,' zegt Boons van Boom & Bosch.
Het blijk intussen dat de gemeente een rapport heeft opgemaakt en dat dit voorval nog een staartje krijgt.Terug naar boven