Poosplaatsen langs de Dommel

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-07-2011 | Gewijzigd op: 11-07-2011
"Poosplaatsen' is een kunstproject dat het landschap verbindt met de manier waarop mensen zich tot dat landschap verhouden. In het woord klinken de woorden 'poëzie' en 'verpozen' door.
Op een vijftigtal plekken in Brabant zijn inmiddels poëziebanken en dichtstenen geplaatst met daarin dichtregels gebeiteld, geïnspireerd door de plek zelf.

   
 Plaatsen van rust en verpozen langs de Dommel. foto's © jan willem storm van leeuwen, juli 2011. 

Het woord en concept 'poosplaatsen' werd geïntroduceerd door dichter en beeldend kunstenaar Pien Storm van Leeuwen. Vorig jaar ontving zij onder meer voor deze poosplaatsen de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

In het kader van Het is genieten rond de Dommel zullen dit jaar twaalf poosplaatsen worden gerealiseerd. De eerste twee daarvan bevinden zich sinds kort op het terrein van Kentalis in Sint Michielsgestel, in de berm van het wandelpad dat daar langs de Dommel loopt.

Verzen uit St. Michielsgestel
Tweemaal in zijn leven bracht de Brabantse schrijver, redenaar en hoogleraar Anton van Duinkerken (pseudoniem voor Willem Asselbergs 1903-1968) een periode in Sint-Michielsgestel door.
Van zijn negende tot twaalfde jaar bezocht hij er het internaat de Ruwenberg.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de nazi’s een groot aantal toonaangevende Nederlanders gevangen genomen en als gijzelaar geïnterneerd in Sint-Michielsgestel. Onder hen bevond zich ook Anton van Duinkerken.
Verschillende gedichten in de bundel Verzen uit St. Michielsgestel van Anton van Duinkerken getuigen daarvan, onder meer de dichtregels die nu op een zwerfkei te lezen zijn aan het wandelpad langs de Dommel.

‘t Bestaan glijdt mij voorbij als een rivier
Die, altijd eender, op dezelfde vragen
Hetzelfde wederwoord van alle dagen
Herhaalt aan populier naast populier.