Schooljeugd met Staatsbosbeheer op expeditie door Bossche Broek

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-04-2012 | Gewijzigd op: 18-04-2012
Woensdagmorgen 18 april 2012 startte op Bastion Oranje een dag voor de basisschooljeugd onder de noemer Moerasdraak.
De dag, georganiseerd door Staatsbosbeheer die pas opgeleide gidsen inzette, is bedoeld de jeugd van de groepen 5, 6, 7 en 8 kennis te laten maken met de natuur.
De basisscholen De Haren, Springplank en de Hobbit [Rosmalen] hadden zich elk met circa 50 kinderen ingeschreven.

Er was muziek, een voorstelling van de Moerasdraak met de vreselijke draak en de heks Carlijn en Frederik Hendrik die per boot kwam aanvaren en de jeugd  een uitleg gaf over de vestingwerken en de Bossche geschiedenis. Daarna begeleidde hij de jeugd naar Het Bossche Broek. Daar beleefden de jongens en meisjes met  gidsen van Staatsbosbeheer een avontuur in de natuur.

Om half elf is de officiële opening door wethouder Ruud Schouten en de directeur Staatsbosbeheer [Zuid] Harry Boeschoten.-Boven rechts: De organisatie met o.a. vlnr. de bedrijfsleider van de rondvaarten op de Binnendieze Jan van Roosmalen, directeur Staatsbosbeheer Harry Boeschoten, wethouder Ruud Schouten en voorzitter van  de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch Joop Thissen.
-Rechts Op Bastion Oranje verzamelden zich al kort na negenen de jeugd van De Haren, Hobbit en de Springplank
.

foto's © paul kriele, 18 april 2012.

Speelse ontdekkingstochten

Bij de Moerasdraakexpeditie staat beleving centraal. ‘Doen’ is het sleutelwoord. Zo vangen kinderen salamanders en watertorren met een schepnet, gaan ze met een vlindernet achter kleurrijke insecten aan en nemen ze verschillende soorten planten onder de loep. Op die manier leren ze op een simpele, speelse manier dat in de natuur veel bijzondere planten en dieren leven en dat mensen dit leven moeten beschermen.

 
 Boven de jeugd vermaakte zich op Bastion Oranje best op dit dagje Moerasdraak.    Rond 09.30 uur kwam Frederik Hendrik, de Prins der Nederlanden die 's-Hertogenbosch in 1629 veroverde, per boot aan.
   
Er was, op deze door Staatsbosbeheer georganiseerde dag, muziek, toneel, een speurtocht en versnaperingen.
foto's © paul kriele, 18 april 2012.
 De schooljeugd is in afwachting van een voorstelling over de Moerasdraak met in de hoofdrol de vreselijke draak en de heks Carlijn.

Vrijwillige moerasgidsen
Op 23 maart 2012 slaagden 30 vrijwilligers van Staatsbosbeheer voor de opleiding tot moerasgids. Vanaf deze maand nemen zij kinderen mee op ontdekkingstocht in het Bossche Broek.
Op basis van enthousiasme, didactische ervaring en de affiniteit met de doelstellingen van Staatsbosbeheer selecteerden boswachters 30 mensen voor de opleiding. In de winter werden zij in zeven ochtenden klaargestoomd voor het begeleiden van de expedities voor kinderen in het Bossche Broek.

De jeugd op natuur- speurtocht in Het Bossche Broek.

foto's © paul kriele, 18 april 2012 10.00 en 11.00 uur.
Frederik Hendrik en zijn begeleiding op weg.
Leden van de Bossche Oude Schuts.
Terug naar boven