Vughterstraat: al 31 ondernemers aangesloten op 'Duurzame straat'

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-09-2012 | Gewijzigd op: 28-09-2012
Vanmiddag-donderdag 27 september 2012 - heeft wethouder Ruud Schouten de 'Vughterstraat, Duurzame straat' geopend. Dat deed de wethouder o.a. van milieu met het aanreiken van de eerste energiemonitor aan Saskia van Broekhoven van Basalt op Vughterstraat 76. Die monitor bestaat uit een meter [wattcher], die op de meter in de meterkast wordt geplaatst en een afleesboxje, dat ergens in de winkel in het stopcontact wordt gestoken. In de meterkast registreert dat metertje elk extra apparaat of lamp die wordt aangesloten/aangedaan.  Bij het betreffende stopcontact kan worden afgelezen of je verbruik daalt of stijgt. Achter deze duurzame straat-actie staat de gemeente. Centrum Management en de ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch.

Wethouder Ruud Schouten pakt de door hem meegebrachte wattcher voor Basalt [Vughterstraat 76] uit. Daar werd ihkv 'Duurzame straat' de eerste [energie-] watcher geïnstalleerd.
Vlnr Gernout Erens van Wattcher,winkelierster Saskia van Broekhoven van Basalt, Jolanda Bertrums van Hartje 's-Hertogenbosch en wethouder Ruud Schouten.
Met wethouder Ruud Schouten [milieu] op de bakfiets kwamen de wattchers aan bij Basalt in de Vughterstraat.

foto's © paul kriele, 27 september 2012.


De start vond plaats in Basalt, een winkel in moderne sieraden en andere accessoires van Saskia van Broekhoven.
Van dit energie bewuste systeem maken al 31 winkeliers gebruik en er lopen 500 aanvragen voor plaatsing van dit energieregistratiemetertje.
Winkeliers of bedrijven die van deze watcher gebruik maken, zijn herkenbaar aan een groen hart op de winkelruit en een stikker en groene voetstappen op het trottoir. Zij zijn door de gemeente als ambassadeurs van deze energie zuinige actie aangewezen.
Wethouder Schouten gaf de Vughterstraat nog een pluim vanwege haar acties, haar gezelligheid en haar aantrekkelijkheid nog een pluim. Maar ondanks die positieve uitstraling blijft het de meest onderschatte binnenstadsstraat.

Schouten: 'Met deze watcher gaan we bekijken of we met minder energie een winkel kunnen laten draaien.' De wethouder liet doorschemeren dat bedrijven part hebben aan het grootste energieverbruik.
'Duurzaam energie en duurzaam handelen horen bij elkaar,' sprak Schouten vervolgens. Hij kwam zelf met de bakfiets aanrijden.. en verwachtte dat de aangesloten ondernemers en winkeliers dit systeem gaan uitdragen.-Boven: Gernout Erens van Wattcher informeert winkelierster Saskia van Broekhoven van Basalt, over het nieuwe systeem en installeert de wattcher in de meterkast op de meter.
Daar wordt het gebruik geregistreerd.

-Links: Saskia van Broekhoven stopt het afleesmetertje in het stopcontact. Daar wordt de stijging of daling van het energieverbruik aangegeven.


foto's © paul kriele, 27 september 2012.
 


Terug naar boven