Groene Handdruk voor negen natuur -educatie- ideeŽn

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-11-2012 | Gewijzigd op: 22-04-2014
Woensdagmiddag 28 november 2012 reikte wethouder Ruud Schouten [onderwijs en natuur] in de Paus Johannesschool aan de Kooikersweg 561 negen Groene Handdrukken uit.
Gastheer was Remi Dullaert, directeur van de Paus Johanesschool in de Kruiskamp en een van de winnaars. De erkenning bestaat uit een trofee en een bedrag van maximaal € 350. De prijs is bedoeld ter aanmoediging van initiatieven op gebied van de natuur.
 
Marion Nelissen van de Wittering.nl uit de Groote Wielen.
foto's © paul kriele, 28 november 2012
Ook Hannke van de Meerendonk[m.] en Hanne van Hees ontvangen van wethouder Ruud Schouten de troffee. Barbara Jansen van Brabant Wonen met de uitleenservice van tuingereedschap.

De winnaars van de Groene Handdruk 2012 zijn:
-Marion Nelissen van de basisschool in de Groote Wielen, de Wittering.nl, een naam die afgeleid is van de Wetering, duidde op de 10 tuinen, die de school heeft toegewezen gekregen en waar projecten onder thema’s worden uitgevoerd, zoals [insecten, rotstuinen, kruidentuin en bijv. groentetuin.
-Van de basisschool De Haren vertelden Hanneke van de Meerendonk en Hanne van Hees dat bij hun projecten de elementen grond, water lucht en zintuigen als leidend gehanteerd worden. Maar De Haren trekt die projecten vanuit het onderwijs door naar de kinderopvang en buiten schoolse opvang. Het houdt niet op in de klas, benadrukte Hanne van Hees van De Haren, de school die onlangs Ans van Krieken, als de vrijwilligster van het jaar mocht huldigen.
-Barbara Jansen van Brabant Wonen sprak mede namens haar directeur Henk Roozendaal over de uitleenservice, een project van het uilenen van tuingereedschap. Dat is in Oost een dergelijk succes dat het is uitgebreid naar Maaspoort en de Groote Wielen.
Markant is, want dat is vaak de eerste vraag bij buitenstaanders: ’En, is er al vaak iets gestolen?’. ‘Helemaal niet,’ aldus Brabara Jansen, die ook nog aangaf, dat er steeds meer uitleenpunten komen mede in samenwerking met de collega’s van Zayaz.

     
Tjerk Louwen, die onder meer met zijn vrouw Rita voor Vivent Mariaoord een dierenweide heeft opgezet. Leidi Haaijer als  vertegenwoordigster van Transition Town, dat bij de Oosterplas een Oosterhoeve Eetbaarpark heeft aangelegd. Marlies van Dooremalen [m.] en Elly de Bie van het educatief centrum 't Sparrenbos. Ook zij ontvingen de trofee en een bedrag van circa € 350.

foto's © paul kriele, 28 november 2012

-Het echtpaar Tjerk en Rita Louwen van Vivent Mariaoord gaf een toelichting op wat zij zo al ondernemen. Daar is een dierenweide met een rolstoelpad voor de bewoners/patiënten van Mariaoord aangelegd, maar de vrijwilligers van het project komen ook met allerlei aaibare dieren [konijnen en cavia’s naar de afdeling.
-Voor het educatief centrum ‘t Sparrenbos zijn 28 buitenactiviteiten opgezet met als doel kinderen in hun eigen omgeving de natuur beter te laten leren kennen. Dat gebeurt ism studenten van de Fontys en de Bossche Pabo. Zo was er een zoektocht uitgezet naar ’kriebelbeestjes’.
-De gastschool, de Paus Johannes is rijlelijk bedeeld met natuur in de buurt, zoals het Beatrixpark, de kinderboerderij en het Engelermeer. Het meest succesvol was nog dat kinderen met een fototoestel er op uit werden gestuurd om aan de hand van eerdere lessen over dieren in de winter/voorjaar, vast te leggen wat ze geleerd hadden.

Afwezig waren -door omstandigheden - de basisschool ’t Wikveld en de Mgr. Bekkersschool.

De gastheer van de trofee-uitreiking rond de 'Groene handdruk 2012'  Remi Duellaert [l.] en een van de onderwijzers van de Paus Johannes school met de trofee.

foto © paul kriele, 28 november 2012.Als tweede programma-onderdeel van de uitreiking trok het gezelschap naar de natuur, die de basisschool Paus Johannes in de Kruiskamp -dichtbij- rijk is. Voor haar natuurproject gebruikt de school ondermeer het Beatrixpark en de kinderboerderij aan de Kruiskampsingel. Beiden vlakbij de nieuwbouw van de Paus Johannesschool gelegen, die voor haar educatieve doeleinden de beschikking krijgt over een groenstrook langs de nieuwe school aan de zijde Kooikersweg.
In het Beatrixpark laten de onderwijzers de leerlingen kennis maken met dieren in de winter en in de kinderboerderij is het thema dieren in lente.


Terug naar boven