Bedrijven leggen allianties op Energieconvenant in HAS

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-06-2013 | Gewijzigd op: 22-06-2013
Woensdag 19 juni 2013 vond in de HAS de jaarlijkse bijeenkomst van het Bossche Energieconvenant (BEC) plaats. Circa 100 vertegenwoordigers van Bossche bedrijven en organisaties trachtten met elkaar verbindingen te leggen om samen te werken aan energieprojecten. Dat was ook het thema van het congres: het maken van allianties.

Deelnemers aan het energieconvenant oriënteren zich over bedrijven, die  energieprojecten opzetten.

De eerste bijzondere alliantie was die tussen het Waterschap Aa en Maas, de gemeentelijke Afvalstoffendienst en Heineken, die de intentie tekenden voor het leveren en afnemen van biogas en duurzame warmte. De toekomstige vernieuwde rioolwaterzuivering van het Waterschap kan biogas gaan leveren aan Heineken voor het brouwproces en aan de Afvalstoffendienst voor haar wagenpark. De huidige biomassacentrale van de Afvalstoffendienst kan haar warmte leveren aan de nieuwe zuiveringsinstallatie.

Nieuwe deelnemers BEC
"Er zit veel energie in de het BEC", aldus de voorzitter van het Bossche Energieconvenant Bert van der Els in zijn inleiding. De betrokken bedrijven staan open voor samenwerking. De voorzitter van de raad van bestuur van Heijmans noemde een aantal energieprojecten, zoals de energieneutrale Parallelweg die momenteel wordt aangelegd. Wethouder Ruud Schouten heette vijf nieuwe convenantdeelnemers welkom: Weerdenburg Huisvesting Consultants, Adviesbureau Becks, TE Connectivity, Natec Sunergy en Arcadis. Daarmee zijn er nu 51 deelnemers.

Energieprojecten
Gedurende de middag waren er diverse interessante presentaties over energieprojecten. Aan de orde kwamen:
• een innovatief zelflerend gebouwbeheersysteem,
• een methode om woningen in 10 dagen energieneutraal te renoveren,
• bier gebrouwen op zonne-energie,
• een succesvol zonnepanelenproject voor medewerkers,
• innovatieve aanpak voor windenergie op gebouwen,
• de combinatie van effectiviteit en esthetiek van zonnepanelen.
.