Na renovatie van panden: Orthenstraat opgepimpt

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-07-2015 | Gewijzigd op: 30-07-2015
De Orthenstraat gaat aan een nieuw leven beginnen mede dankzij de opknapbeut  [renovatie] van de panden Orthenstraat 1-3, 5, 7 en 9. Deze - nagenoeg allen historische- panden werden door Groenewoud [Built to Build] aangekocht en zijn de laatste maanden door Van Dinther geheel gerenoveerd. De begane grondverdieping is verbouwd en geschikt gemaakt voor een winkelbestemming.
Dit project maakt onderdeel uit van een algehele aanpak* van het complex 'Van Lanschot', dat gelegen is tussen Achter de Tolburg, Geertui en de Orthenstraat. Vanaf de Orthenstraat is het nauwelijks zichtbaar, maar daar [plan Geertrui] bevonden zich de kantoren van Van Lanschot. Deze worden ook door Van Dinther verbouwd. Maar hier gaat het om appartementen.

Door die renovatie ontstaat er een aanzuigende werking op het verdere deel van de Orthenstraat.

   
 
Ter hoogte van 1e en 2e Straatje van Best


De panden op Orthenstraat 7 en 9 die door Van Dinther
voor Groenewoud [Built to Build] zijn gerenoveerd en
geschikt zijn gemaakt voor een winkel bestemming
.
 
-Boven: Rechts Orthenstraat 7, een voormalige kledingboetiek en links op nr. 9 het trapgevelhuis,genaamd De Lintmolen' [zie hieronder voor uitleg.]
-Links: Mannen van Van Dinther
zijn nog wat bouwmaterialen aan het versjouwen.


foto's © paul kriele, 30 juli 2015
 

 *Over Orthenstraat 1-3 en 5 leest u in een voorgaand artikel meer: zie '1e Winkel van Groenewoud in Van Lanschotpanden bijna klaar' dd. 8 juni 2015.

*Het allereerste artikel betreft het pand op Hooge Steenweg 23-25 [voormalig hoofdkantoor van Van Lanschot] Zie 'Groenewoud gaat kantoorpand van Van Lanschot splitsen'  dd. 24 november 2013.


Links: Interessant is de geschiedenis van het pand genaamd 'De Lintmolen', dat  gelegen is tussen
het Eerste en Tweede Straatje van Best
.**


foto © paul kriele, 30 juli 2015.
 

*De Lintmolen
Orthenstraat 9 heet 'De Lintmolen' Daar stond namelijk de eerste stoomgrutterij van De Gruyter nog voor de bouw van de grote fabriek [start1905] aan de Smalle Haven.Piet de Gruyter [1795 -1867] kocht dit pand tussen Eerste en Tweede Straatje van Best op 12 augustus 1828 aan. Het was een garen-en bandfabriekje, maar De Gruyter plaatste er een paardenrosmolen in om graan te kunnen malen. Op de gevel stond 'Stoomgrutterij P.de Gruijter & Zoon'.
Na het vertrek van De Gruyter werd het gesloopt en in 1905 herbouwd tot een trapgevelhuis, dat er nu nog staat. In het steegje Eerste Straatje van Best stond de 'klompenschool van de 'Zusters van de Choorstraat'en in de Ruissche Poort de meer sjieke Mariaschool.  
Dit trapgevelhuis kreeg vervolgens bekendheid als de eerst Bossche zuivelschool, waar later de HAS uit is voortgekomen.

Terug naar boven