Overzicht Orthenstraat t/m 2008

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-10-2008 | Gewijzigd op: 03-05-2021
Op deze pagina staan de gesloten winkels en -al langer-leegstaande panden.
Tevens zijn allerlei mutaties en nieuwe vestigingen opgenomen. Ook de bruggen komen in beeld. 
Begrip Cama of Camere
Inleiding Orthenstraat met name Orthenènd.
Berichten:
-Heropening Skate- en snowboardsportzaak nr 37 naar nummer 25
-Nieuwe Herenmodezaak op nr. 4 24 oktober 2008
-Orthenstraat - Klomppand - 286-288 gekraakt 24 februari 2008.
-Einde infowinkel kraakbeweging 23 februari 2008.
-Opening Kraakwinkel rustig verlopen  15 december 2007.
-Kraakbeweging opent infowinkel   9 december 2007.
-Opnieuw bouwplan van kerk tot flat afgeketst  1 december 2007.
-The Arts breidt uit den bosch, 2 maart 2007/ 18 juli 2007.
-Kledingboetiekje houdt leegverkoop 26 februari 2007
-Copyshop 20 jaar  23 februari 2007.
-Leegstand in Orthenstraat - 10 juli 2006
-Super Bazar Nador krijgt nieuwe bestemming  6 juli 2006
-Na Memo een herenmodezaak -  6 juli 2006
-Uitzendbureau MNS-service verhuisd  2 mei 2006.
-Bouwaanvraag Jan Heinsstraat [kerkgebouw] duurt al vijf jaar..  12 april 2006.
-Fatspot op nummer 39 dicht  30 januari 2006
-Kunstwinklel op Orthenstraat 234 -11 december 2005
-Eurohal verandert in Triple 7 en verhuist -18 oktober 2005
-TEMP vervangt TREvents - 27 oktober 2005
-Bruggen Orthenstraat bijna klaar - 16/17 oktober 2005
-Memo metamorfose- 21 juni 2005
-Nieuwe café's Orthenstraat/Vughterstraat - 20 juni 2005
-Noodbrug Jan Heinsstraat-Water en Vuurplein - 2 juni 2005 en 22 juni 2005
-Nog geen ontknoping monumentale panden 288 en Stationsweg.
-Twee nieuwe bruggen op Ortheneind- 9 mei 2005
-Nog geen ontknoping inzake restauratie Orthenstraat 268 - oktober 2004
Orthenstraat 
-Restauratie oude brandweerkazerne
-Openstelling commanopost
-Verbouwing 65 en 67 [voormalige drogisterij Steiner] 
                                                       ----------------------------------
Inleiding Orthenstraat met name Orthenènd.
De gemeente schaart het deel van de Orthenstraat [ met name het Orthenènd, zoals het stuk tussen het Geertruikerkhof en de Zevensteensebrug tegenover Eurocinema werd genoemd] bij het Havenkwartier . Maar de Orthenstraat hoort bij het bestemmingsplan Tolburg.
Een belangrijke ontwikkeling in het gebied was dat in 1998 de brandweerkazerne werd gesloopt en in 2000 nieuwbouw werd gerealiseerd: Dat kreeg de naam Water en Vuurplein. een idee van Marianne Keser. Dat gebied omvat appartementen en een op een pakhuis lijkend torengebouw dat langszij de Geertruisluis staat. Enkele huizen kwamen op het binnenterrein te staan en eentje langszij het Geertruikerkhof. In datzelfde jaar 2000 is er ook een herinrichting doorgevoerd van de Orthenstraat/Visstraat/Hooge Steenweg. 
Enkele woningen in de Orthenstraat zijn van het Gemeentelijk Woningbedrijf , dat overging in Brabant Wonen. 
De vroegere Korenbeurs, later Politiebureau [tegenwoordig bijbelcentrum] is niet in eigendom van de gemeente gebleven. Evenmin de voormalgie -regionale- brandweerpost op nummer 65. Dat perceel, waarlangs het Peter de Gekstraatje loopt, kwam in eigendom van HBG en die heeft het doorverkocht aan architectenbureau Derks en Stevens.zie hieronder bij Commandopost

Plattegrond
Op nevenstaande plattegrond: bovenaan de JanHeinsstraat middenin, onder de streepjes, het Peter de Gekstraatje. Met ernaast het architectenbureau van Derks en Stevens. 
 

Het pand Copyshop, op de nrs. 61/63, [middenin de plattegrond] is wel van de Gemeente, maar wordt mogelijkerwijs afgestoten. De bovenetages waren verhuurd als dienstwoningen van de brandweer. 
In dat pand was in de jaren 50-60 de fa. vanThijs Sluijter gevestigd met 'Salon klassiek'. Dit perceel, de voormalige opslag van ARVAH glashandel, kwam na Sluijter in bezit van Antonissen. Onder de naam Importo voerde deze Bredase zakenman er tuinmeubelen, regenkleding en sportartikelen.
Interessant is nog wel de voormalige stalling van de dienstauto van de burgemeester, die ook nog lange tijd een garage is geweest voor een brandweerauto. Het is het derde pand van de hoek, vanaf de hoek gezien volgt he tin het rijtje het Truks restaurant en de speelautomatenhal.
Dit pand is door de gemeente verhuurd aan een kunstenares die het -na een opknapbeurt -als atelier gebruikt. De bovenetage is verhuurd aan een particulier. 

Drogisterij Steiner
Verder heeft de gemeente geen panden in eigendom. Noemenswaard is nog dat de pandenbank eertijds de drogisterij Stiener aankocht die lange tijd heeft leeg gestaan. In de visie van de gemeente werd er een te hoge prijs voor gevraagd. zie hieronder bij drogisterij 
De Pandenbank is ook de eigenaresse geworden van de twee cameren in het Peter de Gekstraatje. zie hieronder bij cama of camere 

Orthenstraat 4 nu herenmodezaak Pulp 24 oktober 2008
Vanaf 8 augustus 2008 zit op Orthenstraat 4 Pulp Dat is de zaak van Soufiane Moukliss.
Moukliss is de bedrijfsleider, zakelijk eigenaar en inkoper van een winkel  met collectie damesmode. DIe omschrijft  de jonge zakenman met  hoogsegement kwaliteit en licht segment prijzen. Mijn mode steekt af bij de rest.
Het onderscheid  zit hem bij dieper navragen in betere service en het aanbod..
Voor Soufiane, die niet eerder een zaak had, was dit pand, dat een glazen winkelpui heeft en uitkijkt op een pinautomaat en dichtbij de loop naar de Markt zit, het uitgelezen punt om een zaak te beginnen.
 

Op Orthenstraat 4 is vanaf 8 augustus 2008 Pulp gevestigd, een damesmodezaak met  een beetje herenmode.

foto © paul kriele, 27 oktober 2008.
In week 43 [18-24 oktober 2008] is op Orthenstraat 4 de herenmode zaak Pulp geopend.
 
Klomppand in verbouw
23 oktober 2008 [Staat inmiddels te huur augustus 2009]
Orthenstraat 288 is momenteel- [najaar 2008]- in de verbouw. Het interieur wordt nagenoeg leeggehaald. Er resten wat murrn en oude houten balken en stalen T-balken.
Op de begane grond komt een winkel. Het pand krijgt een extra verdieping waardoor er  ruimte gecreëerd wordt voor twee woningen op de eerst en -nieuwe-  tweede etage.  Het pand is een project van  Vimavo b.v. .
 
   
Exterieur en vervallen interieur [door leegstand] van Orthenstraat 288, de voormalige Muziekwinkel van Klomp. Het pand was eigendom van de gebrs.Komen en werd door Heijbra overgenomen. Nu staat het als project van Vimavo geboekt.

foto's © paul kriele, 23 oktober 2008.
 
Voor perceel nummer 288 werd in 2002 een bouw-en sloopvergunning verleend. Maar tijdens de sloop zijn er zaken gebeurd die volgens de gemeente 'niet conform de vergunning verliepen'.  Bastion Oranje registreerde dat een vloer en historische plafonds onterecht waren gesloopt. zie volgende bericht.

Orthenstraat - Klomppand - gekraakt 24 februari 2008. 
Vanmorgen -zondag 24 februari 2008 -hebben jongelui het winkelpand Orthenstraat 286-288 gekraakt. Daarin was de muziekwinkel Klomp gevestigd. Het pand dat op de gemeentelijke monumentenlijst staat, verkeert al jaren in verloederde staat. De eigenaar Heijbra begonn er een rigoreuse sloop, maar braken eerst historische plafonds en vloeren weg. De gemeente legde toen een bouwstop op en de eis de zaak in de oude staat terug te brengen. Dat was 2004. Sedertdien is er niets meer gebeurd en kregen weer en wind vrij spel.
 
Spandoek met 'Bossche schande Gekraakt..

foto © paul kriele, 24 februari 2008.

Het al jaren leegstaande en verloederde pand Orthenstraat 286-288. Voorheen de muziekwinkel van Klomp. Het pand werd eigendom van Heijbra die het na een foute ingreep in de steek liet.

Hypotheekadviesbureau op plek krakersinfo 24 februari 2008.
De infowinkel die de Bossche krakers op 15 december 2007 openden op Orthenstraat 4 is al weer dicht. Behalve als winkel diende de begane grond ook als woning. In het pand was voorheen een computerwinkel en van oudsher een schoenreparatiezaak [Asmann] gevestigd.
De Bossche zaak Masterpiece Financials, die gevestigd is op Havenstraat 7G, gaat er een hypotheekwinkel openen. 
Opening info Bossche Kraakbeweging Orthenstraat rustig verlopen den bosch, 9 en 16 december 2007. 
De informatiewinkel van de Bossche kraakbeweging op Orthenstraat 4 is zaterdag 15 december - de landelijke actiedag ‘kraken’ rustig verlopen. Eerst wilde de politie de actie nog stop zetten. Maar volgens de jongeren is er al meer dan een jaar geen sprake van gebruik van het pand. Dat pand is eigendom van John van Deursen die met zijn projectontwikkelingsmaatschappij kantoor houdt in Rosmalen. Die zou volgens woordvoerder Warren van Hoof van de krakers nog niet op zijn verzoek tot een gesprek hebben gereageerd.

In de opgeknapte winkel is de geschiedenis en de achtergrond van de Bossche kraakbeweging te volgen. De opening gebeur In het pand, even voorbij de hoek met de Visstraat, naast café Den Burger, zat voorheen een computerwinkel PCSpeed, annex telefoonwinkel. Ouderen herinneren dit pand als de schoenreparatiezaak van Assman. Volgens de krakers staat het pand al meer dan een jaar leeg. De begane grond wordt gesplist in een winkel-en een woongedeelte. De groep jongeren houdt er voorlopig alleen zaterdags een inloopdag. Vandaar uit worden ook rondleidingen langs kraakplekjes in de stad georganiseerd. Zaterdag zou de winkel 70 'klanten' hebben getrokken.
 
Het pand Orthenstraat 4, gelegen vlakbij de hoek met de Visstraat. Het was voorheen PC Speed en een telefoonwinkel. In vroeger jaren was dit pand van projectontwikkelaar Jhon van Deursen [Shoeby Shop] de schoenreparatiewinkel van Assman.

 foto's © gerard monté 16 december 2007.

In de winkel wordt informatie gegeven over de Bossche kraakbeweging en rondleidingen door de stad, langs markante kraakpanden, aangeboden.

Kraakbeweging opent winkel Orthenstraat  9 december 2007.  
Komende zaterdag 15 december 2007 opent de Bossche kraakbeweging op Orthenstraat 4 een infowinkel. Daar is de geschiedenis en de achtergrond van de Bossche kraakbeweging te volgen. De opening gebeurt op de landelijke actiedag van ‘kraken’. In het pand, even voorbij de hoek met de Visstraat, naast café Den Burger, zat voorheen een computerwinkel PC Speed, annex telefoonwinkel. Ouderen herinneren dit pand als de schoenreparatiezaak van Assman. Volgens de krakers staat het pand al meer dan een jaar leeg.  
De begane grond wordt gesplist in een winkel-en een woongedeelte. De groep jongeren houdt er voorlopig alleen zaterdags een inloopdag. Vandaar uit worden ook rondleidingen langs kraakplekjes in de stad georganiseerd. Via de website www.ksudb.nl/kraakbeweging volgt -ook pas vanaf zaterdag 15 december 2007- meer informatie. © paul kriele , www.bastion-oranje/Orthenstraat.htm  Copyshop 20 jaar de bosch, 23 februari 2007. 
 De Copy Shop op Orthenstraat 63a gaat op 5 maart 2007 haar 20-jarig bestaan vieren. Dat gebeurt met een feest/reünie in de winkel voor klanten, zakenrelaties en personeel. De zaak begon destijds aan de overzijde, naast het Indiaas restaurant.
---------------------------
The Arts breidt uit  2 maart 2007.
Kunsthandel [posters en kaarten] The Arts gaat uitbreiden. Het pandje op Orthenstraat, nummer 39 wordt bij perceel 39 getrokken. The Arts is van de eigenaren Hans en Reinier Biesmeijer. In het voormalige skatehouse brengen zij merendeels kunst onder. In de oude zaak op nummer 41 komen merendeels de kaart verkopen en posters.
 
Hierboven de nieuwe aanwinst van The Arts op Orthenstraat 39.
In de gevelrij van de Orthenstraat aan de linkerkant nummer 41 van The Arts en rechts daarnaast, het pand met de witte pui, nummer 39. Dat is het voormalige skatehouse.
 foto's paul kriele, 19 juli 2007.

Kledingboetiekje Lunaticz op Orthenstraat 7 houdt leegverkoop  26 februari 2007
Medio februari 2007 houdt Lunaticz, het kledingzaakje op Orthenstraat 7, pal naast F. van Lanschot bankiers leegverkoop. Het zaakje grenst aan het 1e Straatje van Best.
 
Leegverkoop in kledingzaakje Lunaticz op Orthenstraat 7, het middelste pand met witte gevel.

foto © paul kriele, 26 februari 2007.
 

Leegstand in Orthenstraat  10 juli 2006.
Onderzoeksbureau Seinpost gaat ondernemers peilen over de economische situatie van de Orthenstraat. Dat gebeurt iov Centrum Management. Die heeft zorgen over de verloedering die in een van deze drie hoofdstraten optreedt. De ondernemersvereniging Hartje Den Bosch meldt dat daar drie panden leeg staan.  
Bastion Oranje constateert dat de computerwinkel PC Speed op nr. 2, naast Stadscafé d'n Burger en de verlichtingszaak van Koek, is vrij gekomen. De uitgebrande super Bazar Nador [276] staat nog leeg, maar daar is Bouwbedrijf Eco met een verbouwing tot winkel en appartementen bezig. Het perceel van de voormalige Muziekhandel Klomp op de nrs. 286-288 al bijna een jaar leeg staat. Bij de sloop zijn historische draagblaken en vloerdelen verdwenen. Het linker buurpand op nr. 280, waar bakker Huijbers met Huub Finkers een speculaasfabriekje wilden starten, staat leeg. Er zit ook nog een zgn leeg pandje tussen. Het voorportaal, naar enkele bovenwoningen, dat als fietsenhok wordt gebruikt, blijft onbenut. Dat bevindt zich op nr. 308 en de woonhuizen op de nrs. 310-312.
Al jaren staat Orthenstraat 316, het voormalige Turkse café, ooit als lesbiennebar Tabu bekend, leeg. In dat laatste deel van de Orthenstraat zijn merendeels Turkse ondernemers in de foodsector neergestreken. [zie Nieuwe café's]. De nrs. 332-334, waarboven TR Events nog steeds staat, is niet echt een open zaak. Soms wordt er kunst geëxposeerd. Dan de voormalige Eurohal op nr. 346, blijft nog onverhuurd.
Aan de oostzijde is ook de skatewinkel Fatspot op nr. 39 onlangs [mei 2006] gestopt. Het kleine voormalige computerwinkeltje Memo, op nummer 9, gelegen op de hoek met het Tweede Straatje van Best, wordt momenteel verbouwd tot herenmodezaak Kinnley.

Memo wordt herenmodezaak  6 juli 2006.
MC Kinnley heet de nieuwe zaak die zich vestigt in het pandje Orthenstarat /hoek Tweede Straatje van Best.
De opening van deze herenmodezaak met de merken onder meer Aquascutum en Nichola Deakins, staat gepland voor 1 september 2006.


foto © paul kriele, 6 juli 2006.

 

Memo metamorfose juli 2006
Het pandje, waar voorheen compuretzaak Memo was gevestigd, is gestript en gerenoveerd. Ook de pui kreeg een opknapbeurt.
Het pandje op Orthenstraat/hoek Tweede Straatje van Best is in februari/maart 2005 gerenoveerd en staat te huur.

foto © paul kriele, 16 maart 2005
Het pandje voorheen computerwinkel Memo, na renovatie.
foto © gerard monté 21 juni 2005

Uitzendbureau MNS-service verhuisd 2 mei 2006.
Uitzendbureau MSN-service, dat eerst op nummer 67 was gevestigd, is per 1 april 2006 verhuisd naar de overkant op nummer 336.
- foto © paul kriele, 2 mei 2006.

Sportwinkel Fatspot dicht 30 januari 2006.
Fat sport op Orthenstraat 39 sluit. Eigenaar Nico de Jong gaat 'wat anders' doen. Wat wil hij niet zeggen, maar niet in Den Bosch. Ook niet in Weert waar hij een gelijksoortige zaak in skating en sportartikelen heeft. De Jong is in gesprek met kandidaten die de winkels willen overnemen met voortzetting van dezelfde branche...
 
De sportzaak Fatspot, gespecialiseerd in skaters, op Orthenstraat 39 stopt.

foto's © paul kriele, 30 januari 2006.


Kunstwinkel als opvolger TEMP/TREvents  11 december 2005.
Op Orthenstraat 332-334 is tijdelijk een kunstwinkel ingericht Na het kantoor van TR-Events en TEMP hebben Kees van den Boogaart en Pieter Zouwen er hun intrek genomen. Zij exposeren er hun kunstwerken tot en met 18 decemebr 2005.
TEMP vervangt TREvents- 27 oktober 2005 [Blues/jazzsessie in november]
Hans Mennink heeft het perceel op Orthenstraat 332 334 in gebruik genomen als verkoophal van zolderspullen. Daaronder zitten merendeels grammofoonplaten en ook ander -momenteel camp en trendy- huisraad, zoals vaasjes, bijzettafeltjes en [delen van] serviesgoed. 
Hans is geen onbekende in de stad. Als oud-deejee [o.a. De Palm en de Swing], die soms nog wel eens optreedt, toont hij vaak initiatieven op muziekgebied. Met zijn karakteristieke petje, is deze orignele ondernemer gek op jazz, met name blues. Wellicht is hij door zijn zwager Joe Wiggens, een virtuoos mondharmonicaspeler, in dat genre ingeleid.
Bekend is hij bij velen als winkelier van onder meer La Amerciana [Vughterstraat], Gespetto, en bijv. Ragtime.
Wat de muziek betreft: zaterdag 21 oktober 2005 hield hij in het pand in de Orthenstraat nog een sessie van jazzmuziek met het muzikantenduo Timo [gitaar] en Yuro [bas]. Naast deze jeugdige tweeling van 16 jaar, was ook de oudere generatie muzikanten actief: op [bas-]gitaar, dwarsfluit, cello en mondharmonica. 
In november 2005 -een koopzondag- is er weer een sessie op Orthenstraat 332.
De vestiging in de Orthenstraat is maar tijdelijk en heet dan ook TEMP.  
 
Er staat wel TREvents boven de ingnag van TEMP, maar tot december 2005 is er een verkoophal van jaren 60-70spullen ondergebracht TREvents vertrok naar de Havendijk in een oude fabriekshal. 

foto's © paul kriele, 27 oktober 2005.

Het pand op nummer 332 was vroeger de paardenstal van het er naast gelegen pand op nummer 330, vertelt Mennink bij een rondgang door het pand. Op de grens tussen de twee panden 330 en 332 zit een zware balk verlaagd in het plafond. Het vormt zowel de afscheiding als de onderdoorgang voor de paardenstal van/met het buurpand. De ebstemign vwa sstomsmedeirj van R89chelle De Naam 'Stoomsmederij' heeft over de volle breedte van beide panden gestaan. De Naam Richelle stond nog lange tijd alleen op het pand 332/334. Daar waar nu TR EVENTS voor in de plaats is gekomen. Een van de telgen uit het geslacht Richelle was paardendokter bij Napoleon, zo is uit onderzoek gebleken.
Meer recent had het pand de bestemming van schidlersbedrijf Van Lith.

Eurohal wordt Triple 7  18 oktober 2005. 
De amusementshal Eurohal op Orthenstraat 346 breidt uit op nummer 83 -aan de overkant- met een Triple7 hal. Dat is een hal met allerlei amusementsspelen.
Momenteel beheert de weduwe Rouvoet met bedrijfsleider Alex de zaak, die zich vanaf 20 oktober 2005 helmaal op nummer 83 gaat concentreren. De oude Eurohal op nummer 346 gaat dicht.
Orthenstraat 83 was lange tijd café Orthenpoort en vroeger de Sportwereld van M. Pijnenburg.
 
De oude zaak van Rouvoet op nummer 346 waarop nog de naam Eurohal prijkt.
Rechts: de nieuwe zaak op Orthenstraat 83 heet Triple 7, een nieuw soort kansspel.
- foto's © paul kriele 27 oktober 2005.

Kalkbrug en brug Water en Vuurplein klaar - 16 en 17 oktober 2005.
Het verkeer kan weer over de bekende stenen brug die de Jan Heinsstraat met het Water en Vuurplein verbindt. Maandag 17 oktober 2005 werd die bijna 70 jaar oude stenen brug opengesteld en intussen is ook begonnen de noodbrug weg te halen. Er moeten nog wel enkele voorzieningen aan de kades gebeuren en ook het bouwmateriaal ligt hier en daar nog te wachten opgeruimd te worden. 
   
De noodbrug in de takels. Met een hijskraan en een dieplader werd de baileybrug op een dieplader geplaatst [het zgn.vliegwerk] .  

 foto's © kitty gruben, 17 oktober 2005. 

Deze week -week van 21 april 2005- begint de gemeente met het aanbrengen van twee nieuwe bruggen. De oude Kalkbrug, gelegen op het eind van de Jan Heinstraat die de Binnendieze naar de Binnenhaven overkapt en de oude ‘brandweerbrug’ naar het Water en Vuurplein, worden vervangen. Tenminste.. .de oude bruggen blijven liggen, maar er wordt een nieuwe brug overheen geconstrueerd. Op deze manier blijft het aanzien onveranderd, aldus opzichter Heinsius.

Bij de brandweerbrug van 1938 wordt ook de kademuur vervangen. De conditie van de bruggen was aanzienlijk verslechterd. Het hele karwei is pas in oktober komend najaar klaar.
Naast de oude brug wordt tijdelijk een noodbrug aangelegd. De Koninklijke Van Drunen, die de laagste inschrijver was, begint woensdag 11 mei 2005 met het karwei.
 

De stenen trap naar de vlonders langszij de Geetruisluis. De steigers ontnemen het zicht op het jaartal van de bouw 1938.
Rechts is nog net de oude [1938] muur van de brugwanden zichtbaar Links: Zicht op de zijkant van de brug en op het binnenplein van het Water en Vuurplein. 

foto's © gerard monté, 17 oktober 2005.

 
De noodbrug die naar het Water en Vuurplein is gelegd. De brug is in de week van 17 -22 oktober 2005 weggehaald.

Links boven : de aantasting van de kademuren.

foto's © gerard monté, 12 mei en 16 oktober 2005.


De Kalkburg in restauratie  mei 2005
 Afsluiting van de Kalkbrug.
foto's © gerard monté, 12 mei 2005.

 

Omdat er onverwacht kabels te voorschijn kwamen is het werk enigszins vertraagd.
Op de foto rechts is reeds zand op de brug gestort.

- foto's © gerard monté, 21 [l] en 22 juni [r] 2005.
 


 
De Kalkbrug, die ligt tussen de Handelskade en de Smalle Haven en de Binnendieze die naar de Binnenhaven loopt, komt in restauratie.
Rechts boven het brugdek is vernieuwd.

foto's © paul kriele, 13 mei  2005 en gerard monté 16 oktober 2005 [r-boven].


Nieuwe café’s/restaurants in Vughterstraat en Orthenstraat   20 juli 2005.   
Op Orthenstraat 314 komt binnenkort een café/restaurant. Het pand op nummer 314 is eigendom van Ad Komen die het momenteel laat renoveren. In de jaren negentig was er in dit pand –gelegen naast de Turkse supermarkt - een Turks café gevestigd. En voordien stond het in de jaren 80 bekend de Tabu , een café voor lesbiennes.
foto's © gerard monté, 22 juni 2005. Orthenstraat 314, voormalig Turks café, wordt door eigenaar A.Komen gerenoveerd en geschikt gemaakt als café/restaurant.
 

Ad Komen woont momenteel in Ravenstein. Met zijn broers Jos en Cees bezat ie ook andere panden -al of niet in driemanschap - zoals Kerkstraat 73/75 . Dat is de metamorfoseshop van Mari van de Ven. Daarvoor was het de Orangerie en daarvoor de hoedenzaak van Rietje Merkx. In de Orthenstraat was de voormalige muziekwinkel van Klomp eigendom van ene Komen. Dit pand is nu in restauratie bij aannemer Heijbra.
Ad Komen is nog op zoek naar een nieuwe huurder voor het horecapand op nummer 314.

Nog geen ontknoping Orthenstraat 288 11 januari 2005.
Drie panden met een monumentenstatus raakten twee maanden gelden in opspraak omdat tegen de sloopvergunning in, delen waren weggehaald. Stationsweg 2-4: daar is de achtergevel gewoon even neergehaald.
Op Orthenstraat 286-288 [voorheen Klomp muziekhandel] zijn balken en vloerdeel verdwenen. En op Verwersstraat 59 [voorheen Spoor] is een gestuukt plafond van 1885 in de achterkamer gesloopt. Van dit monumentale pand keert het plafond terug,’ aldus Martin van den Bouwhuijsen. ‘We vinden daar wel een oplossing voor.’
Voor Stationsweg 2-4 moet een nieuwe sloopvergunning worden aangevraagd. Die wordt pas verleend als de achtergevel van dit hoekpand van Groenewoud is teruggeplaatst. Hetzelfde geldt voor Orthenstraat 268. Daar is te rigoreus gesloopt en zijn oude vloerdelen en balken verdwenen. Het pand was zo gammel dat de aannemer/eigenaar Heijbra besloot dan ook maar alles weg te halen. Intussen is er wel een nieuwe sloopvergunning aangevraagd, maar die wordt pas afgegeven als e.e.a. weer hersteld is, aldus wethouder Van de Mortel. ‘Met dit strengere beleid, zowel op gebied van bouwvergunningen als reclame-uitingen [vlaggen en banieren], willen we laten zien dat we de regels consequenter en nauwkeuriger toepassen.’ 

Super Bazar Nador krijgt nieuwe bestemming    6 juli 2006.
Brand in super Bazar Nador op Orthenstraat 266. Pas op 12 december 2005 werd na een brand op 21 november 2005 het pand ontruimd en leeggehaald. De verzkering moest eerst onderzoeken wat de achtergrond en wie de schuldige van de brand was. Het pand bleek door de 27-jarige supermarkthouder te zijn aangestoken. Reco Bouwgroep is bezig met een renovatie en herichting van de begane grond en een verbouwing van de etages tot appartementen.
 
De situatie op Orthenstraat 266 's morgens [l] en 's middags [boven].
foto'sa © paul kriele, 22 november 2005.

De uitgebrande Oosterse super op Orthenstraat 266 wordt momenteel door Ecco gerenoveerd. De bestemming is nog niet bekend. Op de etages komen twee appartementen.

Openstelling Commandopost  10 mei 2002.   
Vandaag -10 mei 2002- was de voormalige commandopost van de brandweer opengesteld*. Niet officieel, maar bij gelegenheid van de aanlevering van de inzendingen voor de architectuurprijsvraag hield het architectenbureau Derks en Stevens onbedoeld ‘open huis’.
Dat bureau, voorheen aan de Barbaraplaats gevestigd, heeft de post op Orthenstraat 65 per 16 juli 2001 gekocht. De gemeente stelde als voorwaarde dat inpandig er een doorgang moet blijven naar het Water en Vuurplein, ofwel de voormalige werf van de brandweer. 
Het Water en Vuurplein, dat op 5 juli 2000 in gebruik werd genomen, is een sterk staaltje van aangepaste nieuwbouw harmoniserend met de historische schaal van een oude stad. Behalve een muursteen staat er zelfs een trappenhuis dat verwijst naar de slangentoren van de brandweer.
Van het architectenbureau moeten de klinken nog wel op de glazen deuren van de keuken en de kantoren aangebracht worden, maar er viel al van het gerestaureerde pand wel een eerste indruk op te doen.
Inmiddels is Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen begonnen met de restauratie van de camere in het Peter de Gekstraatje dat het kantoor wordt van de Stichting Brabants Monumentenfonds.*Verkoop pand: Het pand werd indertijd via HBG door de gemeente aan Derks architecten verkocht. Het was het regionaal Commandocentrum van de brandweer.


 
 

Het pandje gelegen op de hoek met het Tweede Straatje van Best. De voormalige computerwinkel Memo: gesloten.
foto gerard monté, 17 juli 2005 [l] en  15 juli 2002

Verbouwing Drogisterij Steiner gereed  8 augustus 2001.
 Na jaren leegstand en verval hoopt Maarten van Rooy komend najaar de verbouwing van Orthenstraat 67 gereed te hebben*. Van Rooy is directeur van Triumviraat uit Boxtel, een projectontwikkelingsmaatschappij. Het pand op de hoek met het Peter de Gekstraatje was tot in de jaren tachtig drogisterij Van Son-Steinel. CAD Bouwmanagement uit Vught verandert het tot twee appartementen.
De unieke camere op het er achter gelegen Water en Vuurplein, is in gebruik genomen door het ondersteuningsfonds Monumenten Fonds Brabant.  
* Verkoop perceel: Dit perceel heeft de gemeente nogal wat hoofdbrekens gekost. De beide eigenaars - broer en zus- allebei ongetrouwd, stelden de gemeente nogal wat voor hoofdbrekens. Was het broederlijke/zusterlijke onmin.. ? De gesprekken over verkoop wilden niet vlotten. Het heeft jaren geduurd maar uiteindelijk is het pand verkocht.Criterium was de perceelsgrootte, waarbij ook de cameren op het achterterrein meespeelden.
 
Tussen deze twee panden in de Orthenstraat, resp. nummer 67 [links] en nummer 65 [rechts] loopt het Peter de Gekstraatje met daarin de camere gelegen. Links de voormalige drogisterij, rechts het nieuwe architectenbureau van Derks/Stevens.

foto's © gerard monté, 26 mei 2001.

Nummer 65, de voormalige commandopost van de brandweer, is per 16 juli 2001 eigendom geworden van architectenbureau Derks/Stevens, voorheen krap behuisd op de Barbaraplaats. De officiële opening van het architectenbureau, dat twintig mensen in dienst heeft, staat gepland op 14 september. Tijdens kantooruren is de doorgang naar het Water en Vuurplein opengesteld.

Restauratie oude brandweergarage  
Aannemer Drijvers heeft de afgelopen maanden [april en mei] de garage van de brandweer aan de Orthenstraat 75 hersteld. Deze garage werd door de gemeente jaren lang benut als garage voor de dienstauto van de burgemeester. 
Dat werk betrof een nieuwe dak en het opschonen van de stalling voor de eerste Bossche brandweerwagens op Orthenstraat 75. Dat pand dateert van kort na 1900. Op die plek was voorheen het slachthuis gevestigd dat in 1908 naar de Zuid-Willemsvaart verhuisde. Bronnen spreken ook over een hondenkennel op het Orthenènd, die overlast bezorgde.
Daar is dan later het slachthuis gebouwd Het pand veranderde in brandweergarage toen er een volwaardig slachthuis op de Zuid-Willemsvaart kwam [voormalige boterfabriek].
 
Kijk van links en van rechts op de oudste Bossche brandweerkazerne.
foto's © gerard monté, 26 mei 2001.  

Toelichting: Peter Gunsing, huurder van de bovenetages en tijdelijk gebruiker van de begane grond [garage/opslag] op Orthenstraat 75 vertelt dat het gemeentelijk slachthuis St.Andries op het Orthenènd dateert van 1673. Het perceel bestond uit een voorpand en een achterdeel. Voorin was een ruimte met doorloop [steegje] naar de achterzijde. Daar stonden de hokken voor de beesten.
Het achterpand hoorde aanvankelijk bij de scheepswerf gelegen aan de oever van de Binnendieze.
In de loop van de jaren dertig- bij de bouw van de brandweerkazerne- werd ook de aanpassing van Orthenstraat 75 meegenomen tot regionale commandopost. Er kwam een nieuwe gevel in en het steegje werd afgesloten.
Volgens mijn [pk] mening is die aanpassing al rond 1908 gebeurd.

Water-en Vuurplein [was speciale pagina op oude site]

De drogisterij op Orthenstraat 67 maakt deel uit van het renovatieproject Water en Vuurplein. Als laatsten kwamen daar de eenkamerwoningen [cameren] in het Peter de Gekstraatje, de drogisterij en de voormalige commandopost van de brandweer aan bod. Die post, in gebruik als architectenbureau krijgt een doorgang die overdag wordt opengesteld.

Cama of camere*
foto's ©  gerard monté, mei 2002. Links de voormalige drogisterij op Orthenstraat 67 en rechts de binnenplaats achter de voormalige drogisterij op Orthenstraat  67.

Een camere of cama is een piep klein pandje dat diende als woning. Tegenwoordig zouden we erover verbaasd staan dat het onderdak bood aan een gezin. Vaak oefende in diezelfde ruimte de huisvrouw of de man als kostwinner vaak er nog een ambacht uit.
Voorbeelden van cameren stonden in de Clarastraat en mogelijk dat in andere steegjes van de Vughterstraat en Hinthamerstraat ook dergelijke woninkjes hebben gestaan. De meesten zijn verdwenen of gerenoveerd [samengevoegd].
In het Peter de Gekstraatje stonden twee cama's waarvan een in 2001 met rijkssubsidie wordt gerestaureerd. Het krijgt een kantoorfunctie voor de Stichting actief in Monumentenzorg.
Kenmerkend voor de huisvesting was de indeling. Het huisje had een zolder die uitkeek op de pannen. De ouders verbleven 's nachts in een bedstee, een uitbouw van de woonkamer..
Onder 'Water-en Vuurplein' staan meer gevens over de nieuwe binnenstadswijk die omsloten wordt door: de Orthenstraat, Jan Heinsstraat, Geertruikerkhof en het verlengde van de Pastoor de Kroonstraat.
Voor meer over Water en Vuurplein [opening], klik op Water en Vuurplein

*Cameren: Het bleek dat in Achter de Dove ook cameren hebben gestaan Bewoner Syquin van den Berg, een bouwkundige, woont op nummer 13. 
 

Terug naar boven